הפרעות קשב וריכוז במבוגרים

עדי ביטנר - פסיכולוגית קלינית M.A | מכון סול לפסיכותרפיה | פורסם: 8.4.21 | עודכן: 31.8.24

מה “לא בסדר” אצלי?

על הפרעת קשב וריכוז במבוגרים- כל מה שצריך לדעת (מעודכן ל2022)

מבוגרים רבים סבלו כילדים מקשיי ריכוז, בעיות של קשב והתמדה, חוסר הצלחה בלימודים והרגישו שונים מחבריהם לכיתה. הם הוגדו ע”י המורים כחולמניים, עצלנים ואפילו כטיפשים. אם היו מאובחנים אז, היו נמצאים כבעלי הפרעת קשב וריכוז וזוכים להכרה, להקלות במבחנים ובכתיבת עבודות. כמו כן הם ומוריהם היו מבינים שהפרעת קשב וריכוז היא לא אינדיקציה לאינטליגנציה או ליכולת. היו מופנים לטיפול פסיכולוגי ואולי גם לטיפול תרופתי וכל תפיסתם את עצמם ומצבם – הייתה שונה.

מהי הפרעת קשב וריכוז ADHD?

זוהי הפרעה כרונית ומולדת, המאופיינת בקושי להתרכז, היפראקטיביות (פעלתנות יתר) ואימפולסיביות (תגובות בשליפה מהמותן). להפרעה זו כמה סוגים, כשבכולם חייבים להימצא לפחות 5 סימפטומים שהופיעו לפני גיל 7 שנים:

  • סוג המאופיין בעיקר בקשיי קשב
  • סוג המאופיין בעיקר בהיפראקטיביות ואימפולסיביות
  • סוג משולב (חוסר קשב, היפראקטיביות ואימפולסיביות)

60% מהמבוגרים שאובחנו בילדותם עם בעיות של קשב וריכוז יסבלו מקשיים אלו גם כמבוגרים. כך, שגם אדם מבוגר צריך להתמודד עם הסימפטומים המאפיינים הפרעות אלו המחייבים אותו למצוא דרכים להתנהלות כדי לצמצם את הפגיעה בתפקודיו במישורי חייו השונים. יש לציין, כי מחקרים חדשים מצאו קשר בין הפרעה זו אצל מבוגרים לבין יכולות ייחודיות האופייניות להם, כמו: יצירתיות מפותחת, חשיבה מסועפת ויכולת מנהיגות.

מהו האחוז הממוצע של בעלי הפרעת קשב וריכוז באוכלוסייה?

בסקר שערך ארגון הבריאות העולמי (WHO) נמצא ששיעור המבוגרים בעלי הפרעות קשב וריכוז באוכלוסייה הינו כ -3.5% בממוצע. ההפרעה מצויה בשכיחות נמוכה יותר במדינות עם הכנסה נמוכה (1.9%) בהשוואה למדינות בעלות הכנסה גבוהה (4.2%).

איך מזהים הפרעת קשב וריכוז במבוגרים?

הפרעת קשב וריכוז לרוב תופיע או תקבל ביטוי כבר בגילאים מוקדמים. נוכל לשים לב לסימנים של אבחנת הקשב והריכוז עוד אצל ילדים בגיל הגן. אנשים שסובלים מקשיים קשביים בבגרותם, לרוב הציגו גם קשיי ויסות או קושי להתרכז עוד בתחילת התפתחותם.

לפיכך, כאשר הפסיכיאטר או הפסיכולוג יפגשו את האדם המבוגר וישאלו אותו אודות הרקע וההתפתחות שלו- נראה כי רוב המבוגרים הראו סימנים של קשיי קשב עוד כילדים קטנים, אך לא אובחנו בזמן ולא טופלו כהלכה.

מחקרים הראו שמבוגרים רבים שאובחנו עם הפרעת קשב וריכוז בבגרותם, מתארים גם קשיים בריכוז, מוסחות, והיפראקטיביות עוד בהיותם ילדים

לעיתים, אנשים מוצאים דרכים ל”התגבר” על הלקות הלא מאובחנת בשיטות טיפול עצמיות: כמו צריכת אלכוהול או שימוש בחומרים ממכרים אחרים. אנשים רבים שלא מאובחנים סובלים מחרדה, דיכאון וקושי להתנהל בצורה יעילה בחיי היומיום שלהם.

אנשים רבים אף מוותרים על תחביבים ודברים שהם אוהבים בשל הקושי להתרכז ולשאת את האתגרים, ופעמים רבות, איתור הבעיה, עשוי להקל ולשפר את חייהם באופן פלאי.

