טיפול בדיכאון ללא תרופות: לצאת מהדיכאון באופן טבעי
דיכאון הוא קושי נפשי נפוץ, המופיע כעצבות גדולה מחשבות שליליות וחוסר אנרגיה לעשות דברים, המתמשכים לאורך זמן.
קיים טיפול תרופתי (פסיכיאטרי) לדיכאון, אך ניתן גם לטפל בו באמצעים טבעיים שאינם בהכרח תרופתיים.
במאמר זה נסביר מהם האמצעים הללו, ואיך אנחנו במכון סול יכולים לסייע.
מהו דיכאון?
כל אחד ואחת חשים מדי פעם עצב – מדובר ברגש טבעי ואף בריא במינון מסויים: העצב עוזר לנו לאותת לאחרים כי אנחנו זקוקים לתמיכה. עם זאת, כאשר העצב הינו עוצמתי, מתמשך, ופוגע ברווחת הפרט ובתפקודו היומיומי, יתכן כי מדובר בדיכאון.
דיכאון מג’ורי (קליני) הוא תופעה נפשית רחבת היקף, נמשך לפחות שבועיים, ונפוץ יחסית: משפיע ברמה כזו או אחרת על כ-1 מכל 5 ישראלים.
לדיכאון מספר מאפיינים בולטים:
- מצב רוח מדוכא, מדוכדך ועצוב, הנמשך כמעט כל היום. יתכנו גם חוסר סבלנות וכעסים.
- מחשבות ואמונות שליליות תכופות, כמו “אין תקווה”, “דברים לא ישתפרו אף פעם”, “אני לא שווה כלום”. בחלק מהמקרים יופיעו מחשבות אובדניות.
- קושי לחוש הנאה, גם מדברים שהיו מהנים בעבר או פעילויות מועדפות, מוטיבציה כללית נמוכה.
- שינויים בתפקודים שונים כמו אכילה (חוסר תיאבון, או לחלופין – אכילה רגשית), שינה (עייפות יתר או נדודי שינה) ותנועתיות (האטה בתנועה תגובתיות, או תגובתיות יתר ודריכות).
- קושי בלחשוב, להתרכז ולזכור דברים.
לא קיים גורם יחיד וחד משמעי לדיכאון אצלם כולם. הסיבות להתפתחות הדיכאון הן שונות בין אדם לאדם, ולעתים מערבות מספר גורמים.
ניתן לבצע הכללה מסויימת של הגורמים העיקריים לדיכאון:
- גורמים ביולוגים– אצל חלק מהאנשים קיימת פגיעות מולדת להתפתחות דיכאון, הנובעת משוני במבנה המוח ובתפקודו. משמעות הדבר שלאנשים הללו סיכוי גבוה יותר לפתח דיכאון מאשר שאר האוכלוסייה.
- גורמים פסיכולוגיים– אנשים המרבים לחשוב מחשבות שליליות, ובעלי תפיסה שלילית של עצמם, אחרים והעולם, ייטו לפתח דיכאון.
- סביבה ואירועי חיים– הסביבה בה גדל האדם, וההתרחשויות שחווה בסביבה זו, יכולים להוביל להתפתחות דיכאון. למשל, אדם שגדל עם מחסור, בשכונת מצוקה, או על ידי הורים מזניחים ומתעללים, סביר יותר כי יפתח דיכאון. בדידות חברתית קשורה במיוחד לדיכאון.
מה הבעיה בטיפול תרופתי בדיכאון?
אחד מסוגי הטיפול הנפוצים לדיכאון הוא תרופתי, הניתן כמרשם לכדורים מפסיכיאטר (רופא המתמחה בבריאות הנפש) או מרופא משפחה.
טיפול תרופתי לדיכאון, ולהפרעות נפשיות בכלל, אינו הפתרון האטרקטיבי עבור רוב האנשים, ולא בכדי. ישנם מספר חסרונות משמעותיים לטיפול זה, אשר יש לקחת בחשבון.
חסרונות של טיפול תרופתי בדיכאון
ראשית, הטיפול התרופתי מטפל בתסמינים, אך לא במקור של הדיכאון. אולי האדם מדוכא כי הוא סובל מבדידות, או לחלופין – נמצא בסביבה שאינה מטיבה עמו. הטיפול התרופתי אמנם יפחית את תסמיני הדיכאון, אך אם האדם יפסיק לנטול אותו הם יחזרו, כיוון שלא נוטרל הגורם שמדכא אותו.
