מהי הדרכת הורים? וכיצד היא יכולה לסייע לנו?
“אני יודע שאני יכול להיות הורה טוב יותר, אם רק יהיו לי הכלים הנכונים” –
הנקודות החשובות בהדרכת הורים
הורים ב(לי)רישיון
כל תפקיד הנושא בחובו אחריות על חיים של אדם אחר, מחייב הכשרה. אנשי מקצוע המטפלים בילדים, כגון: מורה, סייעת, גננת, יועצת ועוד עברו לימודים והכשרות בתחום בו הם עוסקים. אך בניגוד לכך, הורים שהם הדמויות המשמעותיות והמשפיעות ביותר על הילדים, לא עברו אי פעם הכשרה כלשהי כיצד להיות הורים…
הזכות הטבעית והכי אנושית מגיעה ללא הכשרה. תנאי הקבלה להיות הורים היא – פוריות טובה… וזהו.
אבל, הורות היא אכן מקצוע, ואפילו קשה ביותר – אין חגים, אין חופשות, אין איגוד מקצועי תומך, לא ניתן לעלות בדרגה או בשכר. פעמים רבות יש מישהו נוסף שחושב אחרת ומגלה התנגדות להחלטות המתקבלות. זו המציאות “בבית הספר לגידול בני אדם”… בנוסף לכך, כל הורה יודע שילד אינו מגיע עם הוראות הפעלה ובנוסף הוא מודע לכך, שדרך החינוך שלו משפיעה עתה ותשפיע גם בעתיד על ילדו. על דרך ההתבוננות שלו בעולם שמסביבו ועל מחשבותיו, רגשותיו והתנהגותו.
נשאלת השאלה – האם הורות נכונה מתבססת על יכולת טבעית, אינסטינקטיבית או אולי מולדת?
צריך אמנם הרבה אינסטינקט בריא ותחושות בטן כדי להיות הורה טוב, אך אם הם היו מספיקים – כנראה שכל המטפלים והיועצים השונים היו מובטלים. יש כאלו הסבורים, שמאחר שהורות היא דבר כל-כך גדול ומורכב, אין שום סיכוי ללמוד אותה. או שלהורה “יש את זה” או שלא. או שיהיו כאלו שילמדו “הורות” בייסורים או כאלו שלמדו בדרך קשה פחות.
בעשורים האחרונים החלו לשים דגש על “אמנות ההורות” והוקמו סדנאות הורים והדרכות פרטניות בשלל שיטות ותיאוריות. והסיבות לכך? יותר אימהות קרייריסטיות ולעומתן אבות המעורבים יותר בגידול הילדים מאשר בעבר, גידול בתופעת “הורות סוף-שבוע” ו”ילדי המפתח”, ומעל הכול – השאיפה של המאה ה-21 להיות הכי טובים, להשתפר וללמוד כל הזמן.
אך אין ספק – להורים בעלי ידע המצוידים בכלים מתאימים ובתפיסת עולם נכונה לגבי הורות – יש סיכוי טוב יותר לחוות את ההורות בצורה חיובית וקלה יותר. למרות, שגם הם יודעים, שזה אף פעם לא יהיה מושלם…
הדרכת הורים – מה זה בעצם?
הדרכת הורים היא תהליך ייעוצי, שבו הורים רוכשים מיומנויות להתמודדות עם קשיים ובעיות של הילד וכלים להתנהלות נכונה בחיי היומיום.
ההורים עומדים בפני אתגרים רבים ושונים בכל גיל של הילד, כשחלקם גם אינם צפויים. מטרת ההדרכה ההורית היא לעזור להם להתמודד בהצלחה ועם כמה שפחות רגשי אשמה.
נשאלת השאלה: אם הבעיה נמצאת אצל הילד, למה ההורה הוא זה שצריך הדרכה? והתשובה היא פשוטה: משפחה היא מערכת ובכל מערכת כשיש בעיה באחד החלקים היא תביא בהכרח לבעיות בחלקיה האחרים. וכדי לפתור את הבעיות ולחולל שינוי, הדרך הנכונה היא לפנות לחלקים החזקים שבה – אלו שיכולים ומסוגלים לעשות שינוי. דהיינו – ההורים.
