זכויות ילדים עם אוטיזם (0-18) והוריהם: קצבאות, הטבות, פטורים ועוד

חן אור יונגרוירט - פסיכולוגית קלינית M.A | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 22.10.23 | עודכן: 12.6.24

ילדים המאובחנים על הספקטרום האוטיסטי והוריהם זכאים לקצבאות, שירותים שונים והטבות מהמדינה. הזכויות אותם הם מקבלים נוגעות לתחומי בריאות, חינוך, רווחה, כלכלת ההורים ועוד. במאמר זה נסקור את הזכויות הללו ונסביר עליהן.

הליכי קבלת הזכויות הללו כפופים לכך שהילד/ה קיבל/ה אבחנת אוטיזם רשמית, במסגרת אבחון מלא ותקף.
אנו במכון סול מבצעים אבחוני אוטיזם מלאים לכל הגילאים, אשר תקפים להליכי קבלת הזכויות בכל המוסדות.

תוכן עניינים הצג
אמא מחבקת את בנה עם האוטיזם.

מהן הזכויות המגיעות לילדים המאובחנים עם אוטיזם?

לקריאה אודות זכויותיהם של בוגרים עם אוטיזם, לחץ/י כאן.

שימו לב: המידע שמובא כאן הוא לנוחיותכם/ן ונועד להתרשמות ראשונית ותמציתית מהיצע הזכויות שניתן לקבל. הכתוב לא מהווה מקור מידע רשמי. יש לבדוק מול אתר הגוף האחראי על כל זכאות הכתובה כאן, לשם קבלת המידע העדכני והמדויק ביותר.

זכויות מהמוסד לביטוח לאומי

תחילה נסביר עניין מהותי: יש שני מדדים שונים בביטוח לאומי, אשר נמדדים באחוזים ורלוונטים לילדים, והם גמלת (קצבת) ילד נכה, ואחוזי נכות רפואית. רוב ההטבות ניתנות על בסיס זכאות לגמלת ילד נכה, למעט מקרים בהם נציין אחרת.

קצבת ילד נכה

הוריו של קטין שאובחן על הספקטרום האוטיסטי (במסגרת אבחון תקשורת מלא, כפי שמפורט בחוזר מנכ”ל משרד הבריאות), יכולים להגיש בקשה להכרה עבורו במוסד לביטוח לאומי, לצורך קבלת קצבת ילד נכה.

לאחר עמידה בתנאי זכאות בסיסיים, וקיום וועדה רפואית בה נקבעת ההכרה בילד כבעל אוטיזם, ההורים זכאים אוטומטית ל-100% גמלת ילד נכה בסך 3,295 ₪ (נכון לאוקטובר 2023), ללא תלות בחומרת האוטיזם.

ילד שאובחן לפני גיל 3 – יהיה זכאי לגמלת ילד נכה עד גיל 10, ולאחר מכן יצטרכו ההורים לחדש את האבחנה להמשך קבלת הגמלה. ילד שאובחן אחרי גיל 3 – אין צורך לחדש עבורו את האבחנה (עד לבגרות).

ניתן לקבל את הגמלה באופן רטרואקטיבי עד שנה אחורה, כפוף להבאת מסמכי עבר רפואיים, פסיכולוגים, רפואיים ועוד, המעידים על קיומם של תסמיני אוטיזם כבר אז.

גמלת ילד נכה ניתנת עד הבגרות, בגיל 18 ו-3 חודשים. לקבלת זכויות לאחר מכן, ניתן לחדש את אבחנת האוטיזם עם אבחון מלא נוסף ונוכחות בוועדה רפואית, בה יקבעו אחוזי נכות רפואית. בניגוד לגמלת ילד נכה, אחוזי הנכות הרפואית כן תלויים ברמת התפקוד. אי לכך, אדם בוגר המאובחן עם אוטיזם אינו זכאי ל-100% אוחזי נכות רפואית באופן אוטומטי.

קצבת תלות בזולת

זוהי למעשה גמלת ילד נכה “מורחבת”, בגובה 188% וסך 6,194 ₪. זכאות לקצבת תלות בזולת היא מגיל 3 בלבד, ותלויה ברמת תפקוד, כלומר: בתלות של הילד בזולת לביצוע פעולות יומיומיות והתנהלות עצמאית. ההכרה ניתנת לאחר קיום וועדה ייעודית בנוכחות הילד.

