תסמינים של אוטיזם קל מבוגרים

חן אור יונגרוירט - פסיכולוגית קלינית M.A | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 15.9.22

במכון סול נערכים אבחוני אוטיזם למבוגרים. אוטיזם בתפקוד גבוה עשוי להיות מתעתע לאבחנה. לכן, חשוב לעבור אבחון מקצועי ומדויק על ידי אנשי מקצוע מוכשרים. במכון סול נערך אבחון מקצועי מעמיק הבודק את קיומה של הפרעת הספקטרום האוטיסטי ובאיזה רמת תפקוד נמצא המאובחן.

מהם תסמינים של אוטיזם קל מבוגרים

תסמינים של אוטיזם קל מבוגרים- אבחון וטיפול

תסמינים של אוטיזם “קל”

בעבר, היה נהוג להבדיל באבחנה בין אוטיזם בתפקוד גבוה (מה שנקרא בעבר “תסמונת אספרגר“) לבין אוטיזם חמור. בגרסה האחרונה של הDSM, ישנה אבחנה אחת להפרעת אוטיזם.

האבחנה על פי הDSM-5:

  1. A. פגיעה עקבית בתקשורת חברתית ואינטראקציה חברתית בהקשרים רבים. בא לידי ביטוי בפגיעה בהדדיות חברתית רגשית; פגיעה בהתנהגות תקשורתית לא מילולית המשמרת לאינטראקציה חברתית; פגיעה בהתפתחות, שמירה והבנה של מערכות יחסים וקשרים.
  2. B. דפוסים חזרתיים מוגבלים של התנהגות, אינטרסים או פעילויות שבאים לידי ביטוי על ידי בתנועות מוטוריות חזרתיות או התעקשות על אותו דבר בחוסר גמישות.
  3. C. הסימפטומים חייבים להיות נוכחים בתקופת ההתפתחות המוקדמת.
  4. D. הסימפטומים גורמים לפגמים משמעותיים קלינית, בתחומים חברתיים, תעסוקתיים או תחומים אחרים החשובים לתפקוד הנוכחי.
  5. E. הפרעות אלה אינן מוסברות טוב יותר על ידי חוסר יכולת אינטלקטואלית או איחור התפתחותי כללי.

יש צורך במעמד האבחנה לציין את מידת החומרה והתפקוד.

תסמין 1- תקשורת חברתית

מבוגרים אשר נמצאים על הרצף האוטיסטי סובלים מקשיים בתחום התקשורת החברתית. יש להם קשיים בהבנת סיטואציות חברתיות, הבנת קודם חברתיים והבנת הבעות פנים ושפת גוף. אינם מפעילים קשר עין ואינם משתתפים בחוויות חברתיות.

בנוסף, מבוגרים אוטיסטים מתקשים בהבנת רגשות של אחרים. מגיבים פחות למצוקה המתרחשת סביבם ואינם מראים אמפתיה, עד כדי כך שנראים מנותקים לחלוטין מהסביבה.

יש קושי בניהול שיחות עם אחרים ואי יכולת לעמוד בשיחה ארוכה. מיעוט ביוזמה חברתית ותקשורת עם בני הגיל. כשכן מתקשרים ומדברים, השימוש הוא בדיבור סדרתי (ישר ולעניין) שאין בו מקום לרגשות.

כמו כן, אם יש שיח, זה דיבור מתמיד בנושא אחד או שניים שחשובים ומועדפים בשבילו.

תסמין 2- תקשורת מילולית ולא מילולית

מבוגרים אוטיסטים רבים סובלים מליקויים בהגיית מילים וקשיי תקשורת בשפה יעילה. רבים לא מצליחים להגיד מילים מסוימות ולהבין משמעויות של משפטים.

אוטיסטים מסוימים מדברים בקול גבוה ולא מגיבים לדברים של אחרים. לכן, נוטים לחשוד בבעיות שמיעה, אך לא כך הדבר.

אדם הנמצא על הרצף האוטיסטי, רגיל ואובססיבי באופן מובהק לארגון דברים. סדר יום אצל אדם זה מובנה באופן שגרתי ונוקשה. שינוי בשגרה או מקרים בלתי נצפים משפיעים בצורה קריטית.

