חוות דעת נוירולוגית לילדים
חוות דעת רפואית מנוירולוג ילדים היא מסמך רפואי המפרט אודות הפרעות נוירולוגיות מהן סובל הילד, לרוב לצורך הליך מול גורם או גוף כלשהו.
הסיבות הנפוצות למתן חוות דעת נוירולוגית לילדים הן לצרכים משפטיים, תביעות לביטוח לאומי וביטוח פרטי, מתן סיוע במסגרות חינוכיות, אישור רשמי על אבחנה נוירולוגית-רפואית וכל מצב אחר בו נדרשת עדות מקצועית לקיומה של פגיעה נוירולוגית אצל הילד.
במכון סול ניתן לקבל חוות דעת רפואית נוירולוגית עבור תינוקות, פעוטות, ילדים ונוער, מנוירולוג ילדים מומחה.
מהי חוות דעת נוירולוגית לילדים?
חוות דעת נוירולוגית לילדים היא מסמך רפואי, המעיד על קיומה של בעיה נוירולוגית והשלכותיה על הילד שסובל ממנה. חוות הדעת משמשת להליכים מול גופים שונים, אשר מולם נדרשת הוכחה בדבר קיומה של הפרעה נוירולוגית ספציפית אצל הילד.
איש המקצוע אשר כותב את חוות הדעת הנ”ל, הוא נוירולוג ילדים מומחה – רופא ילדים התפתחותי שעבר התמחות מיוחדת בתחום הנוירולוגיה וההפרעות הנוירולוגיות.
מהן הפרעות נוירולוגיות?
הפרעה נוירולוגית נובעת מפגיעה בשלמות ובתפקוד המוח, חוט השדרה ושאר מערכת העצבים. הפגיעה עלולה להיות תורשתית ומולדת, או נרכשת כתוצאה מפגיעה פיזית קשה. הסימנים לקיומה של בעיה נוירולוגית הם עיכובים בהתפתחות, קשיים בחשיבה, תהליכים קוגניטיביים וזיכרון, הפרעות בתנועה ותנועות לא-רצוניות, קשיים לימודיים ועוד.
הפרעות נוירולוגיות-התפתחותיות עליהן ניתן לקבל חוות דעת מקצועית:
- הפרעת הספקטרום האוטיסטי.
- הפרעות קשב וריכוז.
- לקויות למידה.
- שיתוק מוחין.
- תסמונת טורט והפרעות טיקים.
- אפילפסיה.
הפרעות נוירולוגיות נרכשות עליהן ניתן לקבל חוות דעת מקצועית:
- נוירופתיה היקפית.
- שיתוק רפה.
- שיתוק עוויתי.
- אפרקסיה.
- אפאזיה.
- אמנזיה.
- אגנוזיה.
למה משמשת חוות דעת נוירולוגית לילדים?
חוות דעת מטעם נוירולוג ילדים נדרשת כשעולה צורך במסמך רשמי המצביע על קיומה של הפרעה נוירולוגית אצל הילד, הרקע להופעתה והמלצות לטיפול.
שני השימושים העיקריים לחוות דעת נוירולוגית לילדים הם למימוש זכויות מול גוף כלשהו, או להוכחת גרימת נזק מצד שלישי. בהליך שכזה, הבאת הוכחה כי הילד סובל מהפרעה נוירולוגית, עשויה להטות את כף המאזניים לטובת הילד והוריו ולזכותם ביתרון.
להלן מספר סיבות נפוצות להשגת חוות דעת נוירולוגית לילדים:
- הכרה בנכות הילד במוסד לביטוח לאומי, וקבלת גמלת ילד נכה.
- תביעה לפיצוי מביטוח בריאות פרטי של הילד.
- התאמת מסגרת וסיוע חינוכיים לילד במסגרת וועדת זכאות ואפיון.
- תביעת נזיקין בבית משפט בגין גרימת נזק נוירולוגי לילד.
- תביעת גוף רפואי בגין רשלנות רפואית שהובילה לפגיעה נוירולוגית אצל הילד.
- התאמות במבחנים פסיכוטכניים בגיוס, והקלות בשירות הצבאי.
- הקלות והתאמות בזמן לימודים.
חוות דעת נוירולוג ילדים לביטוח לאומי
המוסד לביטוח לאומי מכיר בנכות אצל ילדים אשר נובעת מהפרעות נוירולוגיות, ומספק להורים גמלת ילד נכה (קצבה).
