בעיות התנהגות אצל ילדים

צוות המכון | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 21.5.21 | עודכן: 9.6.21

במאמר זה נסביר מהן בעיות והפרעות התנהגות בקרב ילדים, נפרט עליהן ועל דרכי הטיפול המומלצות.

מריבות, מכות והתחצפויות הן התנהגויות שכמעט כל הורה נתקל בהן אצל ילדיו בתקופות או סיטואציות מסוימות. לעיתים הן תגובה נורמלית למצבי מתח וחרדה, שינוי או מצוקה (כגון מעבר מסגרת חינוכית, גירושים, מוות, חשיפה לטראומה וכדומה), אולם פעמים אחרות ייתכן ומדובר בבעיית או הפרעת התנהגות.

מהן הפרעות ובעיות התנהגות?

בעיות התנהגות אצל ילדים הן התנהגויות אלימות או מתחצפות, שהסיבות להן אינן אירוע או תקופה מלחיצה, או כל טריגר אחר, אשר נמשכות באופן קבוע לאורך תקופה ועוצמתן חמורה.

הפרעות התנהגות משפיעות על חיי הילד ומשפחתו, מכיוון שקשורות לבעיות רגשיות, קשיים לימודיים וחברתיים, כגון דחיה חברתית, השהיות רבות מהבית הספר ועוד. בגיל ההתבגרות הפרעות אלו מובילות פעמים רבות לשימוש בסמים ואלכוהול, הסתבכויות עם מערכת אכיפת החוק, בעיות בריאות וכדומה.

    אנחנו כאן בשבילכם

    השאירו פרטים וניצור אתכם קשר בהקדם

    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה





    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה

    אילו סוגי בעיות והפרעות התנהגות קיימות?

    ההפרעות התנהגות הנפוצות הן הפרעת התנגדות והפרעת התנהגות.

    הפרעת התנהגות חמורה Conduct Disorder-

    הינה הפרעה בה מתקיימת התנהגות אלימה ואכזרית.

    על פי ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי, ה DSM-5, הפרעה זו מאובחנת כאשר מתקיימים הקריטריונים הבאים:

    א. כאשר נצפה באופן עקבי ומתמשך דפוס התנהגות הפוגע בזכויות הבסיסיות של האחר, או בכללים ונורמות חברתיות, אשר מתבטא בלפחות שלושה מתוך 15 הקריטריונים הבאים, במשך 12 חודשים, כאשר לפחות אחד מהקריטריונים מתקיים למשך שישה חודשים:

    תוקפנות נגד אנשים ובעלי חיים:

    1. הטלת אימה ובריונות על אחרים.
    2. יוזמה של אלימות פיזית.
    3. שימוש בנשק חם או קר היכול לפגוע פיזית באחרים.
    4. אכזריות פיזית כלפי בני אדם.
    5. אכזריות פיזית כלפי בעלי חיים.
    6. גניבה או גזל כלפי קורבן (שוד, סחיטה, חטיפת ארנק ועוד).
    7. כפייה של פעילות מינית.

    הרס של רכוש:

    1. גרימת נזק חמור במכוון על ידי או בסביבת אש.
    2. הרס מכוון של רכוש אחרים (שלא על ידי אש).

    מרמה או גנבה:

    1. פריצה לבית או מכונית של האחר.
    2. שימוש בשקרים לעיתים קרובות על מנת להשיג טובות הנאה, סחורות, או הימנעויות מהתחייבויות לאחר.
    3. גניבת חפצים בעלי ערך ללא התעמתות עם הקורבן (גניבה מחנויות ללא פריצה, זיוף וכדומה).

    הפרות חמורות של חוקים:

    1. הימצאות מחוץ לבית בלילה למרות איסור ההורים, שמתחיל לפני גיל 13.
    2. בריחה מהבית בלילה לפחות פעמיים, או פעם אחת מבלי לחזור הביתה במשך תקופה ארוכה, בזמן מגורים תחת אחריות ההורים או אפוטרופוסים אחרים.
    3. בריחה מבית הספר באופן תדיר, שמתחיל מתחת לגיל 13.

    ב. ההפרעה בהתנהגות גורמת לפגיעה משמעותית מבחינה קלינית בתפקוד החברתי, לימודי או תעסוקתי.

    ישנה הפרעה מהסוג של תחילת הילדות – בה הילד הראה לפחות אחד מהסימפטומים של הפרעת התנהגות לפני גיל 10, והפרעה מהסוג של תחילת גיל ההתבגרות בה לא נצפו סימפטומים של ההפרעה לפני גיל 10. בנוסף, ישנה הפרעה בה ההופעה לא מוגדרת- קיים קריטריון של הפרעת התנהגות אולם לא ידוע אם הסימפטום הראשון הופיע לפני או אחרי גיל 10.

    הפרעת התרסה והתנגדות Oppositional Defiant Disorder-

    הינה הפרעה בה מראה הילד/האדם כעס, רגזנות, התנהגות ווכחנית ומתריסה באופן תדיר ולאורך זמן שאינם תואמים את השלב ההתפתחותי שלו.

    לרוב נראה את התנהגויות אלו בבית, או במקום אחד אחר. לעיתים קרובות ההפרעה מתפתחת כאשר קרה נפגע הרצף עם דמות המטפל הראשית (גירושים, מות הורה, מחלת הורה), או כאשר דפוס ההורות היה נוקשה ומזניח. לרוב ההפרעה מתפתחת בגיל הגן, ויכולה להיות כהפרעה מקדימה להפרעת התנהגות חמורה, חרדה ודיכאון.