שנית, טיפול בדיכאון מלווה פעמים רבות בתופעות לוואי לא רצויות. תופעות הלוואי הללו עלולות להקשות על האדם, ולגרום לכך שהמחיר שישלם על השימוש בתרופות יהיה גבוה מהתועלת שמפיק מהן, ולכן לא יהיו משתלמות.
לבסוף, האדם המדוכא עלול לפתח תלות בתרופה, כך שלאחר הפסקת השימוש בה יחזור הדיכאון בעוצמה גדולה יותר, ואף ילווה בתסמיני גדילה. יתכן כי גופו של האדם אף יפתח סבילות לכדורים, כך שעם הזמן יזדקק למינון הולך וגדל כדי לקבל את אותה ההשפעה.
טיפולים לא-תרופתיים בדיכאון עשויים להתגבר על המכשולים הללו.
חשוב לציין: ישנם מקרים בהם עדיף לנטול טיפול תרופתי בכל זאת. במקרים של דיכאון אקוטי ועמוק במיוחד, יתכן כי לא יעלה בידו של האדם המדוכא לגייס כוחות נפשיים על מנת לטפל בעצמו.
האדם המדוכא עלול לסבול מ”הטייה שלילית” של תפיסת המציאות, כך שיראה את סיכוייו להחלים והתקווה עבורו כקלושים ביותר.
קו הפעולה הראשון במקרים כאלה יהיה מעקב פסיכיאטרי לאיזון תרופתי, אפילו לזמן מוגבל. המטרה תהיה להביא את האדם המדוכא למצב שיהיה מסוגל לעמוד על הרגליים ולטפל בעצמו.
לעתים, פסיכיאטר ימליץ על שילוב טיפול תרופתי לדיכאון עם טיפול פסיכולוגי, שילוב אשר עשוי להיות יעיל במיוחד.
יצאה מדיכאון באופן טבעי – כיצד?
ישנם מספר יתרונות משמעותיים לטיפולים בדיכאון ללא תרופות, אשר הופכים אותם לאטרקטיבים עבור אנשים רבים:
- הטיפול הלא-תרופתי, ובמיוחד טיפול פסיכולוגי, מטפל בבעיית הדיכאון מהשורש שגורם לה, בנוסף לטיפול בתסמינים. הדבר מאפשר ליצור שינוי אשר נשמר לטווח ארוך, גם לאחר סיום הטיפול.
- בטיפול שאינו תרופתי, המטופל לומד להתמודד בעצמו מול השפעות ותסמיני הדיכאון, כך שלא יזדקק להמשיך להיות הטיפול כדי להיות לא מדוכא.
- טיפולים לא תרופתיים בדיכאון הם נטולי תופעות לוואי. לא מפסידים דבר בנקיטה באמצעים הללו, ולכן הם מהווים פתרון אידיאלי לטיפול בדיכאון עבור מי שמסוגל לטיפול ללא תרופות ואינו מעוניין להסתכן בתופעות הלוואי. בנוסף יש אנשים אשר נוטים לחוות יותר תופעות לוואי מהאחרים מתרופות פסיכיאטריות. עבור אנשים שכאלה לפעמים יהיה כדאי דווקא טיפול שאינו תרופתי, כך שלא יצטרכו לשאת בתופעות לוואי קשות.
- טיפול שאינו תרופתי בדיכאון יהיה תמיד הפתרון המועדף גם על ידי אנשי מקצוע אם רמת הדיכאון מאפשרת זאת. ההיגיון הרפואי הוא לנסות להימנע ככל האפשר התערבויות תרופתיות ללא הקרבת איכות חיים אפשרות הטיפול. משמעות הדבר, היא שכל עוד לא מדובר בדיכאון חמור במיוחד תמיד יהיה עדיף להשתמש באמצעים לא תרופתיים כדי לטפל.
ישנם דרכים שונות לטפל בדיכאון ללא תרופות:
לאמץ סגנון חיים בריא
סגנון חיים בריא וחיובי הינו גורם משמעותי במניעת דיכאון וטיפול בו.
הקפדה על פעילות גופנית קבועה, מספר פעמים בשבוע, ובכלל, יציאה קבועה מחוץ לבית, קשורה לרמות נמוכות יותר של דיכאון.
בנוסף, דיכאון מושפע מהרגלי אכילה. תזונה בריאה ומאוזנת, שתיה מספיקה והימנעות מצריכה עודפת של סוכר שומן ומלחים, יכולים להטיב עם הגוף, דבר שיתבטא ורווחה נפשית גבוהה יותר.
זאת ועוד, שינה בכמות מספקת קשורה במיוחד לבריאות נפשית. עם זאת יש להימנע מעודף שינה, שכן הוא עלול להגביר דיכאון.