קבלת גמלת הילד הנכה מתבצעת בהחלטת וועדה רפואית עבור כל הורים המבקשים הכרה בנכות ילדם. חברי הוועדה הם רופאים, המתרשמים ממצבו של הילד, ובהתאם לכך קובעים את גובה אחוזי הנכות. כאן עולה הצורך בחוות דעת נוירולוגית המובאת בפני הרופאים חברי הוועדה: מטרה לשקף באופן מיטבי את מצב הילד וצרכיו ואת הצדקת מתן סיוע מתאים.
ניתן לקרוא עוד על גמלת ילד נכה באתר כל זכות.
שימו לב: חלק מהאבחנות דורשות יותר מאבחון נוירולוגי בלבד לשם הכרה בביטוח לאומי, אחת מההפרעות האלה היא אוטיזם. ניתן לקרוא פה על הכרה באבחון אוטיזם בביטוח לאומי על פי חוזר מנכ”ל משרד הבריאות.
חוות דעת נוירולוג ילדים לתביעת ביטוח בריאות פרטי
ביטוח בריאות פרטי עם פוליסה מתאימה, מאפשר כיסוי הוצאות טיפוליות לילד הסובל מהפרעה נוירולוגית-התפתחותית, כמו: טיפול רגשי, ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת, פיזיותרפיה, טיפול רפואי קבוע ועוד.
על מנת לקבל את הסיוע הנ”ל, מוטל על הורי הילד להביא אסמכתא לקיומה של הפרעה נוירולוגית אצל הילד, המצריכה טיפול מיוחד.
חוות דעת רפואית מנוירולוג ילדים משמשת לצורך זה, ומהווה הוכחה כי ישנה הצדקה להעביר את כספי הפיצוי להורי הילד.
חוות דעת נוירולוגית לילדים עבור בית משפט
כאשר הילד עבר פגיעה, תאונה או חבלה על ידי אדם או גורם אחר, שכתוצאה ממנה התפתחה בעיה נוירולוגית, רבים יפנו לבית משפט כדי לתבוע את הגורם הפוגע.
תביעת נזיקין שכזו, מעבר לכך שעושה צדק עם הילד שנפגע, מאפשרת לו ולהוריו לקבל פיצוי מהפוגע, ובכך לכסות את הוצאות השיקום והטיפול בו.
על מנת להוכיח את צדקת טענתם לגרימת נזק, בין אם במזיד או ברשלנות, ההורים צריכים להביא הוכחה כי אכן קיימת פגיעה נוירולוגית, אשר נובעת בהכרח מהתנהלות הצד הנתבע כלפי הילד.
נוירולוג ילדים יכול לספק בפני בית המשפט חוות דעת נוירולוגית, בה יפרט אם אכן קיימת פגיעה שכזו, והאם סביר שנגרמה בגלל התנהלות הצד נתבע. חוות הדעת של הנוירולוג משמשת כעדות משפטית לכל דבר, ומהווה ראייה חשובה להצלחת הליך התביעה. הפנייה לנוירולוג לקבלת חוות דעת רפואית יכולה להתבצע מצד ההורים או מצד עורך הדין שמייצג אותם במשפט.
חוות דעת נוירולוגית לילדים לתביעת רשלנות רפואית
מקרה פרטי נפוץ של תביעת נזיקין הוא תביעה בגין רשלנות רפואית.
במקרים נדירים ומצערים, התנהלות לקוייה של אנשי מקצועות הרפואה בעת טיפול ואבחון הילד עלולה להביא לפגיעה נוירולוגית רחבת היקף. הדבר נפוץ יותר בזמן ההריון, בעת הלידה או בחודשי החיים הראשונים.
אם התפתחה או התפרצה אצל הילד הפרעה התפתחותית ו/או נוירולוגית, כאשר החשד הוא שנגרמה מהתנהלות רשלנית של צוות רפואי, ייתכן שההורים ירצו לתבוע בבית משפט את המוסד הרפואי (בית החולים או מרכז רפואי).
גם בעת הגשת תביעה שכזו, נדרשת הוכחה להתפרצותה של הפרעה, והערכה של מידת הסיבתיות בינה לבין התנהלות אנשי המקצוע הרפואיים.
חוות דעת נוירולוגית לוועדת זכאות ואפיון
וועדת זכאות ואפיון (לשעבר “ועדת השמה”), מתקיימת מטעם משרד החינוך, ומטרה לקבוע האם תלמיד בית ספר (או ילד בגן) זכאי לקבלת שירותי חינוך מיוחד במימון המדינה.