אם אושרה קצבת התלות בזולת, ניתן לבקש זיכוי רטרואקטיבי עד שנה אחורה, בכפוף להבאת מסמכים רלוונטים.

צבר עילות

קצבה מורחבת לילד עם אוטיזם ולפחות שתי בעיות רפואיות נוספות. הקצבה בגובה 188% וסך 6,194 ₪. ההכרה ניתנת לאחר קיום וועדה ייעודית בנוכחות הילד.

אם אושר בוועדה צבר העילות, ניתן לבקש זיכוי רטרואקטיבי עד שנה אחורה, בכפוף להבאת מסמכים רלוונטים.

תעודת נכה

ילד אשר אושרה לו גמלת ילד נכה – זכאי אוטומטית לתעודת נכה. עבור הורים גרושים, ניתן לקבל תעודה לכל הורה. תעודה זו מזכה במספר דברים:

  • פטור מהמתנה בתור: מאפשר לילד ולמלווה לדלג לראש התור, ללא המתנה. הפטור לא תקף במקרים הבאים:
    • כאשר ההמתנה בתור היא במכונית.
    • המיקום והזמן בתור נקבע מבעוד מועד, לפני הגעה למקום.
    • תור שנוצר באופן ארעי, במקום בו בדרך כלל אין תור.
  • פטור מתשלום מלווה: בכניסה למקום הדורש תשלום, כמו אטרקציה, מוזיאון וכדומה, האדם אשר מלווה את הילד בעל התעודה – פטור מתשלום דמי כניסה. ניתן כאשר הילד בן 12 ומעלה. המלווה לא יהיה זכאי לפטור מתשלום דמי הכניסה במקומות בהם נדרש עבורו שירות מיוחד, כדוגמת מקום ישיבה, אספקת ציוד, אוכל וכל משאב אחר.

שירותי בריאות

קופת חולים: אבחון התפתחותי מלא

ילדים מבוטחי קופת חולים, אשר הוריהם או אנשי מקצוע חושדים כי יתכן והם סובלים מאוטיזם – זכאים לאבחון התפתחותי מלא במכון להתפתחות הילד או קופת חולים.

שימו לב: התורים לאבחונים התפתחותיים ארוכים במיוחד, ולרוב נדרשת המתנה של מספר חודשים עד שנה (ולעתים יותר) לקבלת תורים. באם קופת החולים לא יכולה לספק תור לאבחון תוך פחות מ-3 חודשים מרגע הפניה, תהיו זכאים לקבל מהקופה החזר כספי חלקי על אבחון שנערך במסגרת פרטית מאושרת.

קופת חולים: טיפולים פרא-רפואיים

ילדים המוכרים על ידי קופת החולים כסובלים מאוטיזם, זכאים לשלושה טיפולים פרא-רפואיים בשבוע, במשך כל השנה, בקופת החולים או עם מטפל/ת בהסדר. קיים פטור מהשתתפות עצמית עד גיל 3.

הטיפולים המוצעים הם:

  • טיפול רגשי (על ידי פסיכותרפיסט/ית).
  • ריפוי בעיסוק.
  • קלינאות תקשורת.
  • פיזיותרפיה.

ניתן לקבל את הטיפולים הללו גם במסגרת חינוך מיוחד בה לומד הילד, ובתנאי שאינו מקבל באותה המסגרת “טיפול בריאותי מקדם”.

במידה ואין באפשרות קופת החולים לספק תור לטיפול תוך 3 חודשים, ניתן לפנות לטיפול פרטי ולקבל החזר חלקי. יש לעדכן את הקופ”ח לגבי הפניה לטיפול פרטי, כדי להבטיח זכאות להחזר.

קופת חולים: פטור מתשלומי השתתפות עצמית

הורים לילד הזכאי לגמלת ילד נכה, פטורים מהשתתפות עצמית בתשלום על שירותים ספציפים במסגרת קופת החולים. הפטור ניתן באופן אוטומטי לאחר ההכרה בביטוח לאומי.

השירותים עבורם ניתן הפטור מהשתתפות עצמית הם:

  • רפואה ראשונית (ביקור אצל רופא כללי, רופא משפחה, רופא ילדים וכדומה).
  • רפואה שניונית (ביקור אצל רופא מומחה בקופה).
  • מרפאות חוץ (מרפאות בבתי חולים כלליים).
  • מכונים רפואיים (מכוני אבחון, הדמיה ועוד).

