הפרעת אישיות גבולית
במכון סול אנחנו מטפלים בטיפול פרטני בהפרעת אישיות גבולית. לרוב מומלץ על טיפול אינטנסיבי, במפגשים של פעמיים בשבוע.
אישיות
אישיות היא אוסף תכונותיו האופייניות של האדם, סגנונות ההתמודדות שלו, דרכי האינטראקציה עם סביבתו החברתית, אשר מתגבשים לכדי דפוסים קבועים לרוב בתקופת ההתבגרות המאוחרת או הבגרות המוקדמת. האישיות היא שהופכת את האדם לישות ייחודית ומובחנת.
מאפייני הפרעת אישיות
מרבית האנשים מצליחים לתפקד בחברה, להיענות לדרישותיה ולפעול בתוכה. עם זאת, יש אנשים שתכונות אישיותם נוקשות ואינן מסתגלות כך שאינם מצליחים לעשות זאת, ובמקרים אלו עולה האפשרות כי האדם סובל מהפרעת אישיות.
אדם כזה עלול לסבול מקשיים בין-אישיים באופן קבוע, קושי עם זהותו וחוסר יכולת לתפקד כמו שצריך בחברה (Livesly & Jang, 2000). לא כל אחד שחווה קשיים בהכרח סובל מהפרעת אישיות. על דפוסי ההתנהגות להיות יציבים, מתמשכים ולגרום למצוקה משמעותית לאדם ו/או לסביבתו, לפחות באותה המידה שנגרם סבל לאדם או לא יותר.
מאפייני הפרעת אישיות גבולית
מקור השם “גבולית” נובע מתפיסה ישנה, לפיה אדם הלוקה בה נמצא “על הגבול” שבין נוירוזה לפסיכוזה,
אדם הסובל מהפרעת אישיות גבולית (Borderline Personality Disorder, BPD) מאופיין בדברים הבאים:
- אימפולסיביות, תגובה מהירה להתרחשויות ללא חשיבה על תוצאות ארוכות-טווח שיכולות להיות לה.
- חווה תגובות רגשיות עוצמתיות במיוחד למתרחש בסביבתו וחזרה איטית למצב הרגשי ההתחלתי.
- מפגין תנודות קיצוניות במצב הרוח וחוסר יציבות ביחסים בין-אישיים, שיכול להתבטא במעבר מתפיסת השותף כמושלם לדחייה ממנו, שמלווה בתחושות אכזבה וכעס.
- רגיש מאוד לסימנים מהסביבה, לעתים באופן לא-מציאותי, כך שביחסים בין-אישיים הוא רגיש בצורה קיצונית לביקורת או לדחייה, גם כשלא זו הייתה כוונת השותף.
- באופן כללי, הוא ייטה לפרש הבעות פנים ומחוות חברתיות כבעלות תוכן שלילי או ביקורתי כלפיו.
- אלו בתורם יכולים להוביל להתפרצויות כעס שאינן מתאימות ובכלל לתגובות רגשיות קיצוניות. האדם חש תחושה מתמדת של שעמום וריקנות, ואף מבצע ניסיונות חבלה עצמית קשה או התאבדות.
תפוצה והבדלי מגדר
כ-1.4% מהאוכלוסייה מתאימים לקריטריונים להפרעה זו, והיא נפוצה במידה שווה בקרב גברים ונשים (Torgersen, 2012). בעבר, חלוקת האבחנה בין גברים ונשים עמדה על 75% נשים, אך ממצא זה לא מתקבל עוד, שכן הוא מוסבר יותר על ידי פנייה רבה יותר של נשים לטיפול לעומת גברים, ולא בהכרח מהבדלים בין המגדרים בהופעת ההפרעה.
טיפול בהפרעת אישיות גבולית
טיפול התנהגותי-דילאלקטי DBT- Dialectical Behavior Therapy
טיפול זה יוצא מנקודת הנחה כי הקושי העיקרי בהפרעה הוא חוסר היכולת של הלוקים בה להתמודד עם מצבים קשים או רגשות שליליים. מטרת הטיפול היא ללמוד איך להתמודד עם אלו, וללמוד דפוסי התנהגות שאינם הרסניים בתגובה אליהם. בהגעה לטיפול, מבצעים דירוג מטרות לטיפול, כשהראשונה שבהן היא הפחתת התנהגות פגיעה עצמית ו/או אובדנות.
פסיכותרפיה ממוקדת העברה
טיפול זה נועד לחזק את העצמי החלש של הלוקים בהפרעה, עם התמקדות במנגנון הפיצול, שהוא מנגנון הגנה על האישיות שפועל לרעתם, שכן הוא גורם להם לתפוס את העולם בראיית שחור או לבן, הכול או כלום, מה שעומד בבסיס התגובות הרגשיות העוצמתיות והקיצוניות.
בטיפול זה, המטפל עוזר למטופל לראות את מה שקיים בין מצבי הכול לכלום, לתפוס את המציאות שלו בצורה פחות נוקשה במטרה להגיע לתפיסה מגוונת יותר של המציאות ולשלב היבטים חיוביים ושליליים שלה ושל עצמם בעיקר, כדי שיתפסו עצמם בתור אדם שלם על הדברים הטובים והרעים שבהם, ויקבלו את עצמם, ובהדרגה גם את הסביבה.
הפניות–
הולי ג’. מ’, בוצ’ר ג’. נ’, נוק מ’ ק’, מינקה ס’ (מחברים). מרום ר’ ב’ (עורכת) (2020). פסיכופתולוגיה (מהדורה 17). הוצאת האוניברסיטה הפתוחה.