תסמין 3- התנהגויות חוזרות ונשנות על עצמן

מבוגרים אוטיסטים נוטים להתנהגויות מוזרות וחזרתיות, התנהגויות הנוטות להיראות כאובססיביות.

התנהגויות כגון: תנועות ידיים שחוזרות על עצמם; ניעות קדימה אחורה עם הגוף, סיבוב במעגלים, הליכה על קצות האצבעות באופן מוגזם; הפעלת חושים כמו הרחה וטעימה בצורה אובססיבית; חזרה על מילים או ביטויים בצורה אוטומטית בלי קשר למשמעות והתנגדות לשינויים בשגרה היומיומית.

במכון סול ניתן למצוא אבחון מקצועי ומדויק על ידי פסיכולוגים מאבחנים המומחים בספקטרום האוטיסטי. במכון נערכים אבחונים פסיכולוגים הכוללים את מבחן ה-ADOS התקף להכרה על-פי חוזר מנכ”ל וכן אבחונים פסיכיאטרים על פי ה-DSM, מדריך האבחנות הפסיכיאטריות.

מהו אבחון אוטיזם למבוגרים?

אבחון אוטיזם למבוגרים נקרא אבחון תקשורת במינוח המקצועי. אבחון הכולל מבחני תקשורת, מבחני אינטליגנציה, מבחנים תפקודיים ומבחנים פסיכולוגיים נוספים.

אבחון אוטיזם במבוגרים הוא עניין שכיח ויומיומי. אנשים מבוגרים רבים פונים בבקשה לערוך עבורם אבחון אוטיזם בגילאים בוגרים.

האם כדאי לפנות בכלל בגיל מבוגר? זו שאלה הגיונית ולגיטימית, אשר טומנת בחובה פחדים רבים. אבחון אוטיזם במבוגרים חשוב מאוד על מנת שהאדם יוכל להבין את עצמו ואת מערכות היחסים שלו עם הסביבה.

לאדם שהסתובב כל החיים עם תחושה שהוא שונה/חריג, פנייה לאבחון חשובה מאוד. כך שהוא יוכל לקבל את האבחנה שהייתה חסרה לו, ההסבר מאחורי הקשיים שלו.

כאשר נדע מהם הקשיים ועל מה הם יושבים, נדע להתמודד איתם בצורה טובה יותר. בנוסף לכך, באמצעות אבחנה מתאימה, גם הסביבה תוכל להבין את האדם ומדוע הוא מתקשה בתחומים מסוימים.

לקריאה על שאלון אבחון אוטיזם מבוגרים>> וריאיון ADI-R>>

אוטיזם “קל” / אוטיזם בתפקוד גבוה

אוטיזם “קל” או במינוח המקצועי, אוטיזם בתפקוד גבוה, הוא מושג המתאר את רמת התפקוד ומצב האדם הסובל מאוטיזם.

הרצף האוטיסטי הוא רחב מאוד ויש שונות גבוהה בקרב אוטיסטים שונים. ישנם כאלה שסובלים מאוטיזם קל, אשר רמת התפקוד שלהם גבוהה מאוד, לעומת אוטיזם חמור יותר, אוטיזם בתפקוד נמוך.

חשוב ביותר לאבחן אוטיזם בתפקוד גבוה. על אף שהאדם הסובל מאוטיזם יכול לתפקד ברמה גבוהה, עשויים להיות קשיים מסוימים או התנהגויות מסוימות שהוא והסביבה לא ידעו למה הם קיימים.

אבחון של אוטיזם בתפקוד גבוה עשוי לסייע להבין ולטפל בהתאם.

אבחון אוטיזם בתפקוד גבוה מתבצע על ידי איש מקצוע מתחום בריאות הנפש. אבחון שמתבצע על ידי רופא פסיכיאטר/נוירולוג ועל ידי פסיכולוג בעל הכשרה ספציפית בתחום האוטיזם.

האבחון כולל ריאיון קליני הבוחן את הילדות וההתפתחות ורצף של מבחנים פסיכולוגיים, תקשורתיים ותפקודיים שמעביר המאבחן.