התקף חרדה אצל ילדים

צוות המכון | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 11.4.21

במאמר זה נסקור מהו התקף חרדה וכיצד הוא נראה, את הסיבות להופעתו, ההבדלים הפיזיים והרגשיים בין התקף חרדה בקרב ילדים ובין מבוגרים, נציג כיצד לדעת האם הילד חווה התקף חרדה או שמדובר בלחץ טבעי וכן כיצד להרגיע ילד בעת התקף ומתי כדאי לפנות לטיפול.

חרדה הינה מכלול תחושות ותגובות פנימיות פיזיות, רגשיות וקוגניטיביות של המוח אל מול סכנה או גירוי הנתפס כסכנה לעצמנו או לסביבה, שלא תמיד מעוגן במציאות. הפרעות חרדה, בכללן התקפי חרדה, הינן הפרעות נפשיות שכיחות ביותר בקרב ילדים ובני נוער (Kendall et al., 2004).

התקף חרדה הינו אחד מדרכי הביטוי של החרדה. זהו התקף עוצמתי הנמשך לרוב מספר דקות, שנראות כמו נצח לילד ולמבוגר החווה אותו, ולעיתים קרובות הוא מתרחש ללא סיבה הנראית לעין או מודעת. לרוב, בעת ההתקף ישנו פחד עז, תחושת מחנק וכאבים, בחילות ושלשולים, מחשבות קטסטרופליות שליליות שמשהו רע עומד לקרות (” אני עומד להתעלף/למות”). פעמים רבות פחד מאובייקט או סיטואציה הינה תגובה נורמלית לצורך הסתגלות והימנעות ממצב מאיים, אולם כאשר מדובר בחרדה נראה תגובה שאינה אדפטיבית אלא חמורה ומתמשכת המובילה להימנעויות, למצוקה ולפגיעה בתפקוד יש צורך בהתערבות טיפולית.

הסיבות להתקף חרדה אצל ילדים

תקופת הילדות הינה תקופה קריטית להתפתחות תסמיני והפרעות חרדה. בתקופה זו ילדים מגלים פחדים וחרדות כחלק מהתפתחות נורמלית של האישיות. לרוב, הן חולפות מעצמן ללא התערבות טיפולית, אולם ישנם מקרים בהם החרדה, והתקפי החרדה הינם פתולוגים ומצריכים טיפול פסיכולוגי.

לרוב הסיבות להתקפי חרדה אינם ידועים לילד או מגיעים כתגובה לא מותאמת לגירוי שאינו כה מאיים. חשוב לדעת כי החרדה והתקפי החרדה נוטים להתרחש יותר בלילה, כאשר חשוך והולכים לישון. פעמים רבים עקב החשש מהופעת התקף חרדה, ימנעו הילדים לצאת הבית, ללכת למקומות סגורים והומי אדם וירצה את הוריו בקרבתו באופן שאינו מותאם.

ביטוי התקפי החרדה בקרב ילדים שונה מביטויו אצל מבוגרים. ילדים נוטים לחוות התקף חרדה בולט ועוצמתי יותר.

הבדלים פיזיים בביטוי התקפי חרדה בקרב ילדים ובקרב מבוגרים – ילדים נוטים להגיב יותר בבכי ובאופן גופני מאשר מבוגרים, מכיוון שלרוב אינם יכולים להביע את החרדה באופן מילולי. לדוגמא, בקרב ילדים נפוצים תסמינים של כאבי ראש, בטן ושרירים בעת התקף חרדה.

הבדלים רגשיים בביטוי התקפי חרדה בקרב ילדים ובקרב מבוגרים- ילדים יטו להביע את התקף החרדה בבכי רב, יותר מאשר מבוגרים, וכן בהתקפי זעם והתנהגות אלימה ואימפולסיבית וכן בתחושות עזות וקיצוניות של פחד.

    אנחנו כאן בשבילכם

    השאירו פרטים וניצור אתכם קשר בהקדם

    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה





    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה

    כיצד נזהה שהילד סובל מהתקפי חרדה ולא מלחץ?

    לעיתים קרובות אפשר להתבלבל בין תגובות טבעיות ומסתגלות של הילד אל מול לחץ חיצוני או פנימי, לבין התקפי חרדה. בשני המקרים נוכל לראות תגובות רגשיות, התנהגותיות ואף פיזיות כגון כאבי בטן וראש, הקאות, שלשולים, מצוקה והתנהגות נמנעת. אולם, בעת התקף חרדה תסמינים אלו יהיו עוצמתיים יותר וההתנהגות הנמנעת מגורם החרדה תהיה בולטת מאוד ולרוב לא מותאמת לגירוי.