להיות בחברת אנשים אחרים
אחד מאמצעי הסיוע היעילים ביותר עבור אדם עם דיכאון הוא תמיכה חברתית.
הצורך בחברה הוא צורך בסיסי של כל אדם, אפילו בני אדם אשר מופנמים יותר מטבעם זקוקים לכמות מינימלית של חברה.
הימנעות מחברה, בין אם מבחירה או מחוסר ברירה יכולה להגביר את עוצמת הדיכאון. נוכחות בקרבת אחרים ושיתוף הקשיים מהם אנו סובלים יכולים להפחית משמעותית את רמת הדיכאון.
למעשה, אחד הגורמים הנפוצים ביותר להתפתחות של דיכאון הוא חוסר בתמיכה חברתית.
אם אתם סובלים מדיכאון, חשוב להשתדל להיות כמה שיותר בחברת משפחה וחברים, ולקבל תמיכה מהם. אל תחשבו כי אתם מהווים עליהם עול, שכן סביר להניח שהם דואגים לכם ורוצים להשקיע משאבים כדאי לדאוג בטובתכם.
כמובן, ניתן למצוא מסגרות חברתיות חדשות להצטרף אליהם כמו מועדונים או חוגים, ואפילו להצטרף קבוצות תמיכה. כך, תוכלו להכיר אנשים חדשים ואף לפגוש אנשים עם התמודדויות דומות להתמודדויות שלכם ולהווכח כי אתם לא לבד.
להכריח את עצמכם לתפקד במידת האפשר
אחד המאפיינים הבולטים של דיכאון, הוא חוסר חשק ומוטיבציה לעשות דברים, אפילו דברים פשוטים במיוחד. ההימנעות מלבצע את הדברים הללו מגבירה בעצמה את הדיכאון כך שנוצר כאן מעין מעגל קסמים.
כאשר אתם סובלים מדיכאון ומתקשים למצוא את המוטיבציה לתפקד, דווקא אז חשוב במידת האפשר לגייס כוחות ולנסות לתפקד גם אם אין חשק.
ביצוע התנהגות, בין אם תפקוד יומיומי שיגרתי כמו לקום בשעה קבועה בבוקר, לאכול בשעות קבועות, לצאת לצעוד בשעה קבועה ועוד, יכול להוביל בהדרגה להפחתה בדיכאון גם אם בתחילה ביצוע הפעולות האלה מהווה אתגר. הביטוי מאנגלית fake it till you make it רלוונטי מאין כמותו במקרה הזה, שכן בהתחלה תבצעו את הפעולות באופן מלאכותי ואף תכריחו את עצמכם, אבל בהמשך אתם תראו שתרגישו יותר טוב גם אם זה יקח קצת זמן.
זה אומר גם לנסות להכריח את עצמכם לעשות דברים מהנים שהיום מהנים עבורכם בעבר גם אם אין לכם כרגע חשק לבצע אותם.
לתרגל מודעות עצמית, לכתוב יומן
ישנן מספר שיטות המאפשרות טיפול עצמי בדיכאון ברמה מסוימת.
שיטות כמו מדיטציה, מיינדפולנס או דמיון מודרך, מאפשרות תרגול של רגיעה כללית, מפחיתות חרדות שעשויות להגביר את הדיכאון, ומאפשרות ללמוד להתמודד עם הרגשות השליליים והמחשבות השליליות אשר מאפיינות את הדיכאון, לקבל אותם החלטת להן לחלוף ולא להשפיע עלינו.
פריקת המטענים השליליים הרגשות הרעים והמחשבות המאיימות יכולה להתבצע באופן יעיל על ידי כתיבתן. ניהול יומן בו כותבים בכל פעם שהם מרגישים רע אתם מרגישים ולמה מרגישים, יכול לסייע להפחית את עוצמת הרגשות השליליים והדיכאון כולו.
לבצע שינוי מחשבתי
דרך נוספת לטיפול עצמי בדיכאון, יכולה להיות ביצוע שינוי מחשבתי מודע של הדרך בה אנחנו תופסים את מצבנו ואת העולם.
דיכאון מאופיין דפוסי חשיבה שליליים, תפיסה שלילית של העולם. המחשבות הללו המלוות את הדיכאון, הן לרוב אוטומטיות. אם אתם מרגישים כי יש בקרבכם את המשאבים הנפשיים לכך, נסו לשנות את דפוסי החשיבה באופן מודע.
תנסו להסתכל על סיטואציה נתונה ולחשוב: מה הם הצדדים הטובים בעצם של המצב הזה?
