פסיכולוג ילדים
מהו פסיכולוג ילדים ובמה הוא שונה מפסיכולוג מבוגרים?
פסיכולוגים של ילדים מטפלים בילדים מגיל לידה ועד גיל 18, מאבחנים ומדריכים את הוריהם. אלו פסיכולוגים שבמהלך הכשרתם רכשו התנסות ומומחיות בטיפול בילדים, כאשר ישנם מומחיות שונות לגילאים השונים, כפי שיורחב בהמשך. חלק ממטרותיו של פסיכולוג ילדים הינן לזהות ולהעריך קשיים והתפתחות לא מותאמת לפני שהם מתפתחים לבעיות חמורות יותר, או סיכון לכאלו ( פסיכולוגיה מניעתית), ולגבש תוכנית טיפולית מתאימה.
טיפול פסיכולוגי בילדים (כפי שיפורט בהמשך) שונה במהותו מטיפול במבוגרים, ולכן גם ההכשרה של פסיכולוג ילדים שונה מהכשרתו של פסיכולוג מבוגרים. טכניקות הטיפול המקובלות בילדים מבוססות על כלים השלכתיים כמו משחק, ציור, דרכם משליך הילד את עולמו הפנימי על המציאות. טכניקות אלו שונות מהטיפול הפסיכולוגי במבוגרים המבוסס על שיח. על מנת להבין את משמעות ההשלכות שעושים ילדים במשחק, בציור, מה מסמלים הסיפורים והדמיון בחייהם וכדומה, יש לעבור הכשרה מיוחדת.
” הבן שלי במצוקה, האם טיפול אצל פסיכולוג ילדים יעזור לו”?- יעילות הטיפול הפסיכולוגי של ילדים
טיפול פסיכולוגי בילדים יעיל למגוון רחב של מצוקות והפרעות נפשיות, כפי שהוכח במחקרים רבים. לא אחת הורים מתעכבים או נמנעים לפנות לפסיכולוג ילדים מסיבות שונות. למרות השכיחות הרבה של טיפולים פסיכולוגיים הן בקרב ילדים והן בקרב מבוגרים, עדיין ישנם אנשים הרואים בפניה לטיפול כבושה או אשמה. עוד יותר נפוצה הימנעות זו בקרב הורים, הרואים בפניה לטיפול בילדיהם ככישלון הורי.
כהורה, לעיתים קרובות קשה להחליט מתי ילדך זקוק להתערבות חיצונית, מתי ההתנהגות היא חלק מהשלב ההתפתחותי התקין או לא, כיצד ישפיע עצם ההליכה לטיפול על הערכתו העצמית של הילד ועוד. חשוב שתיזכרו כי כפי שאתם פונים לרופא כשילדכם לא מרגיש פיזית טוב מכיוון שזוהי מומחיותו, אותו הדבר בפניה לפסיכולוג כשילדכם במצוקה נפשית. ישנם קשיים והפרעות נפשיות שעל אף רצונכם הטוב, ועם כל האהבה והנכונות שלכם לילדכם, יש צורך בהתערבות מקצועיות על מנת לסייע. אין הפניה לטיפול מעידה דבר על ההורות שלכם ועליכם, רק מצביעה על הדאגה והאהבה לילדכם!
“אז מתי ובאילו מקרים כדאי לי לפנות לפסיכולוג ילדים”?
כאמור, טיפול פסיכולוגי בילדים יעיל במגוון רחב של מצוקות והפרעות, החל ממקרים “קלים” יותר, כמו פוביה ספציפית (למשל מג’וקים), התקפי זעם, לקויות למידה, ADHD, קשיי הירדמות וכדומה, ועד למקרים מורכבים יותר כגון דיכאון, התעללות, פוסט טראומה, אוטיזם ועוד. בין אם המקרים “קלים” או “מורכבים”, המצוקה הנגרמת מהם לילדים, להורים ולכל המשפחה היא סובייקטיבית ואינדיבידואלית.
כאשר אתם ההורים מבחינים כי ילדכם סובל, עצוב, מפוחד ובמצוקה ניכרת, וכי תפקודו החברתי, לימודי, אישי נפגע, כדאי לפנות לפסיכולוג המומחה בטיפול בילדים, ולו על מנת להתייעץ בנוגע לצורך בטיפול.
דוגמאות למקרים בהם כדאי לפנות להתייעצות וטיפול הינם:
- התמודדות הילד עם מצב או גורם מעורר לחץ או שינויים משמעותיים בחייו כגון: גירושי הוריו, מות דמות משמעותית, בריונות במסגרת החינוכית, הולדת אח, מעבר דירה וכדומה.
- התקפי זעם ואלימות מתמשכים.