    הקריטריונים להפרעה זו הינם:

    א. דפוס מצב רוח כעוס ורוגז, התנהגות וכחנית ומתריסה או נקמנית הנמשך לפחות שישה חודשים, כאשר מתקיימים לפחות ארבעה מהסימפטומים הבאים, ונראים בזמן אינטרקציה אם לפחות אדם אחד שיאנו אח או אחות.

    מצב רוח רוגז, ונטייה להתרגז בקלות:

    1. אובדן סבלנות לעיתים קרובות.
    2. התרגזות ועצבנות בקלות לעיתים קרובות.
    3. כעס לעיתים קרובות.

    התנהגות וכחנית ומתריסה:

    1. ויכוחים עם דמות סמכות או עם מבוגרים כאשר מדובר בילדים ונוער, לעיתים קרובות.
    2. המתמרדות וסירוב להיענות לדרישות של גורמי סמכות או חוקים לעיתים קרובות.
    3. הצקה לאחרים לעיתים קרובות.
    4. האשמת אחרים בטעויות של האדם עצמו לעיתים קרובות.

    נקמנות:

    1. התנהגות נקמנית וזדונית פעמיים בחצי השנה האחרונה.

    כאשר מדובר בילדים מתחת לגיל 5, התנהגויות אלו צריכות להופיע ברוב הימים במשך לפחות חצי שנה, ואצל ילדים מעל גיל 5 לפחות פעם בשבוע.

    ב. ההפרעות בהתנהגות מובילות למצוקה של האדם עצמו או של הסובבים אותו, או שהן מפריעות לתפקוד החברתי, תעסוקתי ולימודי.
    ג. התנהגויות אלו לא יכולות להופיע רק בזמן התקף פסיכוטי, שימוש בסמים, דיכאון והפרעה דו קוטבית.

    מתי כדאי לפנות לטיפול עקב בעיות התנהגות?

    כאמור, לעיתים התנהגויות אלימות או מרדניות הן תגובה נורמלית לאירועי חיים ולשלב התפתחותי, ומפסיקות כאשר האירוע מסתיים ויש חזרה לשגרה.

    במצבים בהם ההתנהגויות מופיעות לעיתים תכופות ולאורך זמן (למשל כפי שציינו למעלה בקריטריונים לאבחון הפרעות התנהגות והתנגדות), מובילות למצוקה ולפגיעה בתפקוד של הילד (התקלות עם מערכת החוק, בעיות בבית ספר ואף הרחקה ממנו, בדידות חברתית) או משפחתו (למשל מריבות תכופות עם בני המשפחה ואווירת מלחמה בבית), רצוי לפנות לאבחון אצל גורם מקצועי המוסמך לכך.

    חשוב לזכור כי הפרעות התנהגות פוגעות בילד ובסביבתו, מהוות קרקע פוריה להתפתחות הפרעות וקשיים נפשיים בהמשך, כמו גם הסתבכויות עם החוק ולכן מומלץ לאבחן ולטפל בהקדם.

    זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757

    מהו הטיפול הפסיכולוגי לבעיות והפרעות התנהגות אצל ילדים?

    הטיפול המומלץ להפרעות התנהגות אצל ילדים ונוער הינו טיפול קוגניטיבי- התנהגותי (CBT). בטיפול זה נזהה יחד עם הילד והוריו ולעיתים אף מוריו את הדפוסי התנהגות השליליים- מתי ובאילו סיטואציות מתרחשים, מול מי, מהן המחשבות האוטומטיות של הילד מול אנשים וסיטואציות אלו וכדומה.

    לאחר שנלמד גם את הילד לזהות אותם, נלמד את הילד להחליף את המחשבות וההתנהגות בכאלו חיוביות ואדפטיביות יותר, נלמד גם דרכים לויסות הרגשות וההתנהגות, טכניקות הרגעה, מיומנויות להתמודדות עם סיטואציות שונות ועוד.

    כמו במרבית הטיפולים הפסיכולוגים בילדים, גם בטיפול בבעיות התנהגות מומלץ ואף הכרחי לשלב הדרכת הורים כחלק מהטיפול. לעיתים, כתלות בבעיה ובמצב, ייתכן כי הטיפול יהיה רק הדרכת הורים ללא מפגשים עם הילד.

    לכם ההורים חלק משמעותי בהפחתת הבעיות. אתם הדמויות החשובות ביותר בחייו של הילד. דרככם מגלה הילד את העולם, לומד לסמוך או לא לסמוך על אנשים, כיצד להתנהג עימם וכדומה. לכן, לרוב השינוי אצל הילד מתחיל בכם ובעזרתכם! התגייסותכם לטיפול, שינוי באופן בו אתם מתייחסים לילד ולהתנהגויות שלו, הצבת גבולות וכדומה, הם חלק משמעותי בדרך להפחית ואף להעלים את בעיות ההתנהגות אצל ילדכם.

    לעיתים הדרך לא פשוטה, החל מקושי לפנות לטיפול ועד קושי ליישם את הנאמר בהדרכת ההורים. שנים של דפוס הורות קשה לשנות בין רגע. הטיפול בבעיות התנהגות הינו תהליך של הילד והוריו, ולעיתים של כל המשפחה, שיכול לקחת זמן ודורש סבלנות, התמדה וחוזק נפשי. חשוב שתזכירו לעצמכם בדרך כי טיפול פסיכולוגי בבעיות התנהגות נמצא כיעיל ביותר, וההשלכות של הפרעות התנהגות אצל הילד קשות.

    במכון סול תוכלו להתייעץ עם פסיכולוג ילדים טלפונית ולקבל מענה ראשוני. לפרטים נוספים צרו עמנו קשר טלפוני או השאירו פניה באתר, ואנו נשוב אליכם בהקדם.