יתר על כן, לרוב נראה שנשים מבוגרות  נוטות להיות פחות מאובחנות מאשר גברים. נשים נוטות יותר להתנתק ולהפנים את הקשיים, בעוד שאצל גברים נראה החצנה של הקשיים: נהיגה אימפולסיבית, נטייה להתפרצויות זעם ועוד, בקרב האנשים הלא מאובחנים.

קביעת אחוזי נכות בביטוח לאומי בעקבות אבחנה של הפרעת קשב

פעמים רבות, אנשים מבוגרים המתמודדים עם הפרעת קשב חמורה, זכאים לנכות רפואית של עד 40% בגין האבחנה.

יתר על כן, הלקות הקשבית המאובחנת, עשויה להתווסף ליתר הליקויים ובכך להעלות את אחוזי הנכות הכוללים.

כיצד ניתן לדעת האם אתם זכאים לנכות בגין לקות של קשב, ריכוז או תפקודים ניהוליים? 

כל נכות נקבעת לפי תקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה), תשט”ז-1956 ובהקשר ללקות קשבית, יש לעיין בסעיף 32.א בתקנון זה, המתייחס להפרעות קשב וריכוז התפתחותיות או לפגיעה קוגניטבית, וכיצד ניתן לאתר ולאבחן אותן.

אחת הדרכים היא דרך הערכה נוירוקוגניטיבית או נוירופסיכולוגית לבחינת ליקויים בתחומי הקשב, הזיכרון או תפקודים ניהוליים שונים, או בדרך של הערכה רפואית להפרעת קשב התפתחותית מסוג ADHD.

פסיכיאטרים המומחים בתחומים אלו, כאלה אשר עושים שימוש בשאלונים ובדיקות ייעודיות- יוכלו לאתר הפרעת קשב התפתחותית ולאמוד את רמת החומרה שלה.

באם אתם מעל גיל 18 וסובלים מהפרעת קשב וריכוז מאובחנת, או כזאת שעדיין אינה מאובחנת-כדאי שתבדקו את הזכאות שלכם באתר כל זכות לבחינת זכאות לנכות בגין הפרעת קשב וריכוז.

במכון סול אנו עורכים אבחונים נוירו קוגניטיביים לבחינת ליקויים תפקודיים וניהוליים, וכן אבחונים וחוות דעת פסיכיאטריות לקיומה של הפרעת קשב וריכוז. 

 

וואו, זה בדיוק אני! – הביטויים לקשיי קשב בקרב מבוגרים

  • קושי להתרכז ולהישאר ממוקד – כל גירוי מסביב מסית את תשומת הלב, דילוג בין פעילות אחת לשנייה, נטייה להשתעמם במהירות, קושי בהתמקדות בעת קריאה או האזנה לאחרים, מאבק תמידי להשלים משימות ואפילו הפשוטות ביותר, נטייה להתעלם מפרטים ומיומנויות הקשבה דלות. לעיתים יש נטייה לשקוע במשימות עד למצב של חוסר מודעות למה שקורה מסביב, איבוד תחושת זמן והזנחה של מה שצריך לעשות.
  • חוסר ארגון – קושי בארגון מידע ובקביעת סדרי עדיפויות, בעיית עמידה במשימות וניהול זמן תקין, כישורים ארגוניים נמוכים, בעיות להתחיל ולסיים פרויקט, איחור כרוני, שכיחת פגישות והתחייבויות, נטייה לאבד דברים.
    אימפולסיביות – יוצרת בעיות בהתנהגות ובתגובות, נוטים לפעול לפני שחושבים, מגיבים מבלי לקחת בחשבון את ההשלכות, מתפרצים לדברי אחרים, התחלת ביצוע ללא קריאת הוראות, שליטה עצמית נמוכה, נטייה להתמכרות, בעיות בהתנהגות חברתית.
  • קשיים רגשיים – קושי בניהול רגשות, שינויים במצבי רוח, חוסר מוטיבציה, רגישות יתר לביקורת, קצרי מזג, הערכה עצמית נמוכה, תחושת חוסר ביטחון, סובלים מחרדה וממתח כרוני (למידע על התמודדות עם לחץ).
    היפראקטיביות או חוסר מנוחה – ככל שמתבגרים, הסימפטומים של ההיפראקטיביות נחלשים אך עדיין קיימים ומתבטאים ב: חוסר מנוחה, נטייה לקחת סיכונים, נטייה להשתעמם בקלות, עצבנות מתמדת, דיבור מוגזם, עשיית כמה דברים בבת אחת.