קופת חולים: הרדמה מלאה בטיפולי שיניים

ילדים עם אוטיזם זכאים להרדמה כללית חינם במהלך טיפולי שיניים. הטיפול יתבצע בבית חולים או במרפאה שעונה על קריטריונים מתאימים.

טיפול השיניים עצמו אינו בחינם, וכולל השתתפות עצמית.

משרד הבריאות: טיפול בריאות מקדם (טב”ם)

ילדים מתחת לגיל 7, המאובחנים עם אוטיזם, זכאים לשירותי טיפול בריאות מקדם (טב”ם): טיפולים פרא-רפואיים במסגרת החינוכית המיוחדת בה לומדים (מעון יום או גן תקשורת).

הטב”ם כולל 14 שעות שבועיות, מתוכן 10.5 כוללות טיפול ישיר בילד ו/או עם ההורים. 3.5 השעות הנוספות קשורות לטיפול באופן עקיף, כדוגמת הדרכות של אנשי הצוות.

הטיפולים הם בחינם כאשר ניתנים במסגרת החינוכית, אך כוללים השתתפות עצמית במידה וניתנים מחוצה לה. ניתן לקבל את הטב”ם במקביל לקבלת טיפולים פרא-רפואיים ממשרד הבריאות, אך לא במקביל לטיפולים פרא-רפואיים של קופת החולים.

משרד הבריאות: מימון תקשורת חלופית ותומכת

הורים לילדים אוטיסטים אשר מתקשים בדיבור, יכולים להיות זכאים לרכישת מחשב ייעודי לתקשורת חלופית ותומכת. במידת הצורך, אם הילד סובל ממגבלה תנועתית, ניתן לקבל אביזרי עזר להפעלת המחשב.

הזכאות ניתנת לילדים אשר אין ביכולתם להשתמש באמצעי תקשורת חלופית סטנדרטים, כמו לוח סמלים, טאבלט, פלט קולי וכדומה.

משנת 2024 מימון אמצעי תקשורת חלופית יינתן על ידי קופות החולים.

שירותי חינוך

ילדים המאובחנים על הספקטרום זכאים למסגרות חינוך מיוחדות ושיקומיות, המותאמות לצרכיהם המיוחדים. הלימודים במסגרות החינוך הללו מותאמים לאישית לכל ילד, וכוללים תכני כישורי חיים, מיומנויות חברתיות ועוד.

עד גיל 3, משרד הרווחה אחראי על השמה במוסדות חינוך מיוחד. לאחר גיל 3, זכאות הילד למסגרת חינוכית מיוחדת נקבעת במסגרת ועדת זכאות ואפיון במשרד החינוך.

משרד הרווחה: שירותי חינוך עד גיל 3

פעוטות המאובחנים עם אוטיזם זכאים להשמה במסגרת חינוכית המתאימה לצרכיהם, לאחר שקיבלו הכרה בלשכת הרווחה ברשות המקומית. לבחירת ההורים, ישנן שתי אפשרויות למעון יום עבור ילדים על הספקטרום האוטיסטי:

  • מעון יום שיקומי- מעון מיוחד לילדים עם צרכים מיוחדים, הכולל סגל חינוך מיוחד ותוכנית שיקומית מותאמת אישית. בנוסף, זכאים הילדים ל-14 שעות טיפול בריאות מקדם (טב”ם) מטעם משרד הבריאות.
  • שילוב יחידני במעון רגיל- השמה במעון רגיל אשר מפוקח על ידי המדינה, עם סייע/ת אישי/ת.

משרד החינוך: גילאי הגן (3 ומעלה)

זכאותו של ילד בגילאי 3-6 להשמה בגן מיוחד או לשילוב בגן רגיל, נקבעת במסגרת וועדת זכאות ואפיון של משרד החינוך. הורי הילד יכולים לבחור באיזו מסגרת גן ישתלב, בהתאם לזכאות שנקבעה עבורו:

  • גני חינוך מיוחד:
    • גן תקשורת– גן ייעודי לילדים על הספקטרום האוטיסטי. בגן זה מספר ילדים מצומצם, המקבלים תוכנית לימודים אישית מצוות רב-מקצועי, 3.4 שעות טיפולים פרא-רפואיים ממשרד הבריאות, ולעתים קיימת זכאות לטב”ם. הגן פועל ברוב ימי החופשות וכולל ימי לימוד ארוכים, ארוחות והסעות מהבית למסגרת.
    • גן טיפולי– גן לילדים בעלי הפרעות התפתחותיות וקשיים שונים. בגן זה מספר ילדים קטן (אך לרוב יותר מגן תקשורת) הזכאים לתוכנית לימודים אישית מצוות רב-מקצועי. הרשות המקומית מספקת לגן הטיפולי מספר שעות שבועיות עם פסיכולוג חינוכי.
  • גן משולב– גן חובה, בו כשליש מהילדים בעלי צרכים מיוחדים. הגן מנוהל על ידי גננת חינוך כללי וגננת חינוך מיוחד. לכל ילד נבנית תוכנית לימוד והתקדמות אישית.
  • שילוב יחידני בגן כללי (“רגיל”)- שילוב הילד בגן כללי, שאינו מותאם לילדים בעלי צרכים מיוחדים. הילד מקבל סיוע אישי בגן בדמות סל שילוב, הכולל סייעת צמודה, טיפולים פרא-רפואיים והוראה מתקנת.

משרד החינוך: גילאי בית ספר

זכאותו של ילד או נער בגילאי בית הספר להשמה בכיתה “רגילה” או מיוחדת, נקבעת במסגרת וועדת זכאות ואפיון של משרד החינוך. הורי הילד יכולים לבחור באיזו מסגרת בית ספרית ישתלב, בהתאם לזכאות שנקבעה עבורו:

  • כיתת תקשורת בבית ספר לחינוך מיוחד- כיתה ייעודית לילדים על הספקטרום האוטיסטי, הנמצאת בבית ספר לחינוך מיוחד, בו ניתן ללמוד עד גיל 21. הכיתות קטנות, ומנוהלות על ידי מורה לחינוך מיוחד, וסייע/ת צמוד/ה. כל תלמיד בכיתת התקשורת זכאי לתוכנית לימוד אישית, וטיפולים פרא-רפואיים בהיקף של כ-3 שעות. בדומה לגן תקשורת, בכיתת התקשורת ימי הלימוד ארוכים, ישנן ארוחות, הסעות, והפעילות נמשכת בימי חופשה.
  • כיתת תקשורת בבית ספר “רגיל”- כיתה ייעודית בבית ספר של החינוך הכללי, המיועדת לתלמידים עם אוטיזם. הלימודים בכיתת תקשורת בבית ספר רגיל ובבית ספר לחינוך מיוחד – דומים. ההבדל העקרי: הילדים בכיתות התקשורת בבית ספר רגיל, יכולים לבלות עם ילדי הכיתות הרגילות מחוץ לזמן השיעור, ובזמן פעילויות בית-ספריות.
  • שילוב יחידני בכיתה “רגילה”- למידה בכיתה לצד תלמידי החינוך הכללי, עם סייע/ת צמוד/ה. התלמיד יהיה זכאי לסל אישי במידת הצורך, הכולל טיפולים פרא-רפואיים, הדרכת הסגל לימודי, הוראה מתקנת ועוד.

תלמידים בכל אחת ממסגרות הלימוד הללו זכאים להתאמות והקלות בלימודים ובמבחנים, בהתאם לצרכיהם. ניתן אף לקבל התאמות לבחינות הבגרות.

רשות מקומית: הסעות וליווי למסגרת החינוכית

ילדי גן ותלמידי בית ספר הלומדים במסגרות חינוך מיוחד או שילוב במסגרת רגילה, זכאים להסעות מהבית למסגרת החינוכית ובחזרה הביתה.

בעת הצורך, מלווה יצטרף להסעה. המלווה ידאג לשלומו של הילד בנסיעה, להגעתו הבטוחה לכיתת הלימוד ולהגעתו הביתה בסוף היום.

זכויות במשרד הרווחה

ישנן זכויות והטבות שונות לילדים עם אוטיזם והוריהם, הניתנות מטעם משרד הרווחה.

לאחר הכרה בביטוח הלאומי וקבלת קצבת ילד נכה, על ההורים ליצור קשר עם עובד/ת סוציאלי/ת של אגף הרווחה ברשות המקומית, לצורך הכרת המשפחה ברווחה ומימוש הזכאויות.