יתכן כי בהתחלה תרגישו שמדובר בתהליך חשיבה מלאכותי, אשר לא גורם לכם בהכרח להרגיש יותר טוב. עם זאת, ככל שתבצעו יותר הסתכלויות חיוביות על החיים ועל מצבים בהם אתם נמצאים, ההסתכלויות האלו יהפכו לאוטומטיות וכך גם ילוו בשינוי תפיסה אמיתי של המציאות.
תזכרו, אתם לא מטעים את עצמכם פה. הדיכאון גורם לכם לראות את המציאות קודרת יותר מכפי שהיא באמת, ולכן ביצוע שינוי מלאכותי שכזה של תפיסת העולם מהווה בעצם תיקון של ההטייה ממנה אתם סובלים.
טיפול רגשי נפשי פסיכולוגי בדיכאון
טיפול עצמי בדיכאון אינו דבר קל. עצם ההתגברות על הדיכאון, מאתגרת במיוחד ודורשת תעצומות נפש. אין כל פסול בלקבל סיוע מגורם מקצועי לטיפול בדיכאון ללא תרופות.
יתכן כי אינכם עוד במצב המאפשר התעלות על התחושות הקשות לבד. במקרה שכזה טיפול פסיכולוגי (נפשי) יכול לסייע לכם.
טיפול שכזה נערך על ידי מטפל מקצועי אשר הוסמך לטיפול בקשיים נפשיים וצבר ניסיון משמעותי בתחום. חשוב כי תמצאו מטפל או מטפלת המתאימים לכם וקשובים לצרכיכם, בעלי המלצות.
כיצד אפוא, מטפל נפשי יכול לסייע לנו?
ראשית כל, מסגרת הטיפול, הנערכת לפחות פעם בשבוע, מאפשרת מקום לביטוי הקשיים ושיתוף חברתי של ההתמודדויות המאתגרות שמביא איתו הדיכאון. כפי שציינו קודם, התמיכה החברתית והשיתוף הם חשובים מאין כמותם בהתמודדות עם דיכאון.
בנוסף, למטפל כלים מקצועיים כדי לעזור לכם להתמודד עם הדיכאון ולנצח אותו, כחלק מהכשרתו וניסיונו המקצועי. המטפל יזהה איתכם את המקור לדיכאון, מה הם הגורמים אשר מגבירים אותו ומה הן נסיבות החיים שיתכן שגרמו לו. המטפל יעזור לכם לאתר את הגורמים הללו, לאבד אותם גם אם הם לא היו מודעים קודם, ולפתור קונפליקטים שהגורמים הללו יצרו.
זאת ועוד, יכול המטפל ללמד אתכם כיצד להתמודד מול הדיכאון בזמן אמת באמצעות טכניקות טיפוליות שונות הן בכלי הקליניקה והן מחוצה לה.
כך למעשה, המטפל יסייע לכם ליצור ארסנל של כלים להתמודדות מול הדיכאון, תוך גילוי אמפתיה והבנה מרבים.
המטפל יסייע לכם לצלוח את הדיכאון בדרך להחלמה ממנו.
טיפול בדיכאון בלי כדורים – במכון סול!
דיכאון קליני יכול לגרום לתחושה של חוסר אונים וכי אין כל תקווה. דווקא אז, חשוב במיוחד להיות במסגרת תומכת וליווי מקצועי, שיסייע לכם לצאת מהדיכאון תוך זמן קצר ככל האפשר ובצורה מובן כי עבור חלק מהאנשים, טיפול תרופתי בדיכאון אינו אופציה, או שהוא האופציה הפחות מועדפת, ולכן אנו במכון סול מציעים לכם טיפול פסיכולוגי.
צוות המטפלים במכון סול מורכב מאנשי מקצוע מנוסים ומומלצים, בעלי ידע נרחב בפרדיגמות טיפוליות שונות ובטיפול בדיכאון בפרט.
אנחנו נשמח למצוא לכם מטפל או מטפלת אידיאלים, אשר בעזרתם תצאו מהדיכאון בצורה אפקטיבית ותלמדו כיצד למנוע את חזרתו.
חשוב לזכור כי במקרים מסוימים, במיוחד קשה דיכאון עמוק וקשה, עדיף בכל זאת לשקול טיפול תרופתי. גם במקרים הללו אנחנו יכולים לעזור: תחת גג המכון עובד פסיכיאטר פרטי מומחה, בעל ניסיון וידע בטיפול בדיכאון, אשר יכול לרשום טיפול תרופתי מתאים.
אתם מוזמנים ליצור קשר עם היועצים המקצועיים שלנו, לבירור פרטים, בדיקת התאמה וקביעת תור!