    אנחנו כאן בשבילכם

    השאירו פרטים וניצור אתכם קשר בהקדם

    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה





    שדות המסומנים ב-* הם שדות חובה

    קשיים אלו מקשים על האדם המבוגר ומפריעים לו בתחומים שונים בחייו:

    • בעבודה – עלולים להשתעמם מהר ממשימות שעליהם לבצע ומהעבודה השגרתית, מתקשים בביצוע מטלות מקצועיות בעלות מספר שלבים וכשמבצעים נוטים לטעות הרבה. בשל קשיי ההתארגנות נוטים לאחר לעבודה או לפגישות, לשכוח דברים שקבעו, מתנהלים באיטיות רבה או לחילופין יכולים גם להתנהל במהירות רבה מדי שאינה יסודית ואינה מאורגנת דיה. השכחנות האופיינית להם וכמו כן גם הקושי להתמקד בפרטים עשויים להתפרש ע”י הממונים עליהם כחוסר אכפתיות לנעשה בעבודה או כמוטיבציה נמוכה להשקיע בהתפתחותם המקצועית.
    • בלימודים – למבוגרים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז יש עבר של קשיים לימודיים והישגים נמוכים, ללא כל קשר לרמתם השכלית. לכן, רבים מהם סובלים מהערכה נמוכה של כישוריהם ע”י החברה המשפיעה גם על הערכתם העצמית. פעמים רבות הם נמנעים מלאתגר עצמם לרכוש השכלה גבוהה, אך אם בכל אופן יפנו ללימוד אקדמי יתקשו להשלים מטלות לימודיות, לעמוד בזמנים ויקבלו ציונים נמוכים יותר מחבריהם לכיתה בשל הקושי להתרכז, לשנן חומר ולשמור על קשב גבוה לאורך זמן.
    • ביחסים בין אישיים – התפקוד האימפולסיבי והקושי להמתין לפני ביצוע פעולה או אמירה כלשהי עלולים לגרום לקשיים ולבעיות ביחסיהם הבין אישיים. גם הנטייה לשכוח והנטייה לאחר עלולים ליצור אצל הסובבים אותם תחושה של חוסר אכפתיות או אי נתינת כבוד לזולת. בשל סף התסכול הנמוך, בעת עימות עלול להתפרץ ולהחריף את המצב.
    • ביחסים זוגיים – נדידת קשב וקושי בריכוז לאורך זמן יכולה להתפרש ע”י בן/בת הזוג כהבעת חוסר עניין ושעמום ואז הפגיעה נמצאת ממש מעבר לפינה… דמיינו לעצמכם דייט זוגי הנמשך יותר משעה ודורש ישיבה במקום אחד והקשבה מלאה לשני. אין ספק כי זוהי משימה קשה ואולי כמעט בלתי אפשרית לאדם עם בעיות כאלו.
      בבריאותו הפיזית והנפשית – הסימפטומים של הפרעת קשב וריכוז יכולים לגרום למגוון רחב של בעיות בריאות, כגון: אכילה כפייתית, נטייה להתמכרויות שונות, הזנחת בדיקות או מעקב רפואי, התעלמות מהוראות רפואיות או אי לקיחת תרופות בעקבות שכחה.

    ניתן לאבחן ולקבל עזרה בכל גיל! – אבחון קשב אצל מבוגרים

    הפרעות קשב וריכוז אצל מבוגרים משמעותן חיים מלאי אכזבות, קשיים ומכשולים וצורך מתמיד להתמודד עימם. אבחון, גם בגיל מבוגר, יכול לאפשר קבלת כלים מעשיים ולהקל על הקשיים עד כמה שניתן. מכיוון שהפרעות אלו מתחילות בילדות יכלול האבחון סקירה של התפקוד הלימודי והחברתי של המבוגר בילדותו.

    במידה ומוצאים שאכן היו למבוגר הפרעות כאלו בילדותו, שהופיעו לפני גיל 7, יש בסיס איתן לחשוד שהוא אכן סובל מהפרעה זו גם היום, כיוון שמדובר בהפרעה התפתחותית. 

    אחד משלבי האבחון היא הערכה קלינית ע”י פסיכיאטר, נוירולוג או פסיכולוג שינסו לברר עד כמה משפיעה הפרעת הקשב על תפקודו של האדם בחיי המשפחה, החברה, בלימודים ובעבודתו.

