טיפול בחרדה ללא תרופות: להפחית חרדה באופן טבעי

צוות המכון | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 24.8.23 | עודכן: 5.9.23

חרדה היא קושי נפשי נפוץ, המאופיין בתחושת פחד וחוסר וודאות משתק, מחשבות רצות ותגובות גופניות כמו דפיקות לב וקוצר נשימה.

הפחתת חרדה יכולה להתבצע גם באמצעים שאינם תרופתיים, משינוי סגנון החיים ועד פסיכותרפיה – טיפול נפשי בסיוע מטפל מקצועי, כפי שאנו מציעים במכון סול.

אישה נרגעת מחרדה לבד בבית, שותה קפה.

האם ניתן לטפל בחרדות בלי טיפול תרופתי? טיפול טבעי בחרדה ללא כדורים.

מהי חרדה?

כולנו חווים לפעמים מעט מתח בציפייה להתרחשות עתידית, או בזמן אירוע מלחיץ. כל עוד רמת המתח לא גבוהה מדי, מדובר בתופעה רגשית נורמלית.

עם זאת, חלק מהאנשים ירגישו את אותו המתח בעוצמות גבוהות ביותר, כך שראשם יתמלא בדאגות לא נגמרות, רגשות שליליים וציפיה לתרחישים הגרועים ביותר שניתן להעלות על הדעת. אם אתם מזדהים עם התיאור הנ”ל, יתכן שאתם, כמו האנשים הללו, סובלים מחרדה.

כשליש מכלל בני האדם חווים חרדה ברמה כזו או אחרת, לפחות פעם אחת בחייהם. החרדה הינה תופעה נפשית מטרידה, כאשר מתרחשת בתדירות גבוהה יכולה ליצור אצל האדם סערה פנימית ולפגוע באיכות החיים של הסובל ממנה.

ניתן לזהות ארבעה מרכיבים עיקריים של חרדה, אשר יופיעו באופן מעט שונה אצל כל אחד:

  • רגשות שליליים כמו חשש ופחד מפני התרחשות מאיימת, לעתים גם עצב, כעס, געגוע, בושה וכו’, תלוי במושא החרדה.
  • מחשבות טורדניות אשר מציפות את ראשו של האדם החרד, כדוגמת דאגות אינסופיות שגוררות דאגות נוספות, וחשיבה על התסריטים הגרועים ביותר שיכולים להתרחש בסיטואציה מסוימת.
  • תופעות גופניות אשר קורות כי החרדה מכניסה אותנו למצב “הלחם או ברח”: קוצר נשימה, עליה בדופק, הזעה, רעד, כאבי ראש ובטן, בחילות ועוד.
  • תגובה התנהגותית המבוצעת כניסיון להרגיע את הסערה הפנימית שיוצרת החרדה, אם כי לרוב מביאה לתוצאה הפוכה. התנהגות נפוצה תהיה ניסיון להמנע מהגורם מעורר החרדה, או ביצוע פעולה כלשהי אשר נועדה להרגעה זמנית.

מהו טיפול טבעי בחרדה?

למרבה המזל, ישנם אמצעי טיפול שונים אשר יכולים להפחית את החרדה באופן משמעותי, ולמזער את השפעתה על חיי האדם הסובל ממנה.

אחד מאמצעי הטיפול הנפוצים הינו טיפול תרופתי פסיכיאטרי, אשר נרשם על ידי פסיכיאטר – רופא מאבחן המתמחה בבריאות הנפש. טיפול תרופתי עם כדורים לחרדה עשוי להיות יעיל, אך רבים מהסובלים מחרדות מעדיפים אמצעי טיפול אלטרנטיבים לחרדות, אשר יכולים להיות יעילים ביותר. במאמר זה נספר על אמצעים אלה ויתרונותיהם.

שימו לב: הכתוב במאמר הינו בגדר המלצה בלבד, ואינו מחליף ייעוץ מקצועי מותאם אישית על ידי פסיכולוג או פסיכיאטר. יישום בכתוב במאמר באחריות הקורא בלבד.

אין להתחיל ליטול, לשנות מינון או להפסיק נטילת תרופות פסיכיאטריות, ללא התייעצות ומעקב של פסיכיאטר.

מהם החסרונות של טיפול תרופתי בחרדה?