משרד הרווחה: סומך או מועדונית אחר הצהריים

הורים לילד בעל אוטיזם אשר גר בבית, הזקוקים לסיוע בטיפול והשגחה עליו מחוץ לשעות הלימודים, עשויים להיות זכאים לסיוע שכזה. הסיוע כולל השתתפות עצמית, ונתון לבחירת ההורים (יש לבחור אחד מן השנים):

  • סומך/ת- חונך הנמצא עם הילד בבית המשפחה, בשעות אחר הצהריים.
  • מועדונית- מקום מפגש מחוץ לבית לאחר שעות הלימודים הכולל פעילויות פנאי, טיפול והעשרה חברתית.

הזכאות לסומך או מועדונית אינה אוטומטית, ותלויה במאפיינים כמו מצב הילד ויכולת תפקודו, מצבה הכלכלי של המשפחה וכדומה.

משרד הרווחה: קייטנות

בחופשות וחגים, פועלות קייטנות ייעודיות לילדים ונוער עם אוטיזם. הקייטנות הן יומיות (ללא שינה), מותאמות לצרכיהם המיוחדים של הילדים, וכוללות פעילויות פנאי והעשרה. הזכאות היא ל 4-5 ימי קייטנה כ-3 פעמים כל שנה.

הורים לילדי שילוב זכאים לסבסוד השתתפות ילדיהם בקייטנות רגילות. בחלק מהקייטנות קיימת אפשרות להצטרפות הסייעת המלווה את הילד במסגרת החינוכית.

משרד הרווחה: נופשונים

דומה לקייטנות, אך כולל לינה מחוץ לבית. קיימים נופשונים לילדים ונוער עם אוטיזם בלבד, וישנם כאלה המתאימים לכל המשפחה. ניתן לקבל עד 15 ימי נופשון בשינה, ללא אפשרו צבירה.

משרד הרווחה: דיור חוץ ביתי

קיימות מסגרות דיור חוץ-ביתיות לילדים ונוער על הספקטרום האוטיסטי. המגורים אפשריים מגיל 12, כאשר ישנה הפרדה בין דירות לקטינים ודירות לבוגרים.

סוג הדיור (הוסטל, בית לחיים, דירה בקהילה) והצוות המקצועי הנוכח בו תלויים ברמת תפקודו של הילד, עצמאותו ומסוכנותו לעצמו ולסביבה. אי לכך, רמת הסיוע, המעורבות בחיי הילדים והטיפול בהם, משתנה בהתאם למסגרת. הדירות ממוקמות בשכונות מגורים, והילדים משתלבים במידת האפשר בחיי הקהילה.

קבלת זכאות למסגרת דיור חוץ ביתית עבור ילד עם אוטיזם, דורשת מעבר בין מספר תחנות וועדות:

  1. הגשת קשה לסידור חוץ ביתי במחלקת הרווחה ברשות המקומית.
  2. קיום ועדת החלטה ברווחה, בה נוכח מפקח מחוזי של היחידה לטיפול באדם עם אוטיזם.
  3. העברת מסמכים ואישור מטעם ועדת השמה מחוזית להתאמה למסגרת דיור.
  4. בדיקת נציגי מסגרת הדיור את התאמת הילד אליה, וקיום וועדת קבלה מטעמם.
  5. קבלת הודעה בגין קבלה או דחיה מעובדת סוציאלית של הרווחה.

המימון לדיור החוץ-ביתי נלקח מקצבת הילד הנכה מביטוח לאומי, ומהשתתפות כספית עצמית של ההורים.

הטבות נוספות למקבלי קצבת ילד נכה מביטוח לאומי

ישנן הטבות שונות להן זכאים הורים וילדם שהוכר בביטוח לאומי על רקע אוטיזם. ההטבות ניתנות ברשויות שונות ובגופים שונים.

רשות המים: הנחה בתעריף חשבון המים

כל בית בישראל זכאי ל-3.5 מ”ק מים בחודש בעלות מופחתת, כאשר מעבר לכך – התעריף גבוה יותר. משק בית בו מתגורר ילד בעל אוטיזם המקבל גמלת ילד נכה, זכאי להנחה נוספת: עוד 3.5 מ”ק מים בחודש בעלות מופחתת, סך הכל- 7 מ”ק מוזלים.

ההטבה ניתנת אוטומטית: פרטיכם יועברו מביטוח לאומי לרשות המים, לצורך מתן ההנחה.