    הכלי העיקרי לאבחון הוא ראיון עם המטופל, ולעיתים גם עם בן/בת זוגו. כמו כן, כלים מסייעים בהערכה הקלינית הם שאלוני התנהגות, בדיקות גופניות ונוירולוגיות ומבחנים קוגניטיביים. ממחקרים עולה, כי הסובלים מבעיות קשב וריכוז נמצאים בסיכון גבוה לסבול מהפרעות נפשיות נוספות, כמו דיכאון וחרדה. כמו כן קיימים מצבים רפואיים, כגון: אפילפסיה, הפרעות שינה, הפרעות הסתגלות, הפרעות התנהגות, ליקויי למידה ועוד שעלולים לגרום לתסמינים דומים לאלו של הפרעת קשב. לכן תתבצע באבחון גם בדיקה לתחלואה נלווית כדי לשלול אותה ולהגיע לאבחנה מדויקת.

    ההשפעות רחבות ההיקף על חייו של המבוגר מאז היה ילד עלולות להביאו לתסכולים רבים, תחושת חוסר תקווה, אכזבות רבות, אובדן האמון בעצמו והרגשה כאילו לעולם לא יוכל לשלוט בחייו כפי שהיה רוצה. זו הסיבה, שאבחון של קשב וריכוז במבוגרים יכול להיות מקור של הקלה ותקווה שיעזור לו, בפעם הראשונה בחייו, לחוש לא אשם בקשייו ולהבין שהם סימפטומים של ההפרעה שהוא לוקה בה ולא תוצאה של חולשת אופי, עצלנות או מנת משכל נמוכה.

    זקוקים לייעוץ מידי? חייגו: 03-5233757

    חשוב לקבל עזרה – הטיפולים המומלצים להפרעות קשב וריכוז במבוגרים

    כשאדם המאובחן בהפרעת קשב וריכוז פונה לקבלת טיפול ועזרה מאנשי מקצוע, הם יכול לקבל מהם עזרה לשליטה בהתנהגויות האימפולסיביות שלו ודרכים לניהול וניצול נכון של זמן. כמו כן הוא יקבל כלים מעשיים לשיפור יכולת ההתארגנות שלו והפרודוקטיביות בבית ובעבודה, לניהול לחצים וכעסים ולתקשורת תקינה יותר עם הסביבה.

    מומלץ לשלב בין גישות טיפוליות שונות וטיפולים משלימים

    • טיפול תרופתי – נחשב לקו הגנה ראשון בשל יעילותם הגדולה של התרופות. מחקר הולנדי שבדק את ההשפעה של טיפול בריטלין בקרב בני 60 ומעלה מצא לאחר שנה, שלמעלה מ-70% מהנבדקים דיווחו על הטבה במצבם ועל שליטה טובה יותר בתחום הקוגניטיבי.
    • טיפול פסיכותרפי – המחקרים ממליצים על שילוב בין טיפול תרופתי לטיפול פסיכותרפי להשגת התוצאות הטובות ביותר התרופות מסייעות לוויסות המוח והטיפול הפסיכולוגי או ההתנהגותי מטפל בבעיות ההתנהגותיות שיוצרים קשיי הקשב והריכוז. הטיפול הפסיכולוגי עוזר למטופל להבין לעומק את המשמעויות וההשלכות של הפרעת הקשב על חייו, ללמוד דרכי ההתמודדות חדשים, לאתר ולחזק את משאבי הפנימיים ולפתח אסטרטגיות לשינוי.

    דרכים אלטרנטיביות לשיפור

    • הקפדה על תזונה מאוזנת – צריכת מזונות ומינרלים המסייעים למוח לתפקד ברמה אופטימלית ומאזנים מצבי רוח, כמו: שמן דגים, אבץ, ברזל, מגנזיום, חלבונים ופחמימות מורכבות. שמירה על פעילות גופנית.
    • פעילות גופנית סדירה משפרת את תפקודי המוח, מרסנת אימפולסיביות וממקדת את הקשב. מומלץ להקפיד על 30 דקות הליכה ארבע פעמים בשבוע. תרפיה בטבע.
    • יציאה לטבע והליכה בחוץ עשויה להפחית סימפטומים של ADHD.
    • מיינדפולנס ויוגה – קשיבות למחשבות, לרגשות ולתחושות הגוף מרגיעה ומאזנת את הנפש והגוף גם יחד.

    סובלים מהפרעות קשב וריכוז במבוגרים ומחפשים אבחון ודרכי טיפול? צוות המומחים של מכון סול ישמח לסייע. לייעוץ טלפוני ראשוני השאירו פניה באתר או צרו עמנו קשר טלפוני.