טיפול לשליטה בכעסים

צוות המכון | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 14.5.21 | עודכן: 25.1.22

לנצח את הכעס – על שליטה בכעסים

״לכעוס על האדם הנכון, במידה הנכונה, בזמן הנכון, למטרה הנכונה ובדרך הנכונה –אין זה דבר קל כלל ועיקר״ אמר הפילוסוף היווני אריסטו. נשמע לכם מוכר? והאם גם זה מוכר לכם: אתם רבים כל פעם על אותו נושא? יש לכם “פתיל קצר”? אתם מתחרטים על דברים שאתם אומרים בשעת כעס? אם התשובות חיוביות – ייתכן ויש לכם בעיה של שליטה בכעסים. ניתן לדמות את הכעס לבלון הנמצא בכל אדם. לכל אחד בלון בגודל אחר וסיבות שונות שיכולות לגרום לו להתפוצץ. מה שחשוב הוא לזהות מה גורם לבלון להתנפח, האם הנפח שלו גדול או קטן ומה יגרום לו להתפוצץ לבסוף.

מהו כעס?

כעס הינו מצב רגשי שנע על הציר שבין רוגז קל להתפרצות זעם חסרת שליטה.

הוא מבטא בקשה או דרישה שמשהו יקרה באופן אחר מכפי שהוא קורה כרגע. הכעס מתואר בספרות הפסיכולוגית כ”רגש משני”, כלומר: רגש שאנו משתמשים בו כדי לא להתמודד עם רגשות קשים שקשה לנו להכיל, כמו: קנאה, בושה, חוסר אונים, תחושת דחייה, מועקה, נחיתות או עלבון.

אנו פורקים את אותם רגשות בעזרת הכעס וכשקשה לשאת גם את הכעס עצמו אנו פונים לאחד משני הקצוות – התפרצות בלתי נשלטת של כעס או לחילופין דחיקת הכעס פנימה והימנעות מביטויו.

הכעס יכול להתעורר בעקבות אירוע חיצוני או קונפליקט עם אדם אחר וגם בעקבות טריגר פנימי, כגון: דאגות, חרדות, בעיות אישיות או זיכרונות כואבים.

הפסיכואנליטיקאית והפסיכותרפיסטית מלאני קליין טענה שהאדם נוטה להחליף את העצב בכעס מכיוון שאינו יכול להרשות לעצמו להיות עצוב או חלש. מידה מסוימת של כעס נחוצה להישרדות שלנו, משום שהתנהגות תוקפנית באה כדי להגן על עצמנו מפני איום אפשרי. אך, מצד שני, אדם נורמטיבי לא ישתלח בכעס בכל דבר או בכל אדם המעוררים בו כעס בשל הנורמות החברתיות והחוקתיות שהפנים כשהכעס אינו מעובד ואינו מנוהל נכון הוא עלול להוות גורם לחץ היוצר דלקות גופניות, כאבים והחלשת המערכת החיסונית. ביטויים גופניים אלו מעצימים עוד יותר את המצוקה הנפשית (למידע אודות התמודדות עם לחץ נפשי)

האם הכעס מנהל אותנו או אנחנו מנהלים אותו?

טבעי ומותר לכעוס. הכעס הוא חלק בלתי נפרד מכל שאר הרגשות ובלתי נמנע בחיינו. השאלה היא איך מבטאים אותו ומהי עוצמתו, מה התדירות שלו ועד כמה הוא דומיננטי בחיי האדם. חלק מהאנשים יבטאו כעס בצורה של התפרצות תוקפנית ללא שליטה מלווה בצעקות, עלבונות, קללות, האשמות, השפלות ואפילו בתוקפנות פיזית בדרגות שונות.

אנשים אחרים יימנעו לחלוטין מביטוי כעס וידחיקו אותו פנימה תוך כדי התרחקות, הסתגרות או ניתוק מגע. אין הצדקה להתנהגות קיצונית ואין בה כל תועלת – ההיפך הוא הנכון! התנהגות שכזו גובה מחיר כבד בצורה של פגיעה בבריאות הפיזית והנפשית של האדם ופגיעה באחרים ובסביבה.

