איזה טיפול פסיכולוגי מתאים לי?
בידי מי להפקיד את הנפש שלי?
אם בעבר “ללכת לפסיכולוג” היה משהו שמתביישים בו ומסתירים אותו, היום היחס לכך השתנה לחלוטין. אנשים רבים נעזרים בשירותי פסיכולוג, פסיכותרפיסט, מטפלים או יועצים מתחומים שונים.
השאלה היא – איך ידע אדם לבחור את המטפל המתאים לו ואת שיטת הטיפול שתוכל לעזור לו, בצורה הטובה ביותר.
זהו אכן אתגר לא פשוט משום שהשוק הטיפולי מוצף באופציות רבות, לכל מצוקה ולכל אדם. קיימים גם חוסר ידיעה ובלבול רב של אנשים שאינם מתחום בריאות הנפש, לגבי אופי שיטות הטיפול המגוונות ודרך הטיפול בכל אחת מהן.
כתבה זו מיועדת “ליצור סדר בבלגן”, לספר על שיטות הטיפול המרכזיות ולתת טיפים למציאת מטפל.
סוגיות מרכזיות שיש להתייחס אליהן בבחירת טיפול נפשי
מסגרת הטיפול
קיימים מקומות ומסגרות טיפול שונים המבוססים על דחיפות הפנייה, חומרת המצב הנפשי ומצבו הכלכלי של המטופל העתידי. בהתאם לכך ניתן לבחור: בפנייה לחדר מיון פסיכיאטרי, למרפאות ציבוריות או תחנות לבריאות הנפש, למכוני טיפול פרטיים או לקליניקות פרטיות.
כמו כן, ניתן לבחור במרכז טיפולי המתמקד בסוגי קשיים ספציפיים, כמו: מרכז לטיפול בחרדות, בטראומה, בהתמכרויות וכדומה.
אמצעי הטיפול
סוגי הטיפולים השונים שדרכם ניתן לטפל בקשיים הנפשיים. ישנו מגוון נרחב של סוגי טיפול והבחירה בטיפול מסוג מסוים, או בשילוב בין כמה סוגי טיפולים נקבע בהתאם לאופי הקשיים, העדפותיו של המטופל וחומרת מצבו.
קיימים טיפולים תרופתיים, טיפולים פסיכותרפויטיים מסוגים שונים, אימון, גישור ועוד. קיימת גם אפשרות להיעזר בטיפול פרטני, זוגי, משפחתי או קבוצתי בכל סוג טיפול.
גישת הטיפול
הגישה התאורטית עליה מתבסס המטפל בעבודתו. הגישה בה נוקט המטפל משפיעה על אופי הטיפול ועל הטכניקות בהן משתמש המטפל.
טכניקת הטיפול
מתייחסת לשיטת הטיפול בה משתמש המטפל בעבודתו. חלק מהן הינן טכניקות כוללניות, המשמשות לטיפול במגוון של קשיים וחלקן טכניקות טיפוליות, שפותחו לטיפול בקושי ספציפי.
כיצד לבחור מטפל שיתאים לי?
כימיה עם המטפל
האגודה האמריקאית לפסיכולוגיה (APA) פרסמה בעקבות מחקרים, שטיב היחסים הטיפוליים בין המטפל למטופל תורמים בצורה משמעותית להצלחת הטיפול וליצירת שינוי ואין זה משנה איזה סוג טיפול נבחר.
היחסים הטיפוליים משפיעים על שיפור או הדרדרות במצב המטופל, לפחות באותה מידה כמו סוג השיטה הטיפולית. מטופל צריך לחוש שנעים ונוח לו לדבר ולשהות עם המטפל, שהוא תומך בו, אמפטי אליו ומהווה לו אי של ביטחון. כל זאת כדי שהמטופל ירגיש בטוח מספיק לחשוף עצמו ולאפשר למטפל “להיכנס אל נפשו”.
התאמת המטפל לסוג הקושי הנפשי
אדם עם סימפטומים חמורים של פגיעה בתפקוד ונטייה אובדנית מתאים יותר להיות מטופל ע”י פסיכיאטר. בעיות בין-אישיות משפחתיות או זוגיות – עדיף מטפל מקצועי זוגי ומשפחתי. לקונפליקטים פנימיים יתאים פסיכולוג קליני או מטפל התנהגותי-קוגניטיבי וכדומה.
לקריאה על טיפול קוגניטיבי התנהגותי>>
בחינת שיטת הטיפול של המטפל
לשאול את המטפל על השיטה, הדרכים והכלים שבהם הוא מטפל, מהי הכשרתו והיקפה והאם הטיפול ארוך או קצר מועד.
ניסיון מקצועי והמלצות
שני נתונים חשובים מאד: האם למטפל היה ניסיון קודם בטיפול בבעיות מהסוג שהמטופל סובל מהן ולבחור מטפל דרך המלצות של אנשים שטופלו אצלו ולשמוע את התרשמותם ממנו. לאחר קבלת ההמלצות אפשר להשלים עוד פרטים על המטפל דרך גוגל, ללמוד על הכשרתו ותחומי פעילותו ולקרוא המלצות גולשים עליו.