- תסמינים גופניים מתמשכים כגון כאבי בטן, כאבי ראש- שלא נמצא להם מקור פיזי.
- שינויים דרסטיים בהרגלי השינה, האכילה, ההיגיינה.
- נסיגה חברתית והסתגרות בבית או בחדר.
- התדרדרות פתאומית בלימודים.
- התפרצויות מרובות של בכי.
לעיתים הצורך בטיפול פסיכולוגי מגיע מהמסגרת החינוכית בה נמצא ילדכם רוב היום, ולעיתים התנהגויות וקשיים הנצפים שם אינם נראים בבית. יש לקחת בחשבון כי בכל מסגרת (משפחתית/לימודית/חברית) מתנהג הילד באופן שונה, וכדאי להקשיב ולקחת בחשבון את דבריהם של האנשים הנמצאים עם ילדיכם במסגרות שאינן הבית.
חשוב לזכור את פניה מוקדמת לאבחון ולטיפול מונעת מילדכם סבל נוסף וכן מונעת החמרה והתפתחות קשיים נפשיים נוספים.
“בני בן שלוש, האם לפנות לפסיכולוג ילדים רגיל או כזה המומחה לגיל הרך?”- הבדלים בין פסיכולוגים לגילאים השונים
כאמור, לא רק שיש מומחיות שונה בין פסיכולוג ילדים לפסיכולוג למבוגרים, יש גם הבדלים בין פסיכולוגים לילדים כתלות בגילאים.
פסיכולוג התפתחותי הינו פסיכולוג שמומחיותיו היא בגילאי לידה עד שש, גילאים בהם מתעצבת ומתפתחת נפש הילד דרך התנסויות עם הדמויות המטפלות וסביבתם המוקדמת. פסיכולוג זה מזהה שינויים ועיכובים התפתחותיים- נפשיים, התנהגותיים ונוירולוגים ובונה תוכנית התערבות בהתאם.
פסיכולוג קליני לילדים הינו פסיכולוג המטפל ומאבחן ילדים בכל הגילאים, עד גיל 18. מומחיותו היא במגוון רחב של הפרעות וקשיים, ובטיפולים קצרי וארוכי טווח.
פסיכולוג חינוכי הינו פסיכולוג שבמהלך הכשרתו במערכת החינוך התמחה בטיפול ואבחון ילדים מגיל 6-18 וכן בעבודה מערכתית.
סוגי טיפולים פסיכולוגים לילדים
ישנם שני סוגים עיקריים של טיפול פסיכולוגי בילדים, ממש כמו בטיפול במבוגרים.
הטיפול הדינאמי
טיפול זה נחקור ונעמיק בקונפליקטים ובהתרחשויות הפנימיות של הילד, שעל פי התיאוריות הפסיכודינמיות הם הבסיס לקשייו הרגשיים של האדם. נעבד את חוויות הילד, נעניק להן משמעות ותוקף ונבין את מקומו בהתרחשויות בעולמו. זאת נעשה באמצעות הקשר המתפתח בין הילד למטפל, במרחב מכיל ובטוח.
להרחבה על טיפול זה לחצו כאן
הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי
טיפול זה לרוב קצר מועד ויעיל במיוחד בהפרעות חרדה למיניהן. בטיפול זה המטפל והמטופל יזהו את המחשבות האוטומטיות של הילד שאינן אדפטיביות ומובילו לקשיים הנפשיים, יחליפו אותן בכאלו חיוביות וסתגלניות יותר, זאת על ידי תרגולים בטיפול ומחוצה לו וכן חשיפה לגורם הלחץ או החרדה. בנוסף, הילד ילמד מיומנויות ודרכי התמודדות חדשים עם קשייו, וכן שיטות דרכי הרגעה עצמית כגון נשימות.
לקריאה נוספת על טיפול קוגניטיבי התנהגותי לילדים
לקריאה נוספת אודות התקפי חרדה אצל ילדים
“נאמר לי על ידי פסיכולוגית ילדים של ביתי שיש צורך בהדרכת הורים בנוסף לטיפול…מה זה ולמה צריך את זה?”- החשיבות של מעורבות ההורים בתהליך הטיפולי
אתם ההורים נדבך משמעותי בטיפול בילדכם. סגנון ההורות והקשר עם הילד מהווים את הבסיס להתפתחותו בכל התחומים, ומשפיעים על אופן התמודדות הילד עם החיים, ובמיוחד עם הקשיים.
במרבית הטיפולים, בעיקר בגיל הצעיר יש צורך בנוסף למפגש עם הילד בהדרכת הורים. ההדרכה תהווה מרחב בטוח ומכיל לרגשות, מחשבות והתנהגויות שלכם כהורים לילד עם מצוקה, בו תקבלו כלים להבנה ולהתמודדות עם המצב והקשיים.