  • טיפול בסימפטום, ולא בשורש הבעיה: הטיפול התרופתי-פסיכיאטרי לחרדות מפחית את התסמינים השונים של החרדה, מווסת את מצב הרוח וממתן את התסמינים הגופניים שמייצרת. עם זאת, זהו “טיפול פלסטר” – אשר פועל על התסמינים החיצוניים, ולא על מקור הבעיה. חרדות לרוב אינן מתפתחות משום מקום, ויש להן “שורש” אשר מנחה את פעולתן. הטיפול הפסיכיאטרי אינו מטפל בשורש הזה, ולכן המקור לחרדה עדיין נשאר, כך שהיא עלולה לצוף שוב בהפסקת הטיפול התרופתי.
  • תופעות לוואי: לעתים, השימוש בתרופות פסיכיאטריות מלווה בתופעות לוואי שאינן רצויות, בנוסף להשפעה החיובית. לעתים נדירות יותר, תופעות הלוואי עשויות להיות קשות, כך שחסרונות הטיפול התרופתי עולים על יתרונותיו. אנשים רבים נרתעים משימוש בתרופות הללו בחשש מתופעות הלוואי. בנוסף, לתרופות עלולות להיות השפעות ארוכות טווח, למשל פגיעה מסוימת תפקוד הכבד.
  • תלות או פיתוח סבילות: שימוש ממושך בתרופות פסיכיאטריות עשוי לגרום לפיתוח סבילות או תלות בתרופה. לדבר שתי משמעויות עקריות – יתכן ועם הזמן יעילות המינון הנלקח תפחת (משום שהגוף מתרגל לתרופה), ותדרש עליה במינון כל תקופה מסויימת. שנית, הגוף עלול “להתמכר” לתרופה, כך שאם מתבצע ניסיון להפחית את המינון (בליווי פסיכיאטר בלבד!), יופיעו תסמיני גמילה שונים, ואף תגובה מפצה – עליה משמעותית בחרדה.

למה כדאי טיפול טבעי בחרדה?

מסיבות אלה, חלק מהאנשים אשר סובלים מחרדות מעדיפים לנסות שיטות טיפול שאינן מבוססות על תרופות, ו”טבעיות” יותר. לטיפול בשיטות הללו מספר יתרונות משמעותיים:

  • טיפול בשורש הבעיה: אמצעי טיפול לא-תרופתיים מנסים לפעול על המקור או הסיבה לחרדה, לעקור אותה מהשורש ולמנוע (או להפחית) במידת האפשר את השנותה והשפעתה על חיי היום יום. לחרדות יכול להיות מקור נפשי כתוצאה מחוויות עבר, וטיפולים המתמקדים בנפש יכולים לנסות לאתר מקורות אלה ולטפל בהם. בנוסף, החרדות עשויות להתעצם בגלל ליקויים בסגנון חיים, כמו תזונה לקויה, המנעות מפעילות גופנית וחברה. תיקון ועבודה על ליקויים אלה יכולים להפחית משמעותית את החרדה.
  • אין תופעות לוואי: בניגוד לטיפול פסיכיאטרי, לטיפול טבעי, ללא תרופות בחרדה, אין כל תופעות לוואי שליליות – הרווח הוא נקי לחלוטין. יתכן כי ידרשו מספר ניסיונות למצוא את דרך ההתמודדות שיעילה עבורכם, אך הדבר בוודאות לא יתלווה בחווית תופעות לוואי לא נעימות.
  • המטופל לוקח חלק אקטיבי בטיפול: בטיפולים לא-תרופתיים לחרדות, המטופל יהיה בעל תפקיד אקטיבי בתהליך הטיפולי, וידרש לבצע פעולות או שינויים בהרגליו ודרכי חשיבתו, על מנת להביא לשינוי. זאת לעומת טיפול תרופתי, בו כל שנדרש מהמטופל זה התפקיד הפסיבי של ליטול תרופה.
  • מחיר: חלק מהאמצעים הלא-תרופתיים לטיפול בחרדות אינם דורשים הוצאות כספיות משמעותיות, אם בכלל, בייחוד אם מדובר בשינוי הרגלים וטיפול עצמי. זאת לעומת טיפול תרופתי, שדורש הוצאה כספית חודשים על התרופות.
  • זהו קו הפעולה הראשון המועדף על ידי רופאים: באם החרדה אינה אקוטית ו/או אינה מצריכה טיפול מיידי, ברוב המקרים אפילו הפסיכיאטר ימליץ על שימוש באמצעים לא-תרופתיים.

