ייעוץ פסיכולוגי
קבלת ייעוץ פסיכולוגי
ניתן לומר, כאמירה כללית, שייעוץ פסיכולוגי כולל טיפול בבעיות נפשיות באמצעות שיחה.
לצד הכללה זו, גישות טיפוליות שונות מציעות טיפולים שונים בתכלית זה מזה. כל טיפול מציע גישה שונה לבעיה או לקושי מסוים שקיימים בחיים.
טיפול פסיכודינמי הוא טיפול קלאסי יחסית שבמסגרתו המטופל מגיע לתובנות משמעותיות באשר לחייו (בעזרתו של המטפל, אך בעיקר בזכות עצמו), באופן שמשנה את ההתנהלות שלו בחיים. טיפול כזה יכול להימשך זמן רב – לעיתים גם מספר שנים. לעומת זאת, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי הוא טיפול ממוקד יחסית, אשר לרוב מלווה בעיה ספציפית (דיכאון, חרדה כלשהי, הפרעת אכילה) באמצעות תהליך סדור שכולל מספר מפגשים מוגבל. לכל גישה יש את המאפיינים שלה, אך מכל מקרה נכון לדבר על המאפיינים המשותפים של ייעוץ פסיכולוגי באשר הוא, ועל התרומה ששירות כזה יכול להביא לחייו של המטופל.
בכל סוגיה או מצוקה, ניתן ליצור עמנו קשר ולקבל ייעוץ נפשי מטעם המומחים של מכון סול.
בין ייעוץ פסיכולוגי לבין סוגי עזרה אחרים בחיים
אנשים רבים מתלבטים אם לגשת לייעוץ פסיכולוגי או לא; לעיתים הם מרגישים, שסוג כזה של ייעוץ אינו נחוץ להם, משום שהם מסתדרים לבד או מסוגלים להיעזר בחבריהם אם מתעוררת בעיה כלשהי.
חשוב לציין, שאכן יש ערך משמעותי ליחסים חברתיים טובים שבהם ניתן לשתף או לחלוק, אך לייעוץ פסיכולוגי יש יתרונות בולטים ומובהקים. ייעוץ פסיכולוגי, בכל סוג טיפול שהוא, מבוסס על שיטתיות. המטפל מתנהל מול המטופל על סמך הניסיון שלו וכחלק מחשיבה מעמיקה שהוא עורך – לעיתים קרובות גם עם מומחים אחרים במקצוע.
בטיפול הפסיכולוגי יש מושג שנקרא סטינג – יש מסגרת טיפולית של חמישים דקות, שבמסגרתה המטפל קשוב למטופל וממוקד בו. החיים אכן יכולים לאפשר הקלה נפשית (גם במסגרת יחסים חברתיים וגם דרך השתתפות בחוגים או פעילויות) אך לייעוץ פסיכולוגי יש את הייחוד שלו.
ייעוץ במכון סול
במכון סול לפסיכותרפיה ניתן לקבל ייעוץ פסיכולוגי בכל סוגיה. אנו מתמחים בטיפול פסיכולוגי וכן בשירותי ייעוץ ואבחון למבוגרים, מתבגרים, ילדים והורים.
במכון פועלים מגוון מטפלים בעלי ניסיון, מומחים בתחומם, אשר מתבססים על שיטות טיפוליות שונות – כולן מבוססות ומקצועיות מבחינה מחקרית. ניתן להיעזר במכון למגוון מצבים (טיפול בחרדה, טיפול בדיכאון, טיפול במצבי משבר, טיפול בילדים ובנוער וכן טיפולים לגיל השלישי), כאשר קיימת גם אפשרות לקבוע פגישת היכרות ראשונית במטרה לבדוק את האפשרות להתחיל בתהליך טיפולי.
בין היתר, באפשרותכם למלא שאלונים שונים באופן שיאפשר למטפל להכיר את סיבת הגעתכם לטיפול ולמקד את הסיוע שלו בהתאם.
ההתחלה של תהליך הייעוץ
התחלה לעתים מלווה בחששות ופחדים – האם המטפל יזהה אותי ואת הצרכים שלי? האם אצליח לנסח את עצמי ואת מחשבותיי בהתאם? איך אדע האם נכון עבורי להישאר בטיפול?
חשוב לזכור שתחילת התהליך הייעוץ, ולא משנה באיזה סוג טיפול מדובר, היא בהכרח מובנית. בשיחת ההיכרות, המטופל מתאר את הרקע לפנייתו ואת נסיבות חייו, כך שהמטפל והמטופל מבינים ביחד מה עשוי לסייע לו. אין צורך שהמטופל יגיע בעצמו עם התשובות – שיחת ההיכרות נועדה למקד את השיח ולמצוא את הטיפול המתאים ביותר.
חשוב לציין, שלוקח זמן להתרגל למערכת היחסים בין המטפל למטופל. כמו שבכל קשר בין שני אנשים לוקח זמן להכיר ולהתרגל זה לזה, כך גם בטיפול: אך במרבית הטיפולים, המטפל יצליח להתאים את עצמו אליכם באופן הדרגתי. חשוב לשתף את המטפל בחששות ולנסות להתמיד במפגשים הראשונים, גם אם יש קושי להגיע אליהם.