הרשות המקומית: הנחה בארנונה

חלק מהרשויות המקומיות מספקות הנחה בתשלום הארנונה למשפחות עם ילד על הספקטרום האוטיסטי, אשר מקבל גמלת ילד נכה. גובה ההנחה משתנה בין הרשויות המקומיות, ולא עולה על 33% הנחה עבור 100 מ”ר מהדירה. הטבה זו אינה ניתנת באופן אוטומטי, ודורשת פניה לאגף גביית הארנונה ברשות המקומית.

מס הכנסה: נקודות זיכוי מס

הורים זכאים ל-2 נקודות זיכוי על מס הכנסה, אם ילדם מקבל גמלת ילד נכה. במידה וההורים מנהלים משקי בית נפרדים, כל אחד מהם זכאי ל-2 נקודות זיכוי. לקבלת הנקודות נדרשת פניה למס הכנסה, או במסגרת חתימה על טופס 101.

מס הכנסה: הנחה על מס ברכישת דירה (מיסוי מקרקעין)

במקרים מסוימים, הוריו של ילד המוכר כבעל אוטיזם זכאים לקבל הנחה על מס מקרקעין, בעת רכישת דירה. גובה ההנחה הוא 0.5% (חצי אחוז) ממחיר הדירה. הזכאות אינה אוטומטית, וניתנת רק באחד משני מקרים:

  1. הילד זכאי לקצבת תלות בזולת – גמלת ילד נכה בשיעור 188%.
  2. התקיימה וועדה להכרה בנכות רפואית אצל הילד, ונקבעו לו 100% נכות לצמיתות.

משרד התחבורה: תג חניה לנכה ופטור מאגרת רישוי לרכב

הורים אשר ילדם מאובחן על הרצף יכולים להיות זכאים לתו נכה עבור רכבם, ופטור מאגרת רישוי לרכב. זכויות אלו לא ניתנות באופן אוטומטי, ותלויות מקרה. נדרשת פניה בבקשה מיוחדת למשרד התחבורה.

משרד האוצר: פטור מס ממשיכה מוקדמת מקופת גמל

ניתן לקבל פטור על מס משיכת כספים מוקדמת מקופת גמל (גובה המס 35% לקופה בה מעל 8,000₪). קבלת הפטור אינה אוטומטית ואפשרית בשני מקרים, ובתנאי שאבחנת האוטיזם ניתנה לאחר פתיחת הקופה:

  1. קיימת זכאות לקצבת ילד נכה מורחבת לצמיתות בשיעור 188%.
  2. נקבעו לילד לפחות 75% נכות רפואית לצמיתות.

רשות האוכלוסין וההגירה: היתר העסקת עובד זר לטיפול בילד

הורים לילד עם אוטיזם הזכאי לקצבת ילד נכה עשויים להיות זכאים לרישיון העסקת עובד זר לצורך טיפול צמוד לילד. ההרשאה להעסקת העובד הזר אינה אוטומטית, ותלויה במספר תנאים:

  1. הילד זקוק לסיוע פיזי קבוע כדי להשתלב במסגרת חינוכית.
  2. נדרשת השגחה מתמדת על הילד לאורך כל שעות היום.
  3. הילד סובל מבעיות רפואיות נוספות בגינן נדרשים ליווי וטיפול קבועים.

חברת חשמל: הנחה בחשבון החשמל

בלעדי לזכאים לקצבת תלות בזולת  (קצבה בגובה 188%) – מקבלים 50% הנחה על ה-400 קוט”ש הראשונים בהם משתמשים בחודש. ההטבה היא עבור משק בית פרטי בו מתגורר הילד בלבד.

מקום העבודה: חוק דמי מחלה להורים לילד נכה

הורים לילד הזכאי לקצבת ילד נכה, העובדים במקום עבודתם שנה ומעלה, זכאים על פי חוק ל-18 ימי היעדרות מהעבודה בשנה לצורך טיפול בילד (על חשבון ימי מחלה/חופש, דמי מחלה ישולמו מהיום הראשון) ובנוסף 52 שעות בשנה לטיפול בילד על חשבון המעסיק.

כל אחד מההורים זכאי ל-18 יום ובנוסף 52 שעות. הורה יחידני זכאי לימי המחלה והשעות של שני הורים (36 ימים ובנוסף 104 שעות בשנה).

הזכות ניתנת לשכירים בלבד.

מקורות וקריאה נוספת:

כל-זכות: פורטל אוטיזם

אלו”ט: זכויות ילדים עם אוטיזם

פורטל הורים באתר משרד החינוך: אוטיזם – תמיכות, זכויות וזכאויות