כל אחד מההורים הגיע ממשפחת מוצא אחרת עם התנהלות שונה מזו של בן/בת זוגו ולכן יתנהל בדרכים שונות כהורה ויהיו לו ציפיות שונות מעצמו, מההורות ומילדיו. לעתים יתאימו הדרישות והציפיות ולעיתים הן יכולות אף להיות מנוגדות.
כשהורה “לומד להיות הורה” מטרתו היא להגדיל את סיכוייו לנהל חיי משפחה מאוזנים באווירה חיובית, למזער את טעויותיו כהורה ולקבל ידע וכלים מעשיים ושימושיים שיעזרו לו לבצע את תפקידו כהורה על הצד הטוב ביותר.
מטרתה של ההדרכה ההורית היא לתת מענה עבור כל התחושות והצרכים הללו ולמקסם את הצלחתם של ההורים בגידול הילדים. לכן חשוב, ששני ההורים ישתתפו בתהליך ההדרכה, בעיקר כדי ליצור קו אחיד ומוסכם על שניהם בהתמודדותם מול הילד.
הדרכת הורים יכולה להיות קבוצתית או פרטנית. הורים המצטרפים להדרכה קבוצתית פונים לרוב לדרך זו בשל הצורך שלהם להשתלב בקבוצת השווים. כלומר: להכיר את השונה והדומה בהתמודדות עם בעיות שונות בגידול ילדים אצל הורים אחרים ואת דרכי התמודדותם. יש לציין, כי קבוצת הורים אינה טיפולית – אלא מתמקדת בהדרכה לענייני היומיום, כגון: סדר יום, עזרה בבית, הקשבה הדדית, ריבים בין אחים, זמן מסכים, תקשורת משפחתית ועוד.
לעומתם, יהיו הורים שיעדיפו את המפגש האישי עם המטפל ויראו אותו כיעיל וממוקד יותר עבורם, בשל האפשרות לדון לעומק בנושאים אישיים ספציפיים להם.
מתי יש לפנות להדרכה הורית?
מכיוון שכבר הגענו למסקנה בכתבה זו, שהורות היא מקצוע ויש ללמוד אותו ולהשתלם בו כל הזמן, הרי שהדרכת הורים קיימת לא רק כדי לפתור בעיות, אלא גם כדי למנוע אותן מראש וליצור חוויית הורות נעימה וטובה. הדרכת הורים מומלצת כאשר נתקלים בקשיים עם הילדים, החל מגיל ינקות ועד גיל ההתבגרות. ישנם מצבים שונים שבהם מומלץ לפנות להדרכת הורים, כגון: • בעיות התנהגות: כשהילד מרביץ, מקלל, אינו מקבל סמכות הורית, אינו משתף פעולה (לעיתים אף בדברים שעלולים לפגוע בבריאותו הנפשית והפיסית), משקר, מתחצף וכדו’.
- כשקורים שינויים ומשברים משמעותיים בחיי הילד ו/או המשפחה: כמו גירושין, פטירת הורה, מחלה ועוד – המערערים את עולמו. כשההורים אינם יודעים במצב זה כיצד להכין את הילד לשינוי או לעזור לו לעבד ולהתגבר על משבר.
- כשמתגלים קשיים חברתיים אצל הילד
- כשילד מאובחן עם צרכים מיוחדים (כגון: נכות, הפרעות תקשורת, קשיי קשב וריכוז, לקויות למידה)
- כשמתגלות מחלוקות בין ההורים
- כשהילד סובל מבעיות שינה
- כשההורים חשים חוסר שביעות רצון מתפקודם ההורי ומעוניינים לקבל הכוונה ותמיכה בנושאים, כגון: שיפור התקשורת אתו, עבודה על חלוקת התפקידים ההוריים, חיזוק הסמכות ההורית ועוד.
- כשקיימת אווירה משפחתית מתוחה ולא נעימה המתבטאת בצעקות, ריבים וויכוחים. אווירה ביתית כזו מזיקה הן לילד והן להורים ועשויה גם להשפיע על היחסים הזוגיים של ההורים ועל היחסים בין האחים.
התקופות המאתגרות ביותר בחיי הילד בהן חשוב לקבלת הדרכה הורית הן:
- בגיל הרך – הנחשב לגיל ההתבגרות הראשון – שבו מתחילים לחנך הלכה למעשה ויש צורך בכלים פרקטיים לחינוך בנושאים כמו: גמילה (חיתולים/מוצץ), הסתגלות לגן, השתלבות חברתית ועוד.