    כיצד ניתן להרגיע התקף חרדה אצל ילדים בזמן אמת?

    התקף חרדה יכול להיות מפחיד ומלחיץ הן בקרב הילד החווה אותו והן אצלכם ההורים הצופים מהצד חסרי אונים. לכל ילד דרך משלו להירגע בעת התקף, אולם לרוב ניתן להרגיע באמצעות חיבוק, דיבור מרגיע, הענקת תחושת ביטחון ותרגול טכניקות נשימה והרגעה.

    חשוב לזכור כי לכם חלק משמעותי בהרגעת הילד בעת ההתקף. נסו להיות כמה שפחות לחוצים ולשדר לילדכם כי המצב בשליטה. רצוי לא להראות לילד שגם אתם באותו רגע מבוהלים ובחרדה, שכן הדבר ילחיץ אותו עוד יותר. זאת ברגישות ובהכלה, ובהבנה כי באותו רגע ילדכם מוצף בפחדים ונמצא במצוקה רבה.

    למדריך המלא על טיפול פסיכולוגי לילדים לחצו כאן

    חשיבות הטיפול הפסיכולוגי ודרכי הטיפול בהתקפי חרדה אצל ילדים

    כמו בחרדה ובהתקפי חרדה אצל מבוגרים, גם אצל ילדים ישנה חשיבות רבה ואף קריטית לטיפול מוקדם בחרדה ובהתקפי החרדה. מלבד הפחתת המצוקה וקשיי התפקוד של הילד הנובעים מהימנעויות בעקבות החרדה, ככל שהטיפול בהתקפי החרדה ובמקורם מוקדם יותר, כך גובר הסיכוי כי לאחר הטיפול הם יפחתו או יחלפו ולא יתפתחו להפרעה מתמשכת וחמורה יותר בבגרות.

    דרכי הטיפול הפסיכולוגיות העיקריות להתקפי חרדה אצל ילדים הן טיפול דינאמי וטיפול קוגניטיבי- התנהגותי (CBT). בשתי הגישות יש צורך בהדרכת הורים כחלק מהטיפול, שכן אתם ההורים מהווים נדבך משמעותי בהתפתחות ובטיפול בהתקפים.

    טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT לחרדות אצל ילדים

    טיפול קוגניטיבי התנהגותי הינו טיפול יעיל ביותר להתקפי חרדה ולחרדה באופן כללי בקרב ילדים et.al, 2010) Minde) החל מגיל 6, כתלות בהתפתחות הרגשית והקוגניטיבית של הילד. בטיפול זה נזהה את המחשבות האוטומטיות וההתנהגות של הילד המובילות להתקפי החרדה ומשמרות אותם, נלמד להחליפן בכאלו חיוביות ויעילות יותר. נלמד את הילד לזהות ולהכיר באילו מצבים מופיעים ההתקפים וכיצד הוא יכול להתנהג באותם רגעים.

    הטיפול בחרדה הינו לרוב על ידי חשיפה הדרגתית לגורם המאיים, הנעשית בהתאמה למצבו וליכולתו של הילד והוריו. בנוסף נלמד טכניקות הרגעה כגון נשימות ודמיון מודרך וכן אסטרטגיות לפתרון בעיות.

    לקריאה רחבה יותר על טיפול קוגניטיבי התנהגותי לילדים

    זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757

    טיפול דינאמי לחרדות אצל ילדים

    בטיפול זה נבין לעומק את הרבדים הגלויים והסמויים לחרדה ולהתקפי החרדה, נעבד את הבנות אלו, באמצעות שיחה בקרב ילדים בוגרים יותר ובמשחק ויצירה בקרב ילדים קטנים יותר. זאת באמצעות יצירת קשר ומרחב אישי ובטוח עבור הילד והוריו לדבר על הקשיים ולחקור אותם.

    למידע נוסף אודות טיפול דינמי

    מקורות:

    Beesdo, K., Knappe, S., & Pine, D. S. (2009). Anxiety and anxiety disorders in children and adolescents: developmental issues and implications for DSM-V. Psychiatric Clinics, 32(3), 483-524.‏

    Kendall, P. C., Safford, S., Flannery-Schroeder, E., & Webb, A. (2004). Child anxiety treatment: outcomes in adolescence and impact on substance use and depression at 7.4-year follow-up. Journal of consulting and clinical psychology, 72(2), 276.‏

    Minde, K., Roy, J., Bezonsky, R., & Hashemi, A. (2010). The effectiveness of CBT in 3–7 year old anxious children: Preliminary data. Journal of the Canadian Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 19(2), 109.‏