בעיות זיכרון ושכחה אצל ילדים
יום יום אתם אומרים לילדה לשטוף ידיים לפני האוכל, והיא לא מפנימה? המתבגר לומד קשה, אך כשמגיע למבחן שוכח את החומר? יתכן כי הם סובלים מקושי בזיכרון.
ממה נובע קושי בזיכרון אצל ילדים ונוער? למה שזה יקרה בגיל צעיר? והאם זה בהכרח סימן לדאגה? במאמר זה ננסה להסביר (ולהרגיע) לגבי בעיות זיכרון בגיל צעיר.
אצלנו במכון סול פועל נוירולוג ילדים מומחה, איתו ניתן לקבוע פגישה לבדיקת מקור הפרעות בזיכרון של ילדכם.
מהו זיכרון?
זיכרון הוא היכולת לקלוט מידע חדש, לאחסן את המידע שנקלט, ולחשוב עליו שוב כשעולה הצורך בכך.
הזיכרון הוא אחד מהתפקודים השכליים החשובים ביותר, משום שהוא מאפשר לנו לפעול בעולם ולהבין אותו. למשל, הזיכרון מאפשר לנו לדעת שאחרי שקמים בבוקר הולכים לצחצח שיניים, לאכול ולהתארגן לעבודה. בלי זיכרון לא נדע איפה העבודה, או אפילו שיש לנו עבודה שצריך להתארגן אליה.
למעשה, זיכרון משמש גם ללמידה, שהיא בעצם זכירה של מידע. לכן, הזיכרון חשוב מאוד להתפתחותם הקוגניטיבית של ילדים, אשר מתבססת על צבירת ניסיון עם העולם, ואף ללימודים בבית הספר.
המקור ליכולת הזיכרון הוא המוח שלנו, המורכב מתאי עצב (נוירונים) ובכך מהווה חלק ממערכת העצבים. תאי העצב, מהם עשוי המוח, “מדברים” ביניהם באמצעות אותו חשמליים-כימים, ולכן גם הזיכרון מבוסס על אותות שכאלה.
ממה מורכב הזיכרון שלנו? כיצד פועל?
ניתן להתייחס לשלושה מרכיבים עיקריים של זיכרון המשמשים אותנו:
זיכרון לטווח ארוך
כל זיכרון שיש לנו מדברים שקרו בעבר או כל מידע שלמדנו. דוגמאות לזיכרון מסוג זה יכולות להיות חתונה מרגשת שהיינו בה, טיול כיפי שעשינו ואנחנו זוכרים, או אפילו מידע כמו הכתובת בה אנחנו גרים, ומהי בירת ישראל.
שימו לב שלא תמיד ניתן לשלוף באופן רצוני זיכרון ששמור בטווח הארוך, לפעמים הזיכרון עולה בעקבות סימן חיצוני, למשל ריח שמזכיר לנו משהו מהילדות.
זיכרון לטווח קצר
מידע שאנחנו צריכים לזכור באופן זמני למטרה מסויימת, כמו מספר טלפון שצריך להתקשר אליו או רשימה של מצרכים לקנות במכולת. לרוב, זמן קצר לאחר מילוי המטרה לשמה נדרשת פיסת המידע הזו, היא תשכח.
זיכרון שעובר לטווח הארוך, היה תחילה מאוחסן בטווח הקצר, שם נקלטים תחילה כל הזכרונות. רק חלק קטן מזכרונות הטווח הקצר עוברים לטווח הארוך.
זיכרון עובד (או זיכרון עבודה)
פיסת מידע שאנחנו זוכרים באופן זמני, לשם ביצוע פעולה מחשבתית בתוך הראש. למשל, לזכור את המילים תוך כדי קריאת משפט כדי להבין את משמעותו, או זכירת מספרים המרכיבים חישוב מתמטי שאנו עושים בראש.
ההבדל בין זיכרון לטווח קצר לבין זיכרון עובד, הוא שזיכרון לטווח קצר מיועד לזכירת מידע באופן זמני, שלאחר מכן ישכח, בעוד שזיכרון עובד משמש למטלה שכלית המתרחשת בזה הרגע, ועושה שימוש במידע זה.
איך יודעים שיש בעיה בזיכרון?
כשמדברים על בעיות זיכרון, למעשה מתייחסים לרכיב הזיכרון בו מופיעה הבעיה (לטווח קצר, עבודה, או טווח ארוך).
בעיות זיכרון בגיל צעיר, ברוב המקרים לא ינבעו מפגיעה בזיכרון לטווח ארוך, שכן פגיעה שכזו נפוצה בעיקר בגיל מתקדם.