דרכי טיפול טבעי בחרדה ללא תרופות

כעת, לאחר שדנו ביתרונות שבטיפול בחרדות ללא תרופות, נסביר מהן בעצם אפשרויות הטיפול העומדות בפנינו.

אמצעי הטיפול הלא-תרופתיים עובדים במספר מישורים: יצירת שינויים בסגנון החיים, למידה להתמודד מול החרדות בזמן אמת, וטיפול פסיכולוגי נפשי בסיוע איש/ת מקצוע.

שינויים בסגנון החיים

לגוף ולנפש האנושית יש דרישות מסוימות לצורך תפקוד תקין. חסרים מסויימים בדרישות הללו, עלולים להוביל לתופעות שונות, אפילו נפשיות – כמו חרדות.

חשוב לספק לגוף ולנפש את הדברים המסייעים לפעילות תקינה, ולמנוע הרגלים שאינם מטיבים עמנו. עבודה על אלה עשויה לשפר אצלנו תפקודים גופניים ונפשיים שונים, ובין היתר להפחית חרדות.

חשוב לשמור על תזונה מאוזנת ובריאה (כולל נטילת תוספי תזונה וויטמינים בעת הצורך) פעילות גופנית קבועה ומספקת, להתראות עם חברים ומשפחה למילוי צרכים חברתיים, ואף הקדשת “זמן איכות” לעצמנו מדי פעם.

חשוב מאוד לישון מספיק. מחסור בשינה גורם לשלל בעיות, ובין היתר משפיע על התגברות חרדות.

טכניקות הרגעה ועבודה עצמית

ישנם מספר דברים שאתם יכולים לנסות בעצמכם בזמן אמת, בהתמודדות מול החרדה, או בזמן רגיעה, על מנת להביא לרגיעה כללית יותר בשאר הזמן.

בזמן התקף חרדה עצמו, ניתן להשתמש בטכניקות הרגעה כמו תרגילי נשימות עמוקות, הרפיה גופנית או קרוקע (התרכזות מכוונת באלמנטים מוחשיים בסביבתנו בזמן החרדה).

קווי טיפול נוספים יהיו באמצעות תירגולים קבועים, בזמני רגיעה, אשר מטרתם להביא לרגיעה כללית רחבה יותר, וללמוד להיות שלווים גם נוכח החרדה. אפשרויות שכאלה יהיו תרגול יוגה, מדיטציה ומיינדפולנס (בעברית: קשיבות). המשותף לדרכים הללו הוא חוסר התנגדות לחרדה, אלא לתת לה להגיע ולחלוף, בלי שתשפיע עלינו.

דבר נוסף אשר עשוי להפחית את רמת החרדה, הוא להוציא את התחושות השליליות והמחשבות החוצה. לעתים, לשמור את התחושות השליליות בלב רק מגביר אותן. ניתן להוציא את התחושות השליליות באמצעות כתיבת יומן, בו תפרטו על רגשותיכם ומחשבותיכם בזמן החרדה.

הפחתת גורמי מתח וחרדה מחייכם

אולי זה ישמע מובן מאליו, אך אם ישנם מקומות, הרגלים או אנשים בחייכם אשר מייצרים אצלכם לחץ מיותר ומובילים לחרדות. יכול להיות כי מדובר בזוגיות שאינה מתקדמת לשום מקום, מקום עבודה לא טוב או אנשים שליליים בחייכם.

התמודדות עם גורמים שאינם נעימים בחיים היא חשובה, אך חשוב לבחור את ההתמודדויות שלנו. אם אינכם מרוויחים מכך דבר, ולא תפסידו משמעותית מכך – סביר כי דווקא תרוויחו שקט נפשי גדול יותר עם הוצאתם.

העזרות באיש/ת מקצוע לטיפול בחרדות בלי תרופות

לעתים, גם כאשר החרדה אינה אקוטית, לא ניתן להתמודד עמה לבדנו. כל מקרה חרדה שונה מהאחר, ועין מקצועית יודעת להתאים טיפול, ולמעשה לטפל – בהתאם לחרדה שעולה.