הקושי בשליטה בכעסים מערער את היחסים בין בני זוג או משפחה (שהם בדרך כלל הנפגעים העיקריים להתפרצויות הכעס). לאחר ההתפרצות מתעוררים באדם הכועס רגשות חרטה וצער על התנהגותו, אך למרבה הצער הוא מתקשה לעצור אותה בזמן אמת.

    אנחנו כאן בשבילכם

    השאירו פרטים וניצור אתכם קשר בהקדם

    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה





    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה

    שדי העבר משתלטים – להבין את מקור הכעס

    אנשים עם בעיות בשליטה בכעסים מרגישים שטראומות העבר בחייהם – “שדי העבר” – משתלטים על תודעתם ומעוררים בהם כעס וזעם. “שדים” אלו יכולים להיות הורה פוגעני שחוו בילדותם, אח מתעלל, חרם ודחייה חברתית מתמשכים שחוו בבית הספר או דמויות משמעותיות בעברם שגרמו להם להרגיש לא ראויים ולא שווים. במשפחות בהן היו נהוגות נורמות של התנהגויות אלימות, הילד למד שזוהי דרך יעילה ולגיטימית להביע כעסים והוא ממשיך בדפוס זה גם בבגרותו.

    האם ניתן להסתכל על הכעס גם כאל רגש מקדם?

    ניתן לראות את הכעס גם כתמרור “עצור” הבא לומר: “עצרו רגע, משהו פה לא בסדר! יש פה סיטואציה בעייתית שצריך להחליט איך להתנהל איתה.” זאת, בשונה מדרך של תגובה ללא מחשבה. בתפיסה שכזו אנו אומרים לעצמנו: “ניתן לעבוד עם הכעס ולהשתמש בו כמקור לקבלת תובנות מקדמות ולא באופן שייקח אותנו למקומות שליליים וגורמי נזק”.

    הכעס בא להצביע על מה קשה וכואב לנו, מה אנחנו צריכים ומה חסר לנו. הוא הצעקה של הכאב שלנו ובא לבטא משהו שלא יכולנו לבטא בדרך ישירה וגלויה או שלא היינו מודעים אליו כלל.

    “מחירי הכעס” בשל הקושי בשליטה בכעסים

    גברים ונשים רבים סובלים מהתפרצויות כעס בלתי נשלטות או מהיעדר יכולת לבטא כעס. אלו פוגעים בהערכתם העצמית, בתפקודם האישי והמקצועי וביחסיהם הבין-אישיים:

    קשרים בינאישיים בעייתיים

    כעס לא נשלט מרתיע אנשים ומרחיק אותם. פעמים רבת יש היגררות למריבות מילוליות או פיזיות. אופן התנהלות זה מוביל את המתקשים בשליטה בכעסים לבעיות ביחסים בינאישיים וזוגיים, להרס חיי זוגיות ומשפחה ולמתח אלים בבית (מידע נוסף ניתן למצוא אודות טיפול זוגי פסיכולוגי)

    חיפוש לא מודע של הזדמנויות להביע כעס

    אדם הנוטה לחוות כעס באופן כרוני מרגיש צורך בלתי נשלט ולא מודע לחפש גירויים שמעוררים בו כעס וכך נוטה להסתבך שוב ושוב.

    בעיות בעבודה, בבית ובלימודים – נוטים לאבד עבודות בשל התנהגותם, מושעים מלימודים, מועדים להיות מעורבים בתאונות דרכים, סובלים מבעיות כלכליות ונוטים להסתבך עם החוק. אדם יכול להיות מוכשר ולהשקיע אנרגיה רבה ומסירות בעבודתו, אבל אם יש לו התקפי כעס חוזרים ובלתי נשלטים כלפי חבריו לעבודה הוא הורס בכך כל חלקה טובה ו”משלם” על כך מחיר כבד.

    מצבי רוח קשים

    נוטים לסבול מהפרעות במצב רוחם המתבטאים בדיכאון ו / או חרדה.

    נטייה להתמכרויות

    מועדים יותר מהממוצע להסתבך בהתמכרויות לסמים או אלכוהול.

    בריאות לקויה

    הכעס והמתח הבלתי פוסקים משפיעים לרעה על בריאותם ועלולים להתבטא בלחץ דם גבוה, סוכרת, מחלות לב, שבץ, אולקוס, כאב כרוני ועוד. כעס מתבטא בתסמינים פיזיולוגיים של דופק מואץ, הזעה והסמקה, עוררות פיזיולוגית מתמשכת ולחץ נפשי רב המתבטא בתשישות ובשחיקה נפשית.