- בגיל בי”ס – הסתגלות למעבר לבי”ס, השתלבות חברתית, התמודדות עם שיעורי בית ומטלות לימודיות.
- בגיל ההתבגרות – הגיל שבו הילדים מתבגרים ומשתנים וכך גם צרכיהם. בתקופה זו מתעוררים קונפליקטים רבים בין ההורים לנער/ה המתבגרים המתבטאים בהתפרצויות זעם, קושי בקבלת מרות, מרדנות, רצון לעצמאות והזדהות עם קבוצת השווים ולא עם ההורים.
כשקיימת בעיה חשוב להתייחס אליה ובהקדם האפשרי. הזנחת הטיפול עלול לקבע אותה, ליצור עוד הימנעויות, עימותים והתנגדויות. ועוד סיבה , אולי החשובה ביותר, להגיע לטיפול – מגיע להורים וגם לילדים לחיות באיכות חיים טובה ובשלום עם עצמם ואחד עם השני.
מה ההבדל בין הדרכת הורים של יועץ לבין הדרכה של פסיכולוג?
כשהורים פונים ליעוץ הוא לרוב ממוקד מאוד ומכוון מטרה ולכן יהיה קצר יחסית. לעומתו, הדרכת הורים ע”י פסיכולוג קליני יהיה לרוב ארוך ועמוק יותר. יעוץ יהיה במרבית המקרים ממוקד יותר מטיפול פסיכולוגי ומטרתו תהיה להכווין, להמליץ ולהציע דרכי התמודדות להתנהלות נכונה יותר או לשיפור הבעיה הנקודתית שעל הפרק. לכן, הייעוץ מתאים במיוחד למי שנתקל בקושי ממוקד ונקודתי או בצומת קבלת החלטות, שעדיין לא נתן את אותותיו על תחומים אחרים.
לדוגמה: הורים טריים לילד ראשון המעוניינים לקבל יעוץ כיצד ליצור שיגרה חדשה עם הולדת ילדם. איש המקצוע ביעוץ הינו אקטיבי ומוביל לשינוי , בשונה מטיפול שבו יש דגש על קבלת תובנות ועבודה עצמית של ההורים כזוג ושל כל אחד לחוד. בניגוד לכך, כשמדובר בבעיה ממושכת יותר המשפיעה על ההורים ועל הילד, יש צורך בהדרכה הורית ע”י פסיכולוג, משום שיעוץ בלבד לא יוכל לפתור את הבעיה והשלכותיה הנרחבות.
לעיתים, פונים הורים להדרכה של פסיכולוג לאחר היעוץ, כשברשותם הידע התיאורטי, אך הם אינם מצליחים ליישם אותו כהלכה בשטח. במקרה כזה, לאחר מספר שבועות, ניתן יהיה להרגיש בשיפור ובהטמעת דרכי התמודדות הוריות יעילות יותר שישפיעו לאורך זמן.
למידע אודות טיפול פסיכולוגי לילדים
כיצד מתנהלים המפגשים?
מומלץ ששני ההורים ייקחו חלק בתהליך ההדרכה כדי לסייע ביצירת קו אחיד בהתמודדות מול הילד. עם זאת, ההדרכה עשויה לתרום גם במקרים בהם רק אחד מן ההורים משתתף בה.
השלב הראשון בהדרכת ההורים מתחיל בהכרות והתמקדות בשאלה: “לשם מה התכנסנו כאן?” בדיקה של תחומי החוזק לעומת התחומים הבעייתיים והחלשים יותר. מהם השאיפות, הערכים והעקרונות שמנחים את ההורים בגידול ילדם ומהי המטרה שהם מעוניינים להשיג בהדרכה.
בשלב הבא, חשוב לברר כיצד כל אחד מההורים פועל ומגיב לקושי. לעיתים חלוקים ההורים בדעותיהם כיצד יש לטפל בו ולהתמודד עמו, כועסים או מאשימים זה את זה בבעיות שנוצרו. לאחר מכן, יש להגדיר את התוצאות ששואפים להגיע אליהן לאחר ההדרכה ההורית וכיצד יוכלו ההורים להקטין את הפער בין הרצוי למצוי בשטח.