תוצאות בשטח
עם התקדמות הטיפול אדם צריך לבדוק עם עצמו האם חל שיפור כלשהו במצבו או שינוי בחייו. תוצאות חיוביות מעידות על התאמה בין המטפל למטופל ועל התקדמות התהליך הטיפול בכיוון חיובי. במידה והמטופל חש ההפך – יש לשקול הפסקת הטיפול וחיפוש מטפל אחר מתאים יותר.
מהן שיטות הטיפול המרכזיות?
טיפול פסיכיאטרי תרופתי
הפסיכיאטריה מתייחסת להפרעות הנפשיות כתוצאה של פתולוגיה פיזיולוגית. ההנחה על פיה עובדת שיטה זו היא, שמניפולציה על המוח דרך תוצרים כימיים הינה יעילה הרבה יותר מאשר מניפולציה של שיחה והעלאת רגשות.
מאז שנות ה-80 הטיפול בדיכאון וחרדה, למשל, בעזרת טיפול תרופתי הוא הטיפול הנפוץ ביותר לבעיות אלו. כיום מקובל מאד השילוב בין טיפול תרופתי לטיפול נפשי שיחתי בשיטה שיבחר המטופל, משום שמחקרים הראו שאחוזי ההצלחה בטיפול משולב הם הגבוהים ביותר.
טיפול פסיכולוגי דינמי
ששורשיו טמונים בפסיכואנליזה של פרויד. לפי תפיסתו של פרויד, הנפש בנויה מכוחות חזקים שעובדים בסתירה זה מול זה ולכן נוצרים קונפליקטים פנימיים הגורמים לתופעות נפשיות וגופניות. מכיוון שהנפש בשיטת טיפול זו נתפסת כמורכבת מכוחות שונים הנמצאים בתנועה – שיטה זו נקראת כיום פסיכולוגיה דינמית.
קיימות אסכולות רבות בפסיכולוגיה הדינמית, כשהמשותף להן היא התפיסה שהמבנה הנפשי של האדם הינו תוצאה של הקשרים הבינאישיים שחווה בחייו ובמיוחד הקשר עם ההורים והמטפלים העיקריים בילדותו. שיטות דינמיות נוספות, הן:
תהליך הפסיכותרפיה מתמקד בנושאים הקשורים לאופן בו אדם רואה עצמו ביחס לקשרים השונים בחייו וכיצד הוא תופס את עצמו. לא ניתן לקבוע מראש את אורכו של הטיפול הפסיכו-דינמי משום שלתפיסת שיטת טיפול זו, שינוי אמיתי ועמוק מצריך תהליך ארוך שאינו מבוסס רק על הבנה אלא גם על הפנמה ויישום בחיי היומיום.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי
טיפול זה מתמקד במחשבות ובהתנהגויות של המטופל. ולכן מטרת הטיפול היא שינוי דפוסים בהתנהגות ובמחשבה של המטופל והחלפתם בדפוסים מקדמים וחיוביים יותר. התהליך הטיפולי בשיטה זו הינו קצר מועד (15-30פגישות), אך לא תמיד!
המטופל מקבל “שיעורי בית” לבצע משימות התנהגותיות שונות על מנת להכחיד התנהגויות מגבילות ולעודד יצירת דפוסי מחשבה והתנהגות חדשים.
הטיפול ההתנהגותי – קוגניטיבי שם דגש על פעולות ועשייה ואינו מתבסס על שיחות הנוגעות לעברו של המטופל. מטרתו להתמקד בתסמינים הבעייתיים של האדם המפריעים לתפקודו היומיומי ולנסות ולשנותאותם.
פסיכולוגיה חיובית
נגזרה מהפסיכולוגיה ההומניסטית והאקזיסטנציאליסטית. שיטת טיפול זו מתמקדת במה “שבריא” אצל האדם ולא במה “שחולה בו”. היא מדגישה את נושא המשמעות בחיים, רצונות ושאיפות האדם לגבי חייו, הגשמת הפוטנציאל האישי, אושר, ערכיו של המטופל ומשאביו הפנימיים.
לפי תפיסתה, עם חיזוק החיובי – יתחזק גם השלילי. שיטה זו שמה במרכז את ה”כאן ועכשיו“, מיצוי חוויית הרגע והפקת הטוב ממנו. היא מעודדת את האדם לצבור חוויות בעלות משמעות להעלאת הרווחה הנפשית שלו.
אז ת’כלס – באיזה טיפול עלי לבחור?
אין שיטה אחת שטובה לכל בעיה! כשאדם מעוניין להתחיל בטיפול נפשי עליו להגדיר לעצמו במדויק מה מפריע לו בחייו.
האם זוהי בעיה ספציפית, כמו למשל: פוביה ממעליות או אולי הבעיה הינה כללית ולא ממוקדת כמו תחושת חוסר משמעות. כמו כן, עליו לברר עם עצמו האם הוא מעוניין בתהליך ארוך או קצר מועד (לקריאה על טיפול דינמי קצר טווח).
נוסף לכך, נבדוק האם הוא מוכן לעשות שינויים מהותיים בדרך התנהלותו ובחייו וכמובן – עליו לבחון את מידת יכולתו או רצונו להשקיע בכך את המשאבים הנדרשים (כסף, זמן וכדומה).