על הסיבות לפנות לייעוץ פסיכולוגי
יכולות להיות מגוון סיבות לגשת לייעוץ פסיכולוגי, שיתוארו בהמשך מאמר זה, וחשוב לציין שאין סיבה אחת “נכונה”.
לעיתים ברור שצריך לגשת לייעוץ נפשי, מכיוון שהמצוקה גדולה ומשמעותית; במקרים אחרים הסיטואציה הרבה פחות מובהקת, ועדיין חשוב לזכור שלא בהכרח יש צורך בסיבה “מיוחדת” בטיפול פסיכולוגי; בכל מקרה מדובר במסגרת שמאפשרת לנו לחשוב על עצמנו ועל חיינו ולשפר בהם היבטים שונים.
סיבה ראשונה – משברי הסתגלות
לעיתים הבחירה לגשת לטיפול נכפית עלינו – חווינו משבר כלשהו בחיינו, באופן שמשפיע על הלך הרוח שלנו ועל הכוחות שלנו והוא מצדיק פנייה לעזרה מקצועית.
המשבר יכול להיות פתאומי לחלוטין, כמו, לצורך העניין, תאונת דרכים. לחילופין, יכול להיות שאנחנו חווים תהליך ארוך ומייסר כמו גירושים או מוות של אדם קרוב. גם פיטורים מהעבודה הם, לצורך העניין, משבר שעשוי להצדיק קבלת עזרה מקצועית.
חשוב לציין, שמגפת הקורונה היא מעין משבר הסתגלות שכולם חווים. עבור חלקנו ההיבט הכלכלי הוא המדאיג יותר, עבור חלקנו ההיבט הבריאותי מעסיק את תשומת הלב, ואחרים מוטרדים יותר מחוויית הבידוד. הפניות לארגוני עזרה ראשונה נפשית עלו משמעותית בתקופת הקורונה, ואכן יש משמעות רבה לכך שיש מוקדים שניתן לפנות אליהם; עם זאת, כדאי גם לשקול את האפשרות לפנות לעזרה מקצועית, אם קשה להתמודד לבד עם המצב.
סיבה שנייה – ליווי בתחנות חיים משמעותיות
במקרים מסוימים הטיפול יכול ללוות אותנו בתחנות חיים משמעותיות ולתת לנו כלים להתמודד איתן.
ניתן להיעזר בטיפול בכל גיל, ומכל מיני סיבות, אך לעיתים לפונים מקבוצות גיל מסוימות יכולות להיות סיבות משותפות. למשל – מתבגר עשוי להיעזר בטיפול כדי להתמודד עם הזעזועים ועם המשברים של גיל ההתבגרות; אדם בשנות העשרים או השלושים יכול להשתמש בייעוץ כדי לארגן את חייו הבוגרים, בין אם מדובר בחיי המשפחה או בהיבטים התעסוקתיים, ואילו אנשים בשנות השבעים והשמונים לחייהם עשויים להגיע לטיפול כדי להתמודד עם בדידות ולדבר על חווית הקרבה למוות.
סיבה שלישית – התאמה לסביבה
הבחירה בטיפול היא לעיתים תוצאה של תחושות המטופל עצמו, אבל לפעמים היא גם נובעת ממערכות יחסים מורכבות בינו לבין הסובבים אותו.
מטופל שמרגיש שהוא לא מצליח להתמיד במערכות יחסים, ושהוא מסב סבל לקרובים אליו, עשוי לבחור בטיפול, לעיתים משום שביקשו זאת ממנו מפורשות ולעיתים משום שהוא חושב שהדבר יטיב עם היחסים. אדם שמתקשה להתמיד במקומות עבודה בגלל היחסים עם המנהלים או עם העובדים האחרים עשוי גם הוא להיעזר בטיפול ולעשות בו שימוש משמעותי. בסופו של דבר, כולנו חיים בסביבה כזו אחרת ונדרשים להתאים את עצמנו אליה – טיפול יכול לאפשר דבר מעין זה.
חוזק ולא חולשה
אנשים רבים נרתעים ללכת לטיפול, משום שבתחושה שלהם הטיפול הוא מעין הודאה בחולשה: מעין פרט לא מחמיא שיש להסתיר אותו מהסביבה.
הסטיגמה הזאת קיימת בסביבות מסוימות, אך אין לה הצדקה: מי שהולך לייעוץ פסיכולוגי הוא במקרים רבים אדם חזק עם כוחות, שמסוגל להישיר מבט לצדדים ה”חלשים” שבו ולבצע עבודה משמעותית ביחס אליהם.
חשוב לציין, שבמקרים רבים הטיפול הנפשי מייצר “החלשה” של המערכת: לפעמים מטופלים יוצאים ממפגש טיפולי כשהם בוכים או מלאים במחשבות. ניתן לראות בזה מעין חיסון, שבסופו של דבר מוביל להתחזקות ולגיבוש של האישיות.
לסיכום
אין סיבה אחת ללכת לטיפול פסיכולוגי: במקרים מסוימים הסיבה היא משבר בולט, במקרים אחרים יש צורך לחשוב ביחד על הדברים ביחד עם אדם אחר שמכיל ומאפשר חוויה של החזקה.
אם אתם מתלבטים לגבי האפשרות להתחיל תהליך טיפולי אתם מוזמנים לפנות אלינו ולתאם פגישת ייעוץ.