מהם התקפי חרדה בלילה ואיך מטפלים ומונעים אותם?
מהו התקף חרדה בשינה? וכיצד מטפלים בו?
התקפי חרדה בשינה הינם התעוררויות פתאומיות, כאלה המפריעות את רצף השינה של האדם.
לרוב, האדם יחווה את ההתקפים ממש בתחילת השינה, מה שיקשה עליו את החזרה לישון ופעמים רבות אף את ההירדמות עצמה, בשל החשש שיתקוף אותו התקף כזה.
מדובר באירועים פיזיים המתרחשים בזמן השינה, בתוך שלבי שינה ספציפיים או במעברים שבין שינה לעירות. האירועים האלה מייצרים עוררות במערכת העצבים המרכזית, במערכת המוטורית ואף משתתפים בהן תהליכים קוגניטיביים במהלך השינה.
פעמים רבות בין אירועים אלו נראה: סיוטי לילה, חרדת שינה והליכה מתוך שינה.
נתייחס לכל אחד מהאירועים הללו בנפרד,
הסוגים השונים של התקפי הפאניקה הליליים:
הסיוטים הינם חלומות מפחידים חוזרים המובילים להתעוררות של האדם החולם אותם, ומייצרים לחץ משמעותי ופגיעה חמורה בתפקוד בעקבות כך. הסיוטים הללו לרוב כוללים סכנה ממשית ושכיחים יותר בגילאי הילדות המוקדמת (גילאים 3-6).
חרדת שינה (הנקראת גם ביעותי לילה) הינה הפרעה המתאפיינת בהתעוררות פתאומית בזמן השינה, כזו אשר לרוב מלווה בצעקה או בכי ונמשכת כמספר דקות.
האדם החווה אותם מציג לרוב חרדה בעוצמה גבוהה, כזו הדומה להתקף פאניקה (התקף חרדה) וכוללת סימפטומים של: הזעה, נשימה מהירה, התרחבות עישונים ועוד. הפרעה זו לרוב מופיעה בגילאי הילדות המוקדמת ונעלמת לקראת גיל ההתבגרות. בקרב מבוגרים ההפרעה תתחיל בגילאי ה-20 ותהפוך לרוב להיות כרונית, באם לא תטופל לקריאה מורחבת על טיפול בהפרעות שינה, לחצו כאן).
הליכה מתוך שינה מאופיינת באירועים חוזרים של התנהגויות מוטוריות (כאלה המערבות את ההפעלה של השרירים בגוף) ומתחילות במהלך השינה. התנהגויות אלה כוללות למשל: קימה מהמיטה והליכה ברחבי הבית, כניסה לתוך הארון, יציאה מחוץ לבית, אכילה, הפעלה של מכונות ועד התנהגויות שעשויות להיות מסוכנות במצבים רבים.
במחקרים נמצאו גורמים שונים הקשורים בסיכון להתנהגויות של הליכה מתוך שינה וביניהם: לחץ נפשי, התמכרויות שונות, כמו שימוש באלכוהול או סמים וכו’.
לרוב התנהגויות של הליכה מתוך שינה יתחילו בין הגילאים 4-8, ויגיעו לשיאן בתחילת גיל ההתבגרות (דפוס זה הינו דפוס קבוע ונמשך לרוב לאורך שנים).
פעמים רבות הפרעות השינה הכוללות רכיבים פיזיולוגיים רבים, הינן תוצאה של הפרעות מצב רוח והפרעות חרדה, לרבות פוסט טראומה.
החוויה הרגשית הנלווית להתקפי החרדה בלילה
התקפי חרדה בשינה גורמים לתחושות קשות של חוסר אונים, כעס ואף תסכול על חוסר היכולת לישון לילה רציף. יתר על כן מצבים של חוסר שינה מובילים לקשיים קוגניטיבטיים ורגשיים שונים כמו: בלבול, חוסר יכולת להתרכז, דריכות, מוסחות, דיכאון, חרדה ועוד.
כיצד ניתן לטפל בהתקפי החרדה והפרעות השינה הליליות?
ראשית, נציין כי ניתן להיעזר בתרופות שינה, כאלה המווסתות את מערכת העצבים המרכזית ומרגיעות. אולם, מומלץ להיעזר בתקופות רק למשכי זמן קצרים, על מנת למנוע התמכרות.
דרך נוספת אשר לא מערבת שימוש בחומרים ממכרים, היא טיפול קוגניטיבי התנהגותי. בטיפול זה נלמדים כלים להתמודדות עם התקפי החרדה, אתגור ושינוי של האמונות האוטומטיות המפחידות אשר מעצימות את מעגל הפחד בשינה.
יתר על כן, קיימים טיפולים ממוקדים להתמודדות עם קשיים שונים בשינה, כאלה המלמדים את האדם על היגיינת שינה נכונה, הרגלי שינה ומחשבות העשויות לתמוך בשינה טובה ורציפה.
טיפים לשינה נינוחה ורציפה יותר
ישנם מספר דרכי התמודדות שניתן ליישמם, על מנת לייצר שינה רגועה ורציפה יותר, כאלה העשויים להרגיע, וזאת עד שיירכשו הרגלים נכונים ובריאים יותר.
לקריאה על טיפול עצמי בחרדה במשך הלילה, לחצו כאן
מקורות:
Erman, M. K. (1987). Dream anxiety attacks (nightmares). Psychiatric Clinics of North America, 10(4), 667-674.
Hauri, P. J., Friedman, M., & Ravaris, C. L. (1989). Sleep in patients with spontaneous panic attacks. Sleep, 12(4), 323-337.
Papadimitriou, G. N., & Linkowski, P. (2005). Sleep disturbance in anxiety disorders. International review of psychiatry, 17(4), 229-236.