חברי הוועדה הם אנשי מקצוע וחינוך שונים, אשר תפקידם לאפיין את הלקות והקשיים מהם סובל הילד, ולקבוע מה סוג הזכאות שמגיע לו.
הסיוע שנקבע בוועדה יכול להיות במסגרת חינוכית רגילה, כמו שעות לימוד פרטניות או שעות טיפול רגשי, או השמה במסגרת מיוחדת כמו כיתה קטנה בבית ספר רגיל, או בית ספר לחינוך מיוחד.
על הורי הילד להביא בפני חברי ועדת זכאות ואפיון אסמכתא רפואית על כך שסובל מהפרעה שמצריכה סיוע מיוחד. הוכחה זו צריכה להיות חוות דעת מאיש מקצוע, כמו נוירולוג ילדים, אשר ביכולתו להביא קול מקצועי וסמכותי התומך במתן סיוע לילד.
חוות דעת נוירולוגית ללימודים
בעת לימודים בבית ספר או מוסד השכלה גבוהה, חוות דעת מנוירולוג מומחה יכולה לספק הקלות והתאמות בלימודים ובמבחנים. כחלק מתהליך קבלת ההתאמות, נדרש דו”ח אבחון מקצועי או חוות דעת רפואית המצביעה על קיומו של קושי לימודי. חוות דעת מנוירולוג יכולה להצביע על אבחנות כמו הפרעת קשב וריכוז, לקויות למידה ועוד, המזכות בהתאמות לימודיות.
חוות דעת נוירולוגית לצבא
ישנם שימושים שונים לחוות דעת נוירולוגיות עבור הצבא. חוות הדעת יכולה לספק הקלות במבחנים הפסיכוטכניים טרם השירות, קבלת פטורים שונים במהלך השירות ועוד.
שלבים בקבלת חוות דעת מנוירולוג ילדים מומחה
שלב 1: הכנה לפגישה עם הנוירולוג ואיסוף חומרים רלוונטים
לאחר שקבעו ההורים פגישה עם הילד אצל נוירולוג ילדים, יצטרכו לשלוח חומרים ומסמכים רלוונטים אודות הילד, כגון מסמכי רקע רפואי בעבר ובהווה, מסמכים לגבי הפגיעה שהתרחשה, או כל עדות אחרת, הרלוונטית לרקע הפניה לנוירולוג. המטרה שבהבאת החומרים הקודמים הללו בפני הנוירולוג, היא משום שאין באפשרותו לבצע את האבחנה על סמך הנצפה בפגישה עמו בלבד. פעמים רבות, אבחון של הפרעות נוירולוגיות-התפתחותיות נעשה בהתבסס על התפתחות התסמינים לאורך זמן, ואי לכך יש חשיבות בהבאת רקע קודם.
שלב 2: פגישה עם נוירולוג הילדים לבדיקה והערכה
הילד והוריו יגיעו לפגישה, אשר במהלכה יתרשם הנוירולוג ממצב הילד פנים מול פנים. הנוירולוג יתשאל את הורי הילד אודות הרקע להופעת הבעיה, התסמינים הספציפיים שהם רואים וחומרתם. בנוסף, אם הדבר אפשרי, יתשאל הנוירולוג את הילד עצמו. לאחר התשאול וקבלת המידע, יבדוק הנוירולוג את הילד מבחינה פיזית וקוגינטיבית. בסיום הפגישה, יסביר הנוירולוג להורים על ההפרעה (או הפרעות) שאבחן אצל הילד, מה הצפי לעתיד מבחינת התפתחות, ומה הטיפול המתאים להפרעות הללו. מקרים מסויימים, אם יעלה הצורך, עשוי להפנות הנוירולוג את הילד לביצוע בדיקות הדמייה מוחיות במכון רפואי. לבסוף, יסכם הנוירולוג את הפגישה ויפרד מהילד והוריו.
שלב 3: כתיבת חוות הדעת הרפואית-נוירולוגית
- לאחר שאסף נוירולוג הילדים את כל החומרים הרלוונטים אודות הילד, יתחיל במלאכת כתיבת חוות הדעת הרפואית. כתיבת חוות הדעת דורשת חשיבה מעמיקה על הממצאים, וכתיבה בהתאם לדרישות הגורם מולו מובאת חוות הדעת. בחוות הדעת יפורטו הדברים הבאים, בשילוב ראיות משכנעות:
- מהי ההפרעה שאובחנה.
- מה מידת חומרתם של התסמינים ומה היקף הפגיעה התפקודית.
- מה צפי ההחלמה או ההחמרה של ההפערה.
- מה הטיפול או הסיוע שיכול לעזור בשיקום הילד.
- האם קיים קשר סיבתי בין פגיעה או התרחשות כלשהי כלפי הילד, לבין התפרצות ההפרעה.
שלב 4: קבלת חוות הדעת על ידי המבקש ושימוש בה
בתום כתיבת חוות הדעת, נוירולוג הילדים ישלח את חוות הדעת להורי הילד בלבד, או לגורם אחר, אם חתמו על ויתור סודיות מולו. חוות הדעת הכתובה תובא בפני וועדה או מקבלי ההחלטות, בהתאם לסיבה שעבורה נכתבה.
מספר נקודות חשובות:
- ישנה חשיבות עליונה באבחון וטיפול מגיל מוקדם בהפרעות נוירולוגיות-התפתחותיות אצל ילדים, כמו כן במיצוי הזכויות והסיוע המגיעים להם. ככל שניתנת התערבות טיפולית ושיקומית מגיל צעיר יותר, כך הצפי העתידי חיובי יותר, כלומר – ההפרעה הנוירולוגית פחות תפגע באיכות חייו של הילד בבגרותו.
- לא כל בדיקה אצל נוירולוג ילדים כוללת קבלת חוות דעת רפואית. במידה ותבקשו, תוכלו לקבל בסוף הפגישה עם הנוירולוג סיכום כתוב ותמציתי של מהות הבדיקה, האבחנה שהתקבלה, המלצות לטיפול ומרשמים. חוות הדעת הרפואית היא מסמך מקיף הדורש זמן רב יותר לצורך חיבורו וכתיבתו, מעבר לזמן הפגישה. מסיבה זו, פגישה עם נוירולוג ילדים לצורך מתן חוות דעת רפואית, יקרה יותר מפגישה לצורך בדיקה נוירולוגית בלבד.
- במקרים רבים, הבאת חוות דעת רפואית מצד גורם מקצועי היא חובה. הגורם מולו אתם מבקשים הכרה בלקות הילד ובצרכיו ידרוש חוות דעת כדוגמת זו כדי להתקדם איתכם בהליך.
- כאשר מחפשים נוירולוג למתן חוות דעת נוירולוגית עבור ילד, ישנם מספר דברים שחשוב לשקול. ראשית, יש לוודא שהנוירולוג מומחה (כלומר – סיים את תקופת ההתמחות), מכיר את ההפרעה ממנה סובל הילד, ומנוסה באבחון וטיפול בהפרעה זו. שנית, יש לוודא שברשותו ידע וניסיון בכתיבת חוות דעת, לפי הקריטריונים הנדרשים על ידי הגורם מולו היא תובא (לדוגמא: ידע בכתיבת חוות דעת לבית משפט, אם מדובר בתביעה). שלישית, יש לוודא שחוות הדעת תהיה איכותית ומשכנעת, אך תכתב בפרק זמן סביר, כך שתהיה מוכנה להבאה בפני הגורם הדורש אותה. הדרך הטובה ביותר לוודא כי תקבלו את כל אלה, היא בפניה לנוירולוג ילדים מומחה הפועל במסגרת פרטית.
סיכום: נוירולוג ילדים מומחה במכון סול
כאשר ברצונכם למצות את זכויות ילדכם מול גורם כלשהו בגין בעיות נויורולוגיות מהן סובל, חשוב להביא חוות דעת נוירולוגית משכנעת, איכותית ורבת השפעה. חוות דעת שכזו תאפשר למקבלי החלטות לפסוק לטובתכם.
על מנת להשיג זאת, יש לשאוף לטוב ביותר, ולא להתפשר על חוות דעת בינונית.
אנו במכון סול, נוכל לספק לכם חוות דעת רפואית-נוירולוגית מקצועית, איכותית ובזמן הוגן.
נוירולוג הילדים הפרטי שלנו מנוסה במתן חוות דעת נוירולוגיות מוצלחות, עבור לקויות נוירולוגיות-התפתחותיות שונות ולשלל גורמים. חוות הדעת ניתנות עבור ילדים, נוער וצעירים בגילאי 0-25.
מוזמנים ליצור קשר לייעוץ וקביעת פגישה עם נוירולוג ילדים בכיר – אצלנו במכון סול!