    פגיעה עצמית

    מעבר לפגיעה בזולת, הכעס פוגע בעיקר באדם הכועס עצמו: מפריע לו ליהנות, לשמוח ולחיות חיים מלאים ומשמעותיים. אדם עם קושי בשליטה בכעסים בעצם סובל מאלימות המופנית כלפי עצמו ועלולה גם להתבטא בפגיעה עצמית מכוונת או בניסיון אובדני.

    זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757

    האם קיים הבדל בין טריגרים לכעס אצל גברים ונשים?

    אצל נשים הטריגר השכיח ביותר להתקפי כעס הוא לרוב כעס שהתעורר בהן בעקבות אכזבות וציפיות שלא מומשו על ידי בני זוגן, בני משפחה וחברים. לעיתים הטריגר הוא תחושתן כמנוצלות ע”י הקרובים להן המצפים מהן לנתינה ללא הגבלה, אך מצד שני אינם נותנים להן תמורה והערכה על כך. אצל גברים המצב הפוך מזה של הנשים: כעס אצל גברים מתעורר בדרך כלל דווקא על אנשים זרים שאינם מתנהגים כפי שהם חושבים שצריך להתנהג או שמייצגים ערכים, דעות פוליטיות ועמדות חברתיות מנוגדות לשלהם.

    להביע את הכעס באופן אסרטיבי שאינו אגרסיבי – טיפול פסיכולוגי לניהול כעסים

    בשל העובדה שכעס הוא אחד הרגשות הבסיסיים של האדם הוא ימצא תמיד את דרכו להתבטא וליצור נזק לאדם ולסביבתו. לכן, חשוב כל כך ללמוד לנהל אותו באופן אסרטיבי ויעיל ולעבוד על השליטה בו. אם אתם מרגישים כעס חסר שליטה, הפוגע במערכות היחסים שלכם או בחלקים חשובים אחרים בחייכם, כדאי לשקול ייעוץ מקצועי של פסיכולוג שיכול ללמד אתכם מגוון של טכניקות לשינוי התנהגות, רגש וחשיבה.

    אדם עם קושי בשליטה בכעסים המגיע למטפל, יעבור תהליך טיפולי שיאפשר לו להבין לעומק את הנזק העצום שהוא גורם לעצמו ולקרובים אליו בעקבות בעייתו. זו אמורה להיות המוטיבציה העיקרית שלו לחפש עזרה וליצור שינוי בחייו. המטפל ייתן מקום לזעקה הפנימית של האדם הכועס ויחד עמו ינסה להבין את מקורותיה ואת הרגשות רבי העוצמה המצויים בתוכו ומעוררים את הכעס שוב ושוב.

    לאחר עיבוד ה”פצע הכואב” יוכל המטופל להתקדם לרכישת כלים להתמודדות נכונה עם הכעס ולתרגל מיומנויות של ניהול כעסים וויסות רגשי, תוך שימוש בתקשורת אסרטיבית ויעילה במקום שימוש בתוקפנות. טכניקות לשליטה בכעסים מלמדות לא לפעול בדפוס ואוטומטי של רגש ואחריו תגובה מיידית ללא מחשבה. אלא, לפתח התנהגות המבוססת על עצירה לצורך מחשבה ושימוש בטכניקות לשינוי הדיבור העצמי. דהיינו: אותו דיאלוג פנימי של האדם מול עצמו והדיבור החיצוני של האדם כלפי אחרים.

    הטיפול הפסיכולוגי עוזר גם ללמוד איך לסלוח, גם אם לא לשכוח, למי שפגע כדי לנסות ולהשתחרר מאנרגיות שליליות מעיקות ולבסס עמדה נפשית חיובית יותר לחיים.

    למידע נוסף על טיפול בכעסים והתייעצות עם פסיכולוג/ית מטעם מכון סול, השאירו לנו פנייה באתר ואנו נשוב אליכם בהקדם האפשרי,

    כמו כן, אנו מזמינים אתכם לקבל מידע נוסף על אפשרויות טיפול פסיכולוגי בזום ובטלפון