פסיכיאטרית לקנאביס רפואי

חן אור יונגרוירט - פסיכולוגית קלינית M.A | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 29.8.22 | עודכן: 17.5.23

במכון סול כרגע ניתנת חוות דעת פסיכיאטרית לקנאביס, אך אין שירות של מרשם לקנאביס רפואי. ניתן להמשיך ולקרוא על הנושא בכתבה הבאה.

לקריאה על קנאביס רפואי באתר משרד הבריאות

זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757

 

פסיכיאטרית קנאביס רפואי

רישיון מפסיכיאטרית לקנאביס רפואי

מהו קנאביס רפואי?

קנאביס הוא צמח המורכב מזנים שונים, המרכזיים שבהם מכילים חומרים המשפיעים על התודעה ומצב רוחו של האדם וגם חומרים המקדמים תהליכי החלמה.

הקנאביס אחראי על ויסות כאב, ויסות חרדה ודיכאון, שינוי מצב רוח, משפיע על הזיכרון לטווח קצר ועל קואורדינציה. השימוש בקנאביס בדור הנוכחי הוא בעיקר לשם בילוי חברתי.

ישנן לא מעט השפעות חיוביות לקנאביס ומכאן נולד השימוש הרפואי בו. הקנאביס משרה רוגע, מעודד יצירתיות ומעודד תהליכי החלמה של הגוף. כמו כן, מטפל בחרדה ומטפל בדיכאון ומווסת כאב.

על פי המדיניות הישראלית לשימוש רפואי בקנאביס, קיימים מספר מצבים רפואיים בהם מאושר להשתמש בקנאביס: כאבים כרוניים, סרטן, איידס, מחלות מעיים, פרקינסון, טרשת נפוצה, טורט, פוסט טראומה ואובדנות.

אז מה ההבדל בין קנאביס לקנאביס רפואי? התשובה היא שהקנאביס הרפואי ניתן במרשם של רופא ותוך מעקב אחר התקדמות רפואית של מטופל וניתן עקב מחלה או בעיה בריאותית. בנוסף, הקנאביס הרפואי גדל, מיוצר ונמכר על ידי חברות שקיבלו אישור ממשרד הבריאות לעסוק בכך ונמצאות בפיקוח.

רישיון לקנאביס

מי יכול להמליץ על שימוש בקנאביס רפואי? ומי יכול לקבל רישיון כזה?

ניתן לפנות לרופא מומחה בתחום המחלה שבגינה מומלץ טיפול בקנאביס רפואי. אם הרופא ימליץ על שימוש בקנאביס, הוא יגיש בקשה ליק”ר (היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות).

רופא/ה פסיכיאטר/ית רשאי לתת המלצה להנפקת רישיון לקנאביס רפואי לשימוש טיפולי במצבים נפשיים שונים. קבלת המלצה פסיכיאטרית לקנאביס רפואי נפוץ בעיקר במקרים של הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD).

כדי להתחיל את הדרך לקבלת הרישיון, יש קודם כל לקבל את חוות הדעת הפסיכיאטרית המתאימה. לאחר האבחנה, ניתן לקבל המלצה סופית של הרופא/ה לטיפול בקנאביס רפואי.

רק לאחר מכן, ניתן להגיש בקשה ליק”ר עבור קבלה של רישיון קנאביס רפואי לטיפול. קבלת הרישיון תלויה תמיד בהחלטה של משרד הבריאות.

בנוסף, יש צורך שהרופא/ה ילווה את המטופל בתהליך הטיפול לכל אורכו כדי לדאוג לבטיחותו והיעילות של הטיפול.

טיפול בקנאביס

טיפול בקנאביס רפואי יכול להפחית מתחים, חרדות ודיכאונות. זה נתון ידוע שמגובה במחקרים.

קיימת הטענה הנגדית ששימוש בקנאביס עשוי להיות מסוכן. אך ישנם מצבים רבים בהם הקנאביס יכול לעזור במצבים נפשיים/פסיכיאטריים שונים ועם מעקב רפואי, זה עשוי להיות טיפול יעיל מאוד.

לדוגמה, קנאביס רפואי מסייע לחולי פוסט טראומה בהפגת מתחים, השריית רוגע ושינה נינוחה אך לא רק; הטיפול בקנאביס מאפשר למוח להפחית את זיכרונות הטראומה ולהפחית את כמות ועוצמת הסימפטומים הטראומטיים.

כמו כן, מחקרים מראים גם על הקלה בתסמינים דיכאוניים ומפחיתה תחושות חרדה.

אך יש לציין שכמו כל מצב פסיכולוגי/פסיכיאטרי אחר, יש צורך בטיפול משולב על מנת לטפל בשורש הבעיה.