למטפלים פסיכולוגיים, נפשיים או רגשיים (פסיכותרפיסטים) ידע וניסיון בטיפול יעיל בחרדות מסוגים שונים ובעוצמות שונות.

טיפול נפשי בחרדות, בסיוע מטפל/ת מקצועי/ת, הינו הטיפול היעיל ביותר לחרדה ללא תרופות, ואף עשוי להעצים את השפעתו של טיפול תרופתי, כשנערכים זה לצד זה.

טיפול פסיכולוגי נפשי בחרדות

פעמים רבות, אין ביכולתנו להתמודד עם קשיים נפשיים, וחרדות בפרט, לבדנו.

יכולתנו להביט בחרדה על מאפייניה השונים ולגבש תוכנית פעולה יעילה היא מוגבלת, משום שהחרדה וקשיים נפשיים נוספים “ממסכים” את מבטנו ומקשים לראות את הדברים כמו שהם. בנוסף, לא תמיד יש לנו את הפניות הרגשית להתמודדות עצמית מול החרדה: אדם אשר רגשות פחד, מתח ומחשבות שלא נגמרות מציפים אותו, לא יוכל לחשוב כיצד לטפל בעצמו.

כאן נכנס התמונה המטפל הנפשי.

המטפל בעל ידע מקצועי וניסיון קליני משמעותי לטיפול בחרדות מסוגים שונים, אצל אנשים שונים. באמצעות טיפול פסיכולוגי-נפשי, יכול המטפל לסייע לכם לנסות ולהתמודד מול החרדות ללא תרופות או כדורים, בשימוש בארסנל כלים טיפוליים ושיקול דעת מקצועי.

במהלך טיפול פסיכולוגי בחרדה, תנסו תחילה להבין עם המטפל מה מקור החרדות, כלומר – מתי הן התחילו, וממה בדיוק משתמרות. תנסו יחדיו להתעמק בשורש זה, תוך התייחסות לאירועי עבר אשר עיצבו את התגובה החרדתית, בניסיון לפתור פלונטר זה.

קוו טיפולי נוסף יהיה זיהוי תסמיני החרדה בפועל ולמידה להתמודד עמם.

בסיוע המטפל, תנסו לזהות מרכיבי החרדה: הטריגרים שמעוררים את החרדה, את הרגשות השליליים, המחשבות המאיימות והתחושות שעולים, ומה התגובה ההתנהגותית האוטומטית שאתם מבצעים, בניסיון “להרגיע” את החרדה. זיהוי הגורמים הללו יאפשר לכם להעלות אותם למודעות, ולהבין עם המטפל כיצד לשנותם, במטרה ליצור תגובה מודעת מועילה יותר עבורכם.

טיפול נפשי בחרדות ללא תרופות – במכון סול!

חרדות יכולות להוות מטרד משמעותי בחיים, ואף לפגוע בהנאה ובתפקוד באופן נרחב. חשוב לטפל בחרדות על מנת להשיג איכות חיים גבוהה יותר, אך אין הדבר אומר כי נגזר עליכם לנטול תרופות.

ניתן לטפל בחרדות במגוון דרכים שונות, כאשר אחת הדרכים היעילה ביותר היא לקיים פגישות טיפול פסיכולוגי-נפשי עם מטפל מוסמך.

במכון סול, אנו מציעים טיפול שכזה, לילדים ולמבוגרים, עם אחד מהמטפלים המקצועיים שלנו.

הטיפולים נעשים אצלנו עם מטפלים מוסמכים, בעלי ניסיון קליני נרחב והמלצות בלבד, ללא פשרות על איכות.

המטפל יתאים את הטיפול לצרכים שלכם, בהתאם לשיקול דעת מקצועי, ויבצע את הליך הטיפול ברגישות, אמפתיה ודיסקרטיות.

במידה ועולה הצורך, ניתן גם להיפגש עם הפסיכיאטר של המכון לצורך מתן טיפול תרופתי או כל הכוונה אחרת.

מוזמנים ומוזמנות ליצור קשר עם היועצים המקצועיים שלנו ללא עלות, לפרטים וקביעת טיפול פסיכולוגי בחרדה ללא תרופות!

זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757