לאחר ההתנסות הראשונית “על יבש” במהלך ההדרכה מגיע רגע האמת בו ההורים מתבקשים ליישם בביתם את התגובות והכלים החדשים שקיבלו. למרות החששות המובנים, מרבית ההורים מרגישים מוכנים ואף מעוניינים לצאת לדרך. פעמים רבות נשמע בחדר הטיפול המשפט: ” הרי אין לנו מה להפסיד, כבר ניסינו הכול. אולי עכשיו משהו ישתנה…”
מטרת המפגש שמתקיים לאחר ההתנסות בבית היא לברר מה עבד ומה לא עבד בשטח. המטפל וההורים מתייחסים למה שארע בבית ומפיקים תובנות ולקחים מההתנסות. בשלב זה ניתן לדייק יותר את ההתנהלות מול הילדים, לקבוע את הקצב המתאים לשינוי ולהמשיך להתאמן בשיפור השליטה בכלים החדשים. המטרה בשלב זה היא שההורים ילמדו להשתמש בכלים בצורה הטובה ביותר עבורם ויהיו שבעי רצון מהשינוי שייווצר ביחסיהם עם הילד.
במרבית המקרים, תהליך הדרכת ההורים הוא קצר, תכליתי, מעשי וממוקד. ההורים המעוניינים לקבל בהדרכה כלים להתמודדות עם קושי נקודתי יסיימו את ההדרכה לאחר מספר קטן של מפגשים. לעומתם, הורים הזקוקים לתהליך עמוק יותר, לקבלת תובנות עמוקות ולליווי של המטפל – יבחרו בטיפול ממושך יותר.
באופן כללי ניתן לומר, שהשינוי מתחיל לקרות כבר מהפגישה השנייה ותוך 5-10 פגישות הוא מתייצב. הטיפול מסתיים, כשההורים מדווחים על הטבה בקשיים שבגללם הגיעו לטיפול ועל תחושה של השגת המטרות שהוצבו כיעדי הטיפול. ובנוסף, כשהם מרגישים שהם יכולים להתמודד עם הקשיים בכוחות עצמם. מדד נוסף וחשוב הוא – שיפור האווירה המשפחתית.
הדרכת הורים אצלנו במכון סול
אנו מזמינים את ההורים להתבונן לתוך עצמם ללא מסיכות, מתוך מטרה להצעיד את חייהם לשינוי מטיב ולצמוח מתוך הכאב והקושי.
הדרכת הורים חשובה ביותר כדי להחזיר את ביטחונם להנהיג את המשפחה ולהקנות להם ידע וכלים להתמודדות עם גידול הילדים. במסגרת הדרכת ההורים נעזור לכל הורה להבהיר לעצמו אלו ערכים או דרכי התנהגות היה רוצה לשחזר ממשפחת המוצא ממנה הגיע וממה היה רוצה להימנע. ליצור שילוב בין צרכיהם האישיים כבני אדם לבין צרכיהם כהורים.
במסגרת הדרכת ההורים נבין ביחד מהם הקשיים כהורים – מה מגביל בהחלטות, מה הקשיים בביצוען והיכן יש להעניק חיזוק ועזרה. המטרה בהדרכת ההורים היא – צמצום הפער בין המצוי לרצוי ויצירת בסיס שיאפשר הענקת טיפול מיטבי ואופטימלי לילדים. נלמד טכניקות להרגעה ולשליטה עצמית, נדבר על חזון הורי, נתכנן יחד את תהליך העבודה ואת הקניית הכלים לטיפול נכון וממוקד בקושי.
לפי תפיסתנו, מדריך הורים טוב חייב להיות בעל ידע בטיפול בילדים, ביחסים זוגיים ובעל יכולת מקצועית לאתר את הנקודות המדויקות בהן יש לטפל בכל הקשור להורות.
במכון סול אנו מקפידים על התחדשות מתמדת בלמידה ובידע מקצועי, שמאפשרים להעניק להורים את הכלים שהם זקוקים להם. הטיפול ניתן ע”י צוות הפסיכולוגיות הקליניות של המכון המנוסות בעבודה עם ילדים ועם מבוגרים. אנו מקפידים על יצירת מרחב טיפולי נעים ובטוח, בו יוכלו ההורים לספר בפתיחות על הקשיים וההתלבטויות בהם הם נתקלים וכל זאת באווירה קשובה ומקבלת.
למידע נוסף צרו עמנו קשר טלפוני או השאירו לנו פנייה