אצל ילדים ונוער, שכחנות תקרה מפגיעה ביכולת לעבד מידע באמצעות זיכרון העבודה, בזכירת פריט בזיכרון לטווח קצר, או בהעברה של פריט מזיכרון לטווח קצר לזיכרון לטווח ארוך, כך שזכרונות שהגיעו לטווח הארוך לא ילכו לאיבוד.
אם אתם חוששים כי לילד פגיעה בזיכרון הארוך, יש לזכור שני דברים:
- פגיעה בזיכרון בטווח הארוך אצל ילדים היא נדירה ביותר, וישנם הסברים סבירים יותר ופחות מדאיגים לבעיות השכיחה שאתם רואים.
- אם אתם בכל זאת חושבים שיתכן ולילד יש פגיעה בזיכרון לטווח ארוך, בדקו עם עצמכם: האם אתם בטוחים שהדברים ששוכח הגיעו בכלל לזיכרון לטווח ארוך, ונעלמו ממנו? יתכן שאמרתם לילד לזכור מילה, ואחרי מספר דקות שאלתם מה המילה היתה, והוא ידע לזכור אותה. לאחר מספר ימים שאלתם מה המילה שביקשתם לזכור והוא לא ידע. יתכן כי כאשר ידיע להגיד לכם את המילה, היא היתה שמורה בזיכרון לטווח קצר, ולא נכנסה לזיכרון לטווח ארוך, ככה שקשה לקרוא לזה “איבוד זיכרון של ממש”.
אם כן, מה הסיבות לקשיי זיכרון אצל ילדים?
בעיות זיכרון הפרעת קשב וריכוז
הפרעות קשב וריכוז (ADHD) הן מצב נוירולוגי מולד, בו הילד חווה קושי רב באיסוף רצוני של תשומת לב ומיקודה למטרה מסויימת.
ילדים ונוער הסובלים מהפרעות קשב וריכוז יתקשו להתרכז בדברים שונים, יקפצו מדבר לדבר, יאבדו סבלנות ייטו להיות אימפולסיבים, ולפעמים חולמניים.
אחת מהתופעות הנפוצות אצל ילדים עם הפרעות קשב וריכוז היא שכחנות. השכחנות אצל ילדים אלה נובעת מכך שלשם יצירת זיכרון נדרשת הפניית תשומת לב למידע החדש שנקלט. ללא הפניית קשב ותשומת לב, המידע החדש לא יקלט ולא ישתמר. הקושי המאפיין העיקרי אצל ילדים עם הפרעות קשב וריכוז הוא בהפניית קשב ותשומת לב, ומכאן הבעיה.
בעיות זיכרון אצל ילדים ונוער עם לקויות למידה
לקויות למידה הן הפרעות נוירולוגיות מולדות המתבטאות כקושי בלמידה, הפנמה והבנה של מידע חדש, כאשר הריכוז תקין.
ילדים הסובלים מלקויות למידה יתקשו בתפקודים שונים הקשורים ללמידה, כמו הבנת הנקרא והנשמע, חשיבה מתמטית וביצוע פעולות חשבוניות, ואף כתיבה.
לשם זיכרון נדרשת היכולת לקלוט מידע חדש, כאשר חלק גדול מהמידע שמגיע אלינו הוא שפתי. לכן, אצל ילדים עם לקויות למידה יתכן קושי בקליטת המידע עצמו, כך שלא הגיע אפילו לזיכרון לטווח קצר, ובטח שלא לטווח ארוך.
הפרעות בחושים אשר מוסוות כקושי בזיכרון
כאשר עוסקים ביכולת לקלוט ולזכור ידע חדש, יש להבין: האם אמצעי הקליטה תקינים? הכוונה היא לתפקוד החושי.
חוש הראיה משמש אותנו לראות את העולם ולקרוא כתב. חוש השמיעה מאפשר לנו לשמוע כאשר מדברים אלינו. למעשה, בני אדם מתקשרים ומעבירים ידע בעיקר באמצעים ויזואלים (ראייתיים) אודיטורים (שמיעתיים).
ילד אשר סובל מבעיית ראיה או שמיעה, יתקשה לקלוט את רוב המידע שמועבר אליו, ולכן גם לא יזכור אותו. משמעות הדבר היא שפעמים רבות, בעיות זיכרון (ובעיות בתחום הלימודי בכלל) למעשה נובעות מלקות בתפיסה החושית, ולא מקושי בלזכור.
האם חרדה ודיכאון פוגעים בזיכרון?
לפעמים, קושי רגשי עלול לעמוד בבסיסה של בעיית זיכרון.
כאשר אנו נמצאים במצב רוח ירוד, תשומת הלב שלנו מופנית פנימה, על המצוקה הרגשית, וקשה להפנות אותה להתרחשויות חיצוניות בעולם. לכן, ילד או נער שסובל מבעיות רגשיות כמו דיכאון או חרדות, יתקשה בקליטת ידע חדש מהסביבה ומאנשים אחרים, ולכן גם לא יזכור.
בעיות זיכרון ופגיעה מוחית
במקרים נדירים ביותר, בעיות זיכרון עלולות להתפתח אצל צעירים לאחר פגיעה מוחית, למשל בעקבות תאונה, גידול או אירוע מוחי.
שימו לב שבמקרים כאלה יהיו תסמינים חמורים ובעיות נוספות, וברוב המקרים קושי בזיכרון אצל ילדים אינו נובע מפגיעות כאלה. עם זאת, כאשר עולה החשש לקושי בזיכרון עקב פגיעה מוחית, מומלץ לקחת את הילד להיבדק אצל נוירולוג ילדים – לשלילת פגיעה רחבה.
נוירולוג להפרעות זיכרון אצל ילדים ונוער
אם אתם חוששים כי לילדכם יש בעיה בזיכרון, כדאי לפנות לאיש מקצוע מתאים על מנת לבדוק זאת – נוירולוג ילדים מומחה.
נוירולוג ילדים הוא רופא ילדים התפתחותי שעבר הכשרה נוספת בתחום הנוירולוגיה: פעילות המוח ומערכת העצבים אצל ילדים. מכיוון שזיכרון הוא תפקוד שמקורו במוח, נוירולוג ילדים הוא הכתובת לאבחון בעיות אלו.
ברשות הנוירולוג ידע נרחב אודות מגוון בעיות נוירולוגיות אשר יכולת להוביל לקושי בזיכרון אצל ילדכם, ודרכי פתרון וסיוע לקשיים אלו.
איך נוירולוג בודק בעיות זיכרון?
- בהגיעכם לקליניקה של נוירולוג הילדים, ראשית יתשאל אתכם הרופא אודות היסטוריה התפתחותית, רפואית ונוירולוגית של הילד. ידע אודות מצב הילד בעבר חשוב במיוחד, משום שישנן בעיות נוירולוגיות אשר מזוהות על ידי התפתחותן בציר זמן. ידיעה על התסמינים המוקדמים ומתי התחילו, מאפשרת אבחנה מדויקת יותר.
- לאחר מכן, הנוירולוג ישאל לגבי הקשיים בזיכרון שאתם רואים היום: האם יכולת הזכירה של הילד היא סלקטיבית, תלוית סיטואציה או זמן. יתכן שהנוירולוג יתשאל גם את הילד אודות חוויתו האישית, כדי להגדיל את הבנתו אודות המצב.
- בחלק מהמקרים יבצע הנוירולוג בדיקות נוספות: בדיקות גופניות לבדיקת תקינות נוירולוגית (למשל – רפלקסים, תגובות חושיות כמו שינוי בגודל האישונים ועוד), ובדיקות תפקודים קוגניטיבים (כמו התמצאות במרחב, מעקב אחר הוראות).
- בסיכום הפגישה, יעדכן הנוירולוג את ההורים בבעיות שמצא וימליץ על המשך אבחון וטיפול. במקרים מסויימים, הנוירולוג יחליט כי נדרשות בדיקות נוספות לחידוד האבחנה. הבדיקות אליהן יפנה הנוירולוג יכולות להיות להדמייה נוירולוגית, כמו EEG, CT או MRI. במקרים נוספים יתכן כי ימליץ על אבחון פסיכיאטרי או נוירופסיכולוגי.
בהתאם לבקשתכם, תוכלו לקבל סיכום כתוב של הפגישה.
נוירולוג ילדים פרטי להפרעות בזיכרון – במכון סול!
אצלנו במכון סול פועל רופא התפתחותי ונוירולוג ילדים מומחה ובכיר. ניתן להגיע אלינו עם ילדכם לבדיקה נוירולוגית פרטית ומקיפה.
הפגישות מתקיימות בקליניקה שלנו בגבעתיים, תוך כשבועיים ממועד הפניה אלינו!
מוזמנים ליצור קשר טלפוני לשיחת ייעוץ ראשוני, ולתיאום פגישה